Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Eredményesebb nyomozások, kevesebb bűncselekmény

2018. április 26. 1:00
A képviselők részéről minden évben nagy érdeklődés övezi a városi rendőrkapitány beszámolóját.

Nem volt ez másként csütörtökön sem, amikor dr. Ipsits Csaba rendőr ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője beszámolt a rendfenntartók elmúlt egy évének eredményeiről.

– Az összes bűncselekmény nyomozás eredményességét tekintve jó eredményt ért el a kapitányság, a nyomozáseredményességi mutatónk javult, míg 2016-ban 63,5 % volt, addig a 2017. évben 68,3 %-ra nőtt – mutatta be az eredményeket a kapitány. Hozzátette: a lakosság és az önkormányzatok visszajelzései alapján a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén élők biztonságérzetében megmaradtak az előző évekre jellemző pozitív értékek.

Ipsits CsabaIpsits Csaba

Városunkban tavaly 20,92 %-kal esett vissza a regisztrált bűncselekmények száma a 2016. esztendőhöz viszonyítva. Különösen látványos a visszaesés, ha a 2010-11 közötti időszakhoz hasonlítjuk: tavaly kevesebb mint feleannyi bűncselekményt regisztráltak, mint ezekben az években.

Szintén csökkent a kiemelten kezelt bűncselekmények száma. Ezen a területen a rendőrség felderítési eredményessége 59,5 %, amely 6,8 %-os emelkedést jelent a 2016-os 52,7 %-hoz képest.

Emberölés az előző évben nem történt Veszprémben. A testi sértés bűncselekmények száma 2017. évben 120-ról 103-ra csökkent, ezek közül 34 volt súlyos testi sértés. Növekedett a garázdaságok száma, ugyanakkor a lopásoké csökkent: 2010 óta tavaly regisztrálták a legkevesebb lopást a megyeszékhelyen. A lakásbetörés bűncselekmények száma is jelentősen, 53-ról 30-ra csökkent. Személygépkocsit mindössze egyet loptak el tavaly, és feltörésből is csak 4 történt a 2017-es év során. Rablásból hatról tud a rendőrség, ami szintén a legalacsonyabb adat 2010 óta.

Fotó:VMRFKFotó:VMRFK

Szó esett a közlekedésbiztonságról is: 2017-ben 2 halálos közúti közlekedési baleset történt Veszprém lakott területén belül, melyben 2 személy hunyt el. Mindkét baleset 2017. decemberben volt, éjszakai sötétség mellett ütötték el az úttesten áthaladni szándékozó gyalogos személyeket. A halálos balesetek helyszíne messze esett egymástól (Egyetem utca, Aradi Vértanúk út), így bekövetkezésük nem a hely jellegéből adódott. Ezen felül 19 súlyos sérüléssel és 40 könnyű sérüléssel járó baleset történt. A legtöbb balesethez vezető szabályszegés a sebesség nem megfelelő alkalmazása, ezt követi az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása, a kanyarodási szabályok megszegése), majd a követési távolság megszegése. 2017-ben 11 esetben volt ittasan közlekedő gépjárművezető balesetben érintett.

A rendőrség 2017-ben is aktív közterületi jelenléttel, a kiemelt idegenforgalmi helyek fokozott biztosításával és számos prevenciós programmal dolgozott a közbiztonság javítása érdekében.

*

Takács László, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke megköszönte a rendőrkapitánynak a munkát, melynek eredményességét a számok is bizonyítják, azok magukért beszélnek.

Takács LászlóTakács László

Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője az illegális migrációval kapcsolatos lakossági visszajelzésekre kérdezett rá, illetve hogyan lehetne a mélységi határellenőrzésnek a veszprémi kapitányságra rótt terheit számszerűsíteni? A rendőrkapitány arról számolt be, hogy az általános félelem megvan az emberekben, de sem Veszprémben, sem a környéken nem jellemző a migráció, de a rendőrség ellenőrzi a főbb közlekedési útvonalakat, nemzetközi vonatokat.

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője azt észlelte, hogy a közvilágítás a főbb közlekedési útvonalak mentén elégtelen, balesetveszélyes. Arra kérte a közgyűlést, hogy amennyiben a költségvetés módosítása lehetséges, a fennálló hiányosságokat orvosolja.

Halmay György, a Fidesz-KDNP képviselője, a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke a pedagógusok nevében megköszönte a rendőrségnek a gyerkek tájékoztatására irányuló prevenciós programjait.

Baumgartner Lajos, az egyetemi városrész képviselője megköszönte a rendőrségnek a választókörzetben végzett munkáját, egyúttal arra hívta fel a kapitány figylemét, hogy az egyetemi városrész rendezvényei idején fokozott rendőri jelenlétre lenne szükség. Egyúttal a közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítására és a Drogambulanciával való szoros együttműködésre kérte a kapitányságot, valamint megköszönte a veszprémi rendőröknek a határon végzett munkáját. A rendőrkapitány elmondta, az egyetemi napokon védnökként különösen odafigyel a rendezvényre. A DC-ben megrendezett bulikra is felkészülnek, tapasztalt rendőrök ügyelnek a rendre. Elmondta azt is, hogy a drogprevenció terén kifejezetten sikeres programokat hajtottak végre, például a Biztonságos szórakozóhely program esetében.

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik képviselője rámutatott, hogy a felmérések szeirnt a Veszprémi Rendőrkapitányság munkáját 4,77-es osztályzattal értékelték az önkormányzatok és lakosok. Arról tett fel kérdést, hogy milyenek a rendőri állomány lakhatási körülményei, szükség van-e az önkormányzat segítségére esetleg bérlakások biztosításával? Ipsits Csaba elmondta, hogy még soha nem kellett lehetséges munkavállalóról lemondaniuk azért, mert nem volt megoldható a lakhatása.

Némedi LajosNémedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester a finn közlekedésbiztonsági ellenőrzési módszer hatékonyságára kérdezett rá, hiszen a nagyjából hatszáz ellenőrzésből meglepően kevés vezetőt kaptak rajta ittas vezetésen. Az ezredes szerint nem jelent semmit, ha a szűrésen kevés ittas vezetőt fognak, hiszen ha balesetet okoz, akkor egyetlen ittas vezető is sok.

Brányi Mária alpolgármester a gyalogátkelőhelyek megvilágításával kapcsolatban kijelentette: valamennyi helyen az előírásoknak megfelelő fényerejű a világítás, de az önkormányzat fokozottan figyel arra a megvalósuló fejlesztések esetén, hogy a szubjektív fényérzetnek is megfeleljenek.

Porga Gyula polgármester kijelentette, jó látni a pozitív statisztikákat, de leginkább az ad visszajelzést a rendőrség munkájáról, hogy milyen a szubjektív biztonságérzete a lakosságnak, márpedig a veszprémi rendőrséget jellemzően dicsérik a helybeliek. Jó látni azt is, hogy a rendőrségi nyitott az együttműködésre a lehetséges partnerekkel, sőt, sok esetben kezdeményezője is a közös munkának.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.