Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

NAGYBETŰS TÉL

2018. február 20. 9:03
Többnapos havazás, több tíz centi hó, forgalomkorlátozások. Ez lesz a hetünk címszavakban.

Cikkünk folyamatosan frissül

13:20 - Minden út járható

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd déli összesítése alapján a Dunántúlon, a középső országrészben, Pest és Heves megyében, a Mátrában, az Alföld középső területein és Csongrád megyében is havazik. A délkeleti országrészben, Békés megyében pedig havas eső, eső esik. Északkeleten egyelőre csapadékmentes az idő. A gyorsforgalmú utak, a fő- és mellékutak mindenhol járhatók. Jellemzően a Dunántúlon, Bács-Kiskun, illetve Csongrád megyében az intenzív havazásban érintett területeken egyes, főleg mellékúti szakaszokon ugyanakkor időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak az autósok.

Valamennyi országos közút járható, de az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

13:05 - Feloldották a korlátozást

Visszavonták a hatóságok a 82-es főút, Veszprém és Veszprémvarsány közötti szakaszára korábban elrendelt súlykorlátozást. 13 órától újra használhatják a főutat a 7,5 tonna feletti nehézgépjárművek - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

11:20 - Felkészült az operatív törzs a többnapos intenzív havazásra

A rendkívüli időjárás miatt kedd reggel nyolc órakor megkezdte működését az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) országos törzse - jelentette be Lakatos Tibor ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője. Elmondta: a törzs teendője a havazással kapcsolatos rendőri feladatok koordinálása, mivel a következő két napban intenzív havazás várható a dunántúli megyékben.

(Domján Attila / vehir)(Domján Attila / vehir)

Jelenleg az országban nincsen olyan helyzet, amely komolyabb rendőri beavatkozást igényelne - jelentette ki, hozzátéve, az intézkedések célja, hogy a helyzetet rosszabbra fordulása esetén is kezelni tudják. Ha a rendkívüli időjárás miatt utakat kell lezárni, akkor arra is figyelemmel lesznek, hogy az egészségügyi segítség ennek ellenére célba érhessen. Arra az esetre, ha az autópályák forgalmát korlátozni kell, már felmérték a várakozásra alkalmas pihenőhelyeket, és kapcsolatban állnak a horvát és szlovén társszervekkel, felkészülve egy esetleges ottani közlekedési korlátozás itt jelentkező hatására. (mti)

11:00 - Már Varsánynál terelik a teherautókat a 82-esről

A 82-es főút Veszprém és Veszprémvarsány közötti szakaszán a 7,5 tonna feletti nehézgépjárművek forgalmát korlátozzák a szakemberek. Veszprémnél a 83-as főútra, északi irányból a 832-es főúti kereszteződésben még Veszprémvarsány előtt terelik el a tehergépjárműveket Pápa felé, szintén prevenciós jelleggel - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

10:51 - Buszok baleseteztek megyénkben

Helt Ákos, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: több menetrend szerint közlekedő autóbusz is balesetet szenvedett Veszprém megyében a keddi havazásban. A 77-es úton Tapolca és Monostorapáti között, Hegyesdnél összeütközött egy autóbusz és egy személygépkocsi. Az autóban utazó két embert a mentők kórházba vitték, a busz 19 utasa nem sérült meg.

Külsővaton egy autóbusz villanyoszlopnak ütközött reggel kilenc óra előtt, az oszlop kicseréléséig mintegy ötven háztartásban szünetel az áramszolgáltatás - tette hozzá a szóvivő. Szintén ebben az időszakban Pécsely és Barnag között, valamint a 73-as főúton Veszprém és Csopak között is letért az útról egy-egy menetrend szerinti autóbusz. A járműveket a tűzoltók vontatták vissza az úttestre. (mti)

10:06 - Óvatosságra intenek a rendőrök

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy az intenzív havazás miatt megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék a gépjárműveiket! Csökkentsék a sebességet és tartsanak nagyobb követési távolságot! Balesetveszélyes a havas, párás, jeges szélvédő és a nem megfelelő kilátás, ezért elindulás előtt a havat, párát, a jeget el kell távolítani. (vmrfk)

(Domján Attila / vehir)(Domján Attila / vehir)

9:13 - A főbb útvonalakat tisztítja először a VKSZ Zrt

Weboldalán adott tájékoztatást a veszprémi úttisztítási munkálatokróla VKSZ Zrt. A következőket írják:

"A VKSZ Zrt. korábbi évek gyakorlatának megfelelően téli hóügyeleti rendszert működtet a téli időjárási viszonyokban is zavartalan és balesetmentes városi közlekedés biztosítása érdekében. Az útfelületeket városszerte oldott sóval, a meredek mellékutakat és a járdákat pedig bazaltzúzalék kiszórásával tesszük járhatóvá.

