2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Napirend előtt: év végéig megépítik az új belvárosi csomópontokat Veszprémben

2018. január 25. 10:58
360 millió forintból teljesen átalakulnak a Budapest út - Brusznyai utca - Mártírok útja - Bajcsy-Zsilinszky utca és Kórház utca találkozásánál lévő csomópontok Veszprémben. Új buszmegállókat is építenek, a gyalogjárdák térkő burkolatokat kapnak- tájékoztatott Brányi Mária alpolgármester napirend előtt a januári közgyűlésen.

A januári közgyűlésen Brányi Mária alpolgármester napirend előtt számolt be arról, hogy a generálkivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás után a Colas Út Zrt. – „PRACTICAL” Kft. konzorciuma uniós és önkormányzati pénzből építi meg a nettó 362 millió forintos csomópontokat és a hozzá kapcsolódó kiegészítő elemeket. „A város egyik legforgalmasabb csomópontjánál induló munkák a kivitelező részéről komoly szakmai felkészültséget kívánnak nem csak műszaki téren, hanem az építést elősegítő koordináció terén is”- mondta. A kivitelezővel történő szerződéskötés január 30-án létrejön, a kivitelezési határidő december 11.

A tájékoztatás szerint:

  • A beruházás keretében két körforgalmi csomópont épül a Budapest út – Brusznyai Árpád utca – Mártírok útja találkozásánál
  • A tervezett körforgalomban a forgalmi rend turbó körforgalom szisztémája szerint alakul, mely
    szerint a behaladás pillanatában el kell dönteni a kihajtási célt
  • Kórház utcában a körforgalomba történő belépés forgalmi sávját és a körforgalomból a gyorsétteremhez vezető utat alakítanak ki
  • A Budapest úton kb. 45fm hosszon a teljes pályaszerkezet átépül, és kb. 50fm hosszon szélesítést és új kopóréteget kap
  • A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Mártírok útja – Kórház utca találkozásánál négyágú, egysávos körforgalmi csomópont épül
  • Kiegészítésként csatornákat, víznyelőket, új villamoshálózatot és közvilágítás építenek, valamint 29 fát és 12 ezernél is több cserjét ültetnek el

A fejlesztésről részletesebben, látványtervekkel egy külön cikkünkben írunk majd.

A belvárosban új parkolók épülnek, biztosított a kézilabdaklub működése

A 2018 nyarára 14 új parkolóhelyet alakítanak ki a „húszemeletes” épület déli részénél, az ún. „OTP parkoló lemez” alatt, az egykori üzletek helyén- mondta Porga Gyula Hartmann Ferenc azon kérdésére, amelyben az MSZP-s képviselő arról érdeklődött, hogy kié a terület, és mikor teszik rendbe a város ezen szégyenfoltját. A területet jelenleg a VKSZ Zrt. használja. A jobbikos Forgóné Kelemen Judit a Bakonyalja városrész, és a Jutasi úti lakótelep parkolási gondjai felől érdeklődött, „lesz-e bővítés?”-kérdezte. A polgármester levélben ígért tájékoztatást.

Hartmann Ferenc továbbá indítványt nyújtott be, hogy Csatár-hegy érdekében Veszprém pályázzon a Földművelésügyi Minisztérium azon kiírására, amely a zártkerti besorolású földrészletek infrastrukturális hátterének javítására írtak ki. Porga Gyula elmondása szerint a városvezetés korábban áttekintette a pályázatot, és arra jutott, hogy azt eredetileg a jóval hátrányosabb helyzetű települések felzárkóztatására írták ki, Veszprém az elvárt 60 pontos feltételrendszerből 30-nak sem felel meg, nem tudná azt elnyerni, ezért nem támogatják a pályázat benyújtását. Hozzátette: Csatár-hegy problémája fennáll, fejlesztésekre van szükség, a 2018-as költségvetésben jelentősebb összeg szerepel majd az ottani terület rendbetételére.

