2020. május 28. // Emil, Csanád névnap

Napirend előtt: új játszótereket és pihenőhelyeket építenek Veszprémben

2018. február 22. 10:37
A Jutas Vitéz kilátó melletti volt bányagödörnek ad új funkciót idén a Verga Zrt.: pihenőhelyeket, játszóteret és tűzrakó helyet építenek - hangzott el napirend előtt a februári közgyűlésen csütörtök reggel Veszprémben.

Az állami tulajdonú Verga Zrt. bevételeiből nem csak a városban, hanem a megye más területén is rendszeresen hajt végre fejlesztéseket. A 2018-as terveik szerint a Jutas Vitéz kilátó melletti volt bányagödörnél alakítanak ki pergolával felszerelt pihenőhelyeket, játszóteret és egy tűzrakó helyet.

A kilátótól való lejutás érdekében az ösvényt is ők építik meg. A Gulyadombon a meglévő erdei garnitúrát és a táblákat, a Rab Mária forrásnál a pedig a fahidat újítják meg – válaszolt Porga Gyula polgármester Forgóné Kelemen Judit jobbikos önkormányzati képviselő azon kérdésére, hogy milyen fejlesztéseket kíván megvalósítani 2018-ban az elsősorban erdőgazdálkodásért felelős Verga Zrt. Elhangzott: a cég Gyulafirátót és Eplény közt építene erdei kerékpárutat.

Kilátás a volt bányagödör felé a 2014-ben átadott Jutas Vitéz kilátórólKilátás a volt bányagödör felé a 2014-ben átadott Jutas Vitéz kilátóról

Porga Gyula bízik a nyomozóhatóságban

-Tudomásul vettem a nyomozás folytatását, az álláspontom továbbra sem változott, hiszek az ügyészségben és a rendőrségben, hisz a demokrácia egyik alapja, hogy ezekben a hatóságokban bízni kell. Amíg újabb határozat nem születik, a tények teljes ismerete nélkül nem tartom szerencsésnek a markáns politikai véleményformálást- válaszolta a polgármester a DK-s Katanics Sándornak, aki afelől érdeklődött, hogy Porga Gyula mit kíván tenni a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság azon döntésével, hogy folytatja a nyomozást az évekkel ezelőtti hűtlen kezelés-ügyben.

Katanics Sándor felszólalásában később arról beszélt, hogy a Demokraták Veszprémért azt javasolja, hogy vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a jelenleg Vetési Gimnáziumnál lévő József Attila szobor visszakerülhet-e eredeti helyére, a Szabadság térre.

Gerstmár Ferenc (LMP) azt kérdezte a polgármestertől, hogy miként segíti az önkormányzat a fogyatékkal élők sportolását Veszprémben. Porga Gyula válaszában elmondta, hogy ugyan az utóbbi években nem történtek látványos és jelentős sportberuházások a városban, az önkormányzat kiemelten támogatja a fogyatékkal élőkkel foglalkozó egyesületeket, és a törvényi kötelezettségeknek megfelelve egy-egy fejlesztésnél folyamatosan egyeztetnek ezekkel a szervezetekkel. Kiemelte: a város 750 millió forintot nyert el egy pályázaton (CLLD), amiből játszótereket és közösségi tereket alakítanak ki, „ezeket egyformán fogják tudni használni a fogyatékkal élők.”

Veszprém mintaváros és felkerült a téli olimpia térképére

Brányi Mária alpolgármester felszólalásában a Vehir egy korábbi cikkét idézve Orbán Viktor februári látogatását emelte ki, melyben a miniszterelnök úgy fogalmazott: Veszprém mintaváros, és megtestesíti mindazt, amit a vidékről elképzelnek. Alacsony a munkanélküliség (1,64%), a városvezetés komoly dolgokat ért el, fejlődése pedig példa értékű.

Halmay György (Fidesz-KDNP) felszólalásában arról beszélt, hogy Veszprém felkerült a téli olimpia térképére, hisz a 25 éves Kónya Ádám egy évvel ezelőtt szerzett indulási jogot, hogy sífutásban induljon Pjongcsangban. „Ezzel sporttörténelmi eredményt ért el” – mondta.

Csaknem hárommilliárd forintból fejlődik az észak-balaton hulladékgazdálkodási rendszer

2,8 milliárd forintból fejleszti a hulladékkezelő rendszerét az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás. Veszprémben két területen történik majd fejlesztés: a meglévő Kistó utcai hulladékudvarban 650 milliós beruházást hajtanak végre, a kéziválogató rendszert gépesítik. Létrejön egy új hulladékudvar is az Aradi úti garázssornál, ahol a Haszkovó lakótelep lakói szabadulhatnak meg ingyenesen a kommunális- és a szelektív hulladékgyűjtőkben nem elhelyezhető hulladéktól- mondta el felszólalásában Czaun János (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő a közgyűlésen.

Tóth Györgyi a Városi Nyilvánosságért Alapítvány és a Védegylet Veszprémért Egyesület februári jótékonysági gálájáról beszélt, melyen az Ovádi Péter képviselő által kezdeményezett rendezvény teljes bevételét, azaz 640 ezer forintot a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény támogatására ajánlották fel a szervezők.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

A közösség immunrendszere is vizsgázik
A közösség immunrendszere is vizsgázik
Rendkívüli közgyűlést tartottak péntek reggel a Városházán, amelyen több technikai jellegű döntés is született, valamint a polgármester új adatokat is közölt a Veszprémben elrendelt hatósági karanténokról.
Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.
Napirend előtt: koronavírus és alacsonypadlós vonatok
Napirend előtt: koronavírus és alacsonypadlós vonatok
A koronavírus, a Budapest-Veszprém közötti alacsonypadlós vonatszerelvények, és litéri elágazóba tervezett elkerülő út sürgetése is téma volt a februári közgyűlésen csütörtök délelőtt a Városházán.
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
A veszprémi stadion területén található sportcsarnok belső felújítására nyújt be pályázatot az önkormányzat- erről döntöttek többek között a január 30-i közgyűlésen.
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Az Agóra Veszprém rangos állami elismerése és a 82-es út bővítése is téma volt 2020 első veszprémi közgyűlésén.
2020. május 28. // Emil, Csanád névnap