Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője

2018. február 21. 16:04 // Forrás: mti
A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.

A francia tudósok több mint egymillió demenciával diagnosztizált franciaországi felnőtt kórházi adatainak elemzésével végezték a kutatást - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.

A résztvevők között nagyjából 57 ezer embernél korai, azaz 65 éves kor előtt kialakult demenciát diagnosztizáltak 2008 és 2013 között, többségük (57 százalék) a krónikus alkoholista volt, agykárosodásuk az alkohol számlájára volt írható.

"Az eredmények azt mutatják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás a demencia, mindenek előtt a korai elbutulás legsúlyosabb kockázati tényezője. Az alkohol okozta agykárosodás és a demencia, valamint az ezzel együtt járó idő előtti halálozás megelőzhető" - mondta Jürgen Rehm, a tanulmány társszerzője, a függőségek és a mentális betegségek kutatóközpontjának igazgatója.

Az alkoholproblémák átlagosan több mint 20 évvel rövidítik meg az életet, a demencia a vezető halálok ezeknél az embereknél - hangsúlyozta.

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Botox helyett uborka? 40 felett ez lehet a fiatal bőr titka Amikor a tükörben megjelennek az első finom ráncok, sokan rögtön a kozmetikai kezelések, szérumok és krémek felé nyúlnak – sőt, van, aki már a botox gondolatával kacérkodik. Pedig a természet sokkal többet kínál, mint hinnénk. Az egyik legegyszerűbb és legfrissebb csodaszer ott lapul a hűtőnkben: az uborka. 2025. június 20. 13:31
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Szupererő egy marékban – ezért érdemes minden nap olajos magvakat enni A modern egészségtudatos konyha egyik legnagyobb sztárja nem más, mint az olajos mag. Ez a kis méretű, ám táplálkozás-élettani szempontból óriási értéket képviselő finomság ma már nemcsak a reformboltok polcairól, hanem a reggelizőasztalokról, uzsonnás dobozokból és edzőtermi shakerek mellől is ismerős lehet. De vajon miért kapnak ekkora figyelmet ezek az apró energiabombák? 2025. június 10. 23:06
elderly-4681508_1280
elderly-4681508_1280
elderly-4681508_1280
Lehet, hogy ön is érintett abban a hétköznapi tevékenységben, ami jelentősen növeli az Alzheimer kockázatát Egy új kutatás szerint emberek milliói végeznek nap mint nap egy olyan tevékenységet, amely észrevétlenül növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. 2025. május 24. 15:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.