Fontos, hogy első körben mindig a főközlekedési utakat tisztítjuk meg, a buszútvonalakat, valamint a rendőrség, mentők és a tűzoltóság számára biztosítunk járhatóságot. A második kategóriába tartoznak a meredek mellékutcák, itt az előzőkhöz hasonlóan hótolást és síkosságmentesítést is végzünk. A harmadik kategóriába az egyéb mellékutcák tartoznak, ahová csak akkor megyünk be, ha a hóréteg vastagsága már eléri az 5-8 centimétert. Forgalomtól elzárt területeken és magánutakon nem végzünk síkosságmentesítést. A magántulajdonú ingatlanok előtti járdák takarítása az ingatlantulajdonosok vagy az ingatlan üzemeltető feladata, mely munkákra a városi közlekedés egyöntetű biztonsága szempontjából szintén nagy szükség van.

(Domján Attila / vehir)(Domján Attila / vehir)

Munkánkat jelenleg is ütemezetten, teljes eszközparkunk készültségbe helyezésével - öt tolólappal és szóróadapterrel felszerelt gépjárművel, hét tolólappal és szóradapterrel felszerelt, járdatakarító kistraktorral -, valamint megerősített irányító személyzettel végezzük. Az időjárás előrejelzésben az interneten közzétett radarképeket figyeljük, melyek folyamatosan frissülnek, emellett a Vmeteo is rendszeres hírlevélben tájékoztat minket az aktuális és várható időjárási helyzetről.

Az időjárási és útviszonyokról való tájékozódást ajánljuk az utakra indulóknak is, ill. azt, hogy vigyázzanak, figyeljenek egymásra, úgy ugyanis nagyobb valószínűséggel kerülhetők el az ilyenkor gyakrabban előforduló kellemetlenségek!" (vksz)

9:05 - Forgalomkorlátozás a 82-esen

Veszprém megyében intenzíven havazik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei így az éjszakai óráktól kezdődően folyamatosan dolgoznak a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon. A társaság, megelőzve a kamionos baleseteket kedd reggel 9 órától korlátozza a 82-es főúton a 7,5 tonna feletti nehézgépjárművek forgalmát. Az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy fokozott óvatossággal vezessenek a veszprémi közutakon is, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

mintegy 50 munkagép dolgozik a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon a megyében, hétfő óta mintegy 400 tonna sót juttattak ki az utakra. Járhatatlan útszakasz vagy elzárt település nincs, de a társaság a 82-es főúton a Veszprémi Arénától egészen a cseszneki szerpentin aljáig korlátozza kedd reggel 9 órától a 7,5 tonna feletti nehézgépjármű forgalmat, hogy elkerülhetőek legyenek a kamionos balesetek, és így a munkagépek folyamatosan tudjanak dolgozni az intenzív havazásban is. A járművek a 83-as főutat tudják egyelőre kerülőútként használni. (közút)

9:00 - VMETEO: PÉNTEKIG KITARTHAT A HAVAZÁS

Kedden mediterrán ciklon okoz egész napos havazást, este gyengülő csapadékhajlammal. Mérsékelt délkeleti szél fúj. A hőmérséklet fagypont közelében marad - írja a VMeteo.hu.

Szerdán tartja magát a borongós, csapadékos idő, további számottevő havazással. Mérsékelt északkeleti szél és fagypont közeli hőmérséklet lesz a jellemző. A havazás csütörtökön is folytatódik, de még pénteken is gyarapodhat a hótakaró néhány centiméterrel. A hétvégén már száraz, szibériai eredetű, igen hideg légtömeg érkezik, kemény fagyokat okozva.

vehir.hu
további cikkek
Ne menjen a jégre! Ne menjen a jégre! Az elmúlt hét hideg hajnalai és nappalai hatására a belvizes területeken egybefüggő jégréteg alakult ki és nagyobb tavaink partszéli részei is jéghártyásak. A jégréteg azonban a legtöbb helyen egyelőre alkalmatlan a sportra. A lápos területeken kialakult jégréteg pedig a jég vastagságtól függetlenül is életveszélyes – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Adtak néhány tippet arra az esetre, ha mégis bekövetkezik a baj. 2024. január 16. 10:42 Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Amiről az időjárás mesél Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Volt idő, amikor még nem a műholdakról követték a zivatarok mozgását, hanem a horizonton figyelte a kor embere az égbolt színét és ebből vontak le messzemenő következtetéseket az egész hónap, vagy évszak időjárására nézve. Kovács Győző vendégírónk, helytorténeti kutató és meteorológus ezekből szemezgetett. 2024. január 15. 15:05 Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Nem csak a nosztalgia szól belőlünk, ha úgy véljük, gyerekként a január még csupa móka volt és nem csak emlékeztetője annak, hogy ideje felvenni a megszokott munkatempót. Akkor még lehetett órák hosszat szánkózni a domboldalon, hógolyócsatákat szervezni, meg úgy egyszerűen elmerülni a fehér táj szépségében. Most, ha épp nem tudsz síelni, így nem opciók a síparadicsomok, úgy tűnhet, a téli élvezeteknek lőttek. Pedig ez nem igaz. 2024. január 9. 16:30 A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen Bár már látszik a fény az alagút végén – szó szerint, hiszen egyre hosszabbak a nappalok –, a karácsonyi csillogás elmúltával a január és a február az év leginkább hangoló hónapjainak számítanak. 2024. január 4. 20:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.