2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Biztos jövőt ígér a költségvetés

2018. február 12. 11:34
Bemutatta a költségvetés főbb számait Porga Gyula polgármester hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

A polgármester pénteken nyújtotta be a közgyűlés elé a költségvetési javaslatot, amit a héten már a bizottságok tárgyalnak.

Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: három dolog is könnyebbé tette a város helyzetét az elmúlt években: az új önkormányzati törvény, ami pontosabban definiálta az önkormányzatok feladatait; a központi költségvetés átvállalta a települések teljes adósságállományát; valamint a Modern Városok Program révén jelentős fejlesztési forrásokhoz jutottak a megyei jogú városok.

Veszprém 2018-as költségvetése a biztos jövő költségvetése

19,8 milliárd forint az idei tervezett bevétel, ami 50%-kal magasabb a tavalyinál. 7,5%-kal nőttek a működési bevételek, amiben elsősorban az adóbevételek számottevő emelkedése jelenik meg. Ugyanakkor a fejlesztésre jutó bevételek megnégyszereződtek, 7,7 milliárd forint jut idén erre a célra.

A kiadási oldalon 21,8 milliárd forint szerepel. A kiadás és bevétel közötti különbség abból adódik, hogy sok az idén elköltendő forrás már tavaly jelentkezett bevételként, főleg a Modern Városok vagy a Települési Operatív Program keretében.

– Nem emlékszem olyan költségvetésre, amikor a teljes költségvetés 46%-át fejlesztésre fordíthattuk volna, míg a működtetésre 54% jut – hívta fel a figyelmet Porga. Hozzátette: 6,4%-kal emelkedtek a működtetésre szánt kiadások és 216%-kal a fejlesztési végösszeg.

Hogy mire költünk idén? Elkezdődik a Petőfi Színház rekonstrukciója és a régi zeneiskola felújítása. Megindul a kórház előtti kettős körforgalom építése és az északi iparterület úthálózatának fejlesztése. Folytatódnak az útfelületi javítások és fejlesztések, a Petőfi utca rekonstrukciója is, aszfaltos úttal kötik össze a Török Ignác és az Aulich Lajos utcákat, és megindul a gyulafirátóti és az Egry úti óvodák építése is. Hamarosan az uszoda-beruházás is kezdődik, de ez nem városi beruházás, így nem képezi részét a költségvetésnek.

– A város szépülése mellett figyelmet kell fordítani arra is, amire közösséggé kovácsol minket – jegyezte meg a polgármester. Így a Fidesz-frakció javaslatára beépítették a költségvetésbe a fiatalok kiemelt támogatását, valamint a nyugdíjas szervezetek segítését. Új elemként jelenik meg az állatmenhelyeket működtető civil szervezetek támogatása, és a kisebb sportegyesületeket, amatőr művészeti csoportokat is igyekszik segíteni a város. Emelték a sportkeretet, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, világversenyekre készülő sportolókat külön támogatásban is részesítik.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Elfogadták a 2022-es költségvetést
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendeletet csütörtökön.
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
A költségvetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója részéről Halmay Gábor szóvivő és Pálinkás Roland frakcióvezető szerdán.
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.