2019. január 21., hétfő
Ágnes névnap

A rendőr a hibás a gyorshajtásért?

Úgy tűnik, nem igazán szeretjük beismerni, ha hibázunk. Mindenért más a felelős.

A minap véletlenül fültanúja voltam egy beszélgetésnek a buszon. Az előttem ülők – miután észrevették a 82-es út mellett, az egyik megszokott helyen álló, sebességmérővel felszerelt rendőrautót, fennhangon szidni kezdték a rendfenntartókat.

Szedi a pénzt a rendőrmaffia, vadásznak a hiénák. Ilyen, és ennél durvább mondatok hangoztak el. Mert hogy a rendőrség csak arra hajt, hogy minél nagyobb összeget sajtoljon ki szegény, ártatlan autósokból.

fotó: police.hufotó: police.hu

A felháborodás csak azért érdekes, mert – néhány ritka tévedést leszámítva – aki szabályosan közlekedik, annak nem kell attól tartania, hogy csekket kap Szombathelyről. Ha valakit gyorshajtáson kapnak, ha valaki szándékosan megszegi a közlekedési szabályokat, az számoljon a következményekkel, és ne hárítsa a felelősséget!

Elmúltak már azok az idők, amikor a rendőrök az árokban guggolva, vagy lepusztult, matt piros keletnémet autókból mérték a közlekedőket. Érdemes egy pillantást vetni a büntetésit tételeket soroló táblázatra, abból ugyanis kiderül, hogy a rendőrség nagyon is elnéző. Mindenkivel előfordulhat, hogy észre sem veszi, hogy átlépte a megengedett sebességet – például a 82-es út említett, rátóti felső szakaszán, ahogy motorfékkel gurulunk le a faluba –, de a legkisebb büntetési zóna alsó határa már olyan nagy sebességátlépést jelent, amit nem lehet nem észrevenni, nem lehet nem tudatosan csinálni.

Szóval, a magam részéről csak azt tudom javasolni, hogy mindenki vezessen szabályosan, és köszönje meg a rendőröknek, hogy vigyáznak a biztonságunkra.