Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Eplény inkább szórakozás, mint a profik síparadicsoma

2018. február 14. 2:54
Az itt megforduló vendégek inkább szabadidős tevékenységként tekintenek az eplényi sípályára. Pénteken új pályát és sífelvonót adtak át az Ámos-hegyen, ahol fő cél, hogy minél több embert tanítsanak meg síelni és snowboardozni.

Nagy beruházások zajlottak a tavalyi évben az eplényi sípályán. Láthatja ezt saját szemével bárki, aki ellátogat ide. Mintegy 650 millió forintból (ebből 150 milliót az állam állt) a régi 7-es pályát 500 méterrel meghosszabbították, és 1 kilométer szakaszon 50 méterrel kiszélesítették. Egy új, kétüléses sífelvonót is építettek. Ezek a látványosabb beruházások, ám nem csak itt történt változás: szivattyúrendszert cseréltek, és az öt új hóágyúval másfélszeresére növelték a hógyártó-kapacitást. Emellett beszereztek két új ratrakot, új bejáratot, valamint vendéglátóhelyet építettek, illetve nyári attrakciókat is kialakítottak. Az új pálya közelében a vendégek számára egy fél hektáros, igény esetén bővíthető parkoló is épült.

látványos beruházásokat hajtottak végre eplénybenlátványos beruházásokat hajtottak végre eplényben

-Kellenek is az új beruházások, hisz az idei szezon eddig nem úgy alakul, mint a tavalyi. Akkor végig mínuszok voltak, idén pedig jó pár hét volt, mikor plusz fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Idén a meleg miatt volt olyan hét is, hogy be kellett zárni a meleg miatt, ám még akkor is tartottunk oktatásokat- mondja László Márk, az eplényi síaréna marketingvezetője. – Nem vagyunk szomorúak, mert így is átlagon felüli látogatószámokat tudunk produkálni, ami átlagban napi 800 – 1000 főt, hétvégenként pedig ennek a dupláját jelenti. A 2016/2017-es szezon volt egyébként a sípálya eddigi életének legerősebb éve: közel 68 ezren jöttek kikapcsolódni. Ezt idén már biztos, hogy nem tudjuk megközelíteni- meséli.

a marketingvezető szerint idén is átlagon felüli vendégszámot tudnak produkálnia marketingvezető szerint idén is átlagon felüli vendégszámot tudnak produkálni

Nem véletlen a kikapcsolódás szó, hisz az eddigi trendek és tapasztalatok azt mutatják, hogy Eplényt az emberek inkább szórakozás és szabadidős tevékenység miatt keresik fel, a profik általában külföldi pályákat keresnek. A legtöbben szimplán jól akarják magukat itt érezni, hogy kiszabaduljanak a hétköznapokból. Erre minden lehetőségük meg is van, hiszen étterem, oktatás, és Magyarország legnagyobb felszerelés-kölcsönzője is a rendelkezésükre áll. A vendégek nagyjából 20%-a az, aki reggeltől estig komolyan bemelegítve, és koncentrálva átsportolja a napot.

-Magyarországon nagyjából félmillióan tudnak síelni, ez a teljes lakosságot tekintve elég kevés, van tehát miből meríteni. Épp ezért idén egy „tanulj meg síelni” kampányt is indítottuk, hogy növeljük a téli sportok népszerűségét. Hál’istennek, egyre inkább van rá kereslet. A 2008-as válságot követően azt látjuk, hogy nagyjából 2013 óta az embereknek egyre több pénze van szabadidős elfoglaltságokra, többen is érkeznek ide- mondja a számokról a marketingvezető.

- A legtöbben- a vendégek körülbelül 70%-a - Budapestről jönnek hozzánk, hiszen másfél órányira van Eplénytől. Bár Mátraszentistván is nagyjából ugyanennyi idő kocsival, Eplény mégis csak Magyarország legnagyobb sípályája. Hogy meddig tervezzük a szezont? Jó kérdés. Március közepétől az embereknek általában nincs kedve már síelni. Hiába volt még tavaly is másfél méteres hó, be kellett zárnunk. Majd meglátjuk.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.