Az Demokraták Veszprémért frakcióvezetője interpellációjában arra volt kíváncsi, hogy mi a sorsa annak a 600 millió forintnak, amelyet önkormányzati tulajdonú Csarnok Kft. kapott korábban a várostól. Porga Gyula válaszában elmondta, köztudomású, hogy a kézilabdaklub életében számos változás történt: a nyár óta stabil, de új tulajdonosi szerkezete van a klubnak, az év végén pedig a Veszprémi Építők Sportegyesület elnöke mondott le. Ha lezárulnak az ezzel kapcsolatos cégbírósági eljárások és tennivalók, tárgyalni fognak a 600 millió forintról. Kiemelte, hosszútávon biztosított a csapat működése.

A magyar kultúra napjához méltóan ünnepelt Veszprém

Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő felszólalásában arról beszélt, hogy a város a Veszprémi Programiroda szervezésében közel egy hetes rendezvénysorozat keretén belül, különféle művészeti felvonultatásával, kiállításokkal, irodalmi programokkal, előadásokkal várta a közönséget.

A Veszprémi Petőfi Színház a hétvégén ismét diákszínjátszókkal közösen ünnepelt, a hagyományossá vált Ádámok és Évák program keretén belül színpadra állították a diákok Arany János balladáit. A magyar kultúra napja tiszteletére „A Fölszállott a páva” népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor 2017-es évadának tehetségei, köztük a kategória győztes Fodor Mátyás, a Pósfa Zenekar és a Kalotaszegi Legénytársulat léptek színpadra városunkban. A színes programsorozat között üde színfoltot jelentett a Budapest Voices hétfői koncertsorozata, amelyet a város négy pontján, a Vetési gimnáziumban, a Vár Áruházban, a Hangvillában és a Balaton Plázában hallhatott a közönség.

„Kultúránk ápolása nemzeti, közösségi és személyes ügyünk is, hiszen a sokszínű magyar identitásunk egyik alapköve, ami felismerhetővé és egyedivé teszi nemzetünket. Veszprém ebben az évben is a soksrétű kulturális gyökereihez és élénk kulturális életéhez méltóan ünnepelte e jeles napot. Ezért köszönet illeti az önkormányzat kulturális intézményeit, a Veszprémi Programiroda munkatársait és minden szervezőt, aki segített életre hívni az elmúlt napok programjait”- mondta.

Némedi Lajos alpolgármester a január 8-i Wass Albertre való megemlékezésről számolt be. Kiemelte, köszönet és hála illeti azt a volt veszprémi polgárt is, akinek személyes adományának köszönhetően az író- és költőről ma egy szobor áll a városháza aulájában.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Letették esküjüket a képviselők
Letették esküjüket a képviselők
A polgármester és a képviselők eskütételével megalakult a Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése csütörtök délelőtt.
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Az önkormányzati választások két hete lezajlottak, de jelen pillanatban még nincs hivatalosan felállt új közgyűlése Veszprémnek. Erre csütörtökön kerül sor, amikor megalakul az új testület. Rögtön az egyik legfontosabb pozícióban változás lesz.
Hivatalos a tizenhetedik is
Hivatalos a tizenhetedik is
Péntek délután vált jogerőssé a Helyi Választási Bizottság határozata, miszerint Czaun János visszalépését követően Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) ülhet be a városi közgyűlésbe.
A számok és ami mögöttük van
A számok és ami mögöttük van
11-7 arányban a kormánypárti képviselők kerültek többsége az ellenzékkel szemben a veszprémi közgyűlésben. Az arányok ismertek, viszont összehasonlítva a korábbi választásokkal, meglepő eredményeket kaptunk.
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
A képviselő-testület szeptemberi ülésén is a királyszentistváni hulladékkezelő telep adta az egyik fő témát a napirend előtt, de a fiatalok napja, a veszprémi fejlesztések és a Klímasztár díj is szóba került.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap