2020. július 9. // Lukrécia névnap

Ilyen lesz a két új belvárosi csomópont Veszprémben

2018. január 26. 4:00
Brányi Mária alpolgármester a januári közgyűlésen jelentette be, idén megépítik az új belvárosi csomópontokat Veszprémben. Turbókörforgalom, útfelújítás, középsziget, térkövezés és faültetés is lesz a projektben. Lámpa viszont nem lesz, és néhány zebra is eltűnik. Mutatjuk a látványterveket és a részleteket.

A fenntartható városi közlekedésfejlesztés jegyében indítja el évek óta várt projektjét idén Veszprém. Brányi Mária alpolgármester tegnapi felszólalásából a lentieket mazsoláztuk ki a fejlesztésről.

A beruházás nettó 362.505.847 forintba fog kerülni, melyet a Colas Út Zrt. – „PRACTICAL” Kft. konzorciuma épít meg. A TOP-os prioritás keretében a Budapest út - Brusznyai utca - Mártírok útja - Bajcsy-Zsilinszky utca és Kórház utca találkozásánál lévő csomópontok teljes átalakítása valósul meg.

A beruházás keretében két körforgalmi csomópont épül.

Az egyik Budapest út – Brusznyai Árpád utca – Mártírok út között, a másik a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Mártírok útja – Kórház utca találkozásánál.

Van egy régebbi képünk a tervről:

A cikkben külön-külön mutatjuk, hogy mit lehet eddig róluk tudni.

1.A Budapest út – Brusznyai Árpád utca – Mártírok útja

A három út találkozásánál háromágú csomópont épül. A Budapest útról közeledve -a szelvényezés innen indul- két forgalmi sáv halad majd, melyek mellett a Jutasi út felől a direkt kanyarodó sáv folytatásában új buszmegálló helyeket építenek ki.

A megállóhelyek melletti gyalogjárda térkő burkolatot kap. A járda melletti támfalat a gyalogjárda, illetve a forgalmi sávok helyszükséglete miatt el kell bontani és a szükséges helyen 40 méter hosszon új támfalat kell építeni. A Budapest úton kb. 45 folyóméter hosszon a teljes pályaszerkezet átépül, és kb. 50 fm hosszon szélesítést és új kopóréteget kap.

A tervezett körforgalom Budapest úti ágán két behaladó sáv és két kihaladó sáv épül, melyek között középsziget kap helyet. Ide terveztek egy gyalogátkelési helyet is. Az eltolás mellett horganyzott acél, nem vízszintes huzalozású gyalogos védőkorlát beépítése gondoskodik a gyalogosok biztonságáról, illetve az átkelőhely rendeltetésszerű használatáról. A középszigeten növényzet is kap helyet.

A szelvényezés szerinti baloldalon, a kijelölt gyalogos átkelőhely és az autóbusz megállóhelyek közötti szakaszon nem építik vissza a meglévő járdát, a gyalogosok az épületek előtti felújítandó járdán fognak közlekedni.

A tervezett körforgalomban a forgalmi rend turbó körforgalom szisztémája szerint alakul, mely szerint a behaladás pillanatában el kell dönteni a kihajtási célt. A forgalmi sávok között 4,0 m széles középsziget kap helyet. A Brusznyai Árpád utca, kb. 45fm-es hosszon teljes pályaszerkezettel kerül átépítésre, míg további kb. 45fm-es szakaszon szélesítést és új kopóréteget kap.

A tervezett körforgalom harmadik ága a Mártírok útja, amely egy kihaladó és két behaladó sávból áll.

A Mártírok útja keleti oldalán a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca és Vörösmarty tér csomópontjától a Budapest úton lévő gyalogátkelőig, aszfalt burkolatú térkő burkolatú járdát felújítják. A Mártírok útja ezen szakaszán kijelölt gyalogos átkelőhely megszűnik.

2.A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Mártírok útja – Kórház utca

A Mártírok útja déli ágán a középsziget kiépítésére és a kiemelt szegélysorok korrekciójára van szükség. A kórház belső útja irányába 4,0 m széles, térkőburkolatú bejárót kell kiépíteni, amely a sürgősségi betegszállításban résztvevő járművek részére biztosítja a bejutást. A bejáró mellett mindkét oldalon zöldfelületet kell kialakítani a meglévő útpálya, illetve gyalogjárda visszabontásával. A tervezett burkolatokkal és szegélyekkel csatlakozni kell a meglévő térkő burkolathoz. A tervezett középszigeten süllyesztett szegéllyel határolt térkő burkolatú kanyarodásra is alkalmas felület kerül kiépítésre a sürgősségi járművek részére, amelyeknek így a Mártírok útja déli ágáról érkezve – a forgalom függvényében - nem kell a körforgalmat körbejárni.

A Mártírok útján a körforgalom felé vezető forgalmi sáv beszűkítését úgy alakul ki, hogy ott az autóbusz megállóhelyről történő kihaladáshoz szükséges paraméterek biztosítva legyenek. Az új szegélysor, illetve a meglévő gyalogjárda burkolata között új zöldfelület épül.

Kórház utcában a körforgalomba történő belépés forgalmi sávját és a körforgalomból a gyorsétteremhez vezető utat kell kialakítani a kivitelőznek. A Kórház utca szélső forgalmi sávjának megszűntetése során keletkező sáv zöldfelületként hasznosul.

A fejlesztést kiegészítő egyéb beavatkozások:

• 207 méter csapadékcsatorna építés + víznyelőbekötések

• Villamos hálózat építés kivitelezése földkábel beépítésével: 662 fm-en

• Közvilágítás építése földkábel beépítésével: 541 fm-en

• Ideiglenes forgalomtechnikai munkák kivitelezése a szükséges mértékben.

• Növénytelepítés: 29 db fa elültetése, 12423 cserje elültetése, 515 m2 füvesítés.

A munkálatok pontos megkezdéséről nincs információnk, de a szerződésben szereplő kivitelezési határidő szerint mindennek 2018.12.11-ig el kell készülnie.

Látványtervek: Veszprém VMJV Polgármesteri Hivatala

Ge. Á.

További cikkek

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé.
A beteg üdve a legfőbb törvény
A beteg üdve a legfőbb törvény
Alig negyed évet tölthetett azzal, hogy a megyei kórháznak megszabja az új irányát, máris szembe kellett néznie egy XXI. századi világjárvány kihívásaival. Idegenként érkezett fél éve Veszprémbe, mára viszont a közösség megbecsült tagja. A Csolnoky Ferenc Kórház jelenéről és jövőjéről, valamint az ideális magyar kórház ismérveiről és a jó vezető tulajdonságairól is beszélgettünk dr. Lippai Norberttel, a megyei kórház főigazgatójával.
Balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja
Balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja
Dobó Norbert balatonfüredi cukrász passió-karamellje lett az év fagylaltja, és ő szerezte meg az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával.
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
Veszprém Virágszívvel mond köszönetet az egészségügyi dolgozóknak
A kórház előtti körforgalmat a jövőben egy virágokból kialakított szív fogja díszíteni, amit Ovádi Péter országgyűlési képviselő ötlete nyomán, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. kertészei ültetettek hálájuk jeléül az egészségügyi dolgozóknak.
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
A Magyar Labdarúgó-szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően közel 200 milliós pályaberuházás valósulhat meg a megyében őszig. A tervezett pályákból négy Veszprémben, szintén négy a környező településeken lelhet otthonra. A szövetség városunk élvonalbeli futsalcsapatával, illetve a szakképzési centrummal is együttműködik majd szakmai partnerként.
2020. július 9. // Lukrécia névnap