2020. július 9. // Lukrécia névnap

Fejlesztik a hulladékkezelő rendszert

2018. február 15. 12:00
Csaknem hárommilliárd forintból fejleszti a hulladékkezelő rendszerét az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás.

A társulás szerda délelőtt jelentette be az idén megvalósuló fejlesztéseit. Czaun János elnök kijelentette: a 2013-ban elindult hulladékkezelő rendszer történetének legnagyobb fejlesztése történik meg idén mintegy 2,9 milliárd forint értékben, melyből 2,6 milliárdot uniós forrásból (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) finanszíroznak, míg 300 millió forintot az állam biztosít.

Czaun JánosCzaun János

Veszprémben két területen történik majd fejlesztés: a meglévő Kistó utcai hulladékudvarban 650 milliós beruházást hajtanak végre, a kéziválogató rendszert gépesítik. Létrejön egy új hulladékudvar is az Aradi úti garázssornál, ahol a Haszkovó lakótelep lakói szabadulhatnak meg ingyenesen a kommunális- és a szelektív hulladékgyűjtőkben nem elhelyezhető hulladéktól. Mint Czaun János elmondta, ezen a városrészen különösen gyakori probléma, hogy sokan a – Kistó utcában egyébként jelenleg is ingyenesen leadható – hulladékot illegális módon a szelektív gyűjtők mellett hagyják.

Változások várhatók a királyszentistváni hulladékkezelő telepen, ahol jelenleg 158 önkormányzat 300 ezer lakosának 80 ezer tonna hulladékát dolgozzák fel évente. Farkas László, a társulás projektvezetője arról számolt be, hogy fejlesztik a válogató technológiát, ezáltal igyekeznek minél több hasznosítható anyagot kinyerni a begyűjtött hulladékból.

Farkas LászlóFarkas László

De lesznek változások a megye más területein is: Pápán és Zalahalápon kapacitást bővítenek – utóbbi helyszínen úgynevezett manipulációs teret is kialakítanak, ahol az üveg hulladék rakodása történik. A balatonfüredi komposztálóban szintén kapacitásbővítés történik majd. E fejlesztések mellett a projekt részeként eszközöket is beszereznek: munkagépeket, tárolóedényeket, konténereket és gyűjtőjárműveket vásárol a társulás.

Farkas László hozzátette: fontos feladat a lakosság szemléletformálása is. Hiába ugyanis minden technológiai fejlesztés és jóakarat, ha a célközönség nem hajlandó jól igénybe venni a kialakított szolgáltatásokat.

Söge
Szalai Csaba

További cikkek

Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést
Egyre valószínűbb, hogy már öt éven belül átlépi a világ a kritikus 1,5 fokos felmelegedést
Egyre nő az esélye annak, hogy a globális átlaghőmérséklet már a következő öt évben 1,5 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - derült ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által közzétett friss mutatókból.
Átvevőpontot nyit Veszprémben a svéd bútoráruház
Átvevőpontot nyit Veszprémben a svéd bútoráruház
Július 10-től Veszprémbe is kérhetik a rendelésük kézbesítését az IKEA.hu weboldalán a vásárlók, akik jövő péntektől vehetik át termékeiket.
Hamarosan összeérnek az elmúlt évek útfejlesztései
Hamarosan összeérnek az elmúlt évek útfejlesztései
Utolsó fázisához érkezett az északi iparterület úthálózatának fejlesztése: az összesen 3,3 milliárd forintos projekt keretében a Pápai úton és a Kistó utcán folynak munkálatok jövő tavaszig.
Fiatalok vigyáznak ránk a Balatonnál
Fiatalok vigyáznak ránk a Balatonnál
Ezen a nyáron is a Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozata, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt fiatal elsősegélynyújtói óvják a strandolók biztonságát. 19 balatoni strandon 320 önkéntes teljesít szolgálatot a szezonban.
Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé.
2020. július 9. // Lukrécia névnap