2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Eredményesebb nyomozások, kevesebb bűncselekmény

2018. április 26. 1:00
A képviselők részéről minden évben nagy érdeklődés övezi a városi rendőrkapitány beszámolóját.

Nem volt ez másként csütörtökön sem, amikor dr. Ipsits Csaba rendőr ezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság vezetője beszámolt a rendfenntartók elmúlt egy évének eredményeiről.

– Az összes bűncselekmény nyomozás eredményességét tekintve jó eredményt ért el a kapitányság, a nyomozáseredményességi mutatónk javult, míg 2016-ban 63,5 % volt, addig a 2017. évben 68,3 %-ra nőtt – mutatta be az eredményeket a kapitány. Hozzátette: a lakosság és az önkormányzatok visszajelzései alapján a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén élők biztonságérzetében megmaradtak az előző évekre jellemző pozitív értékek.

Ipsits CsabaIpsits Csaba

Városunkban tavaly 20,92 %-kal esett vissza a regisztrált bűncselekmények száma a 2016. esztendőhöz viszonyítva. Különösen látványos a visszaesés, ha a 2010-11 közötti időszakhoz hasonlítjuk: tavaly kevesebb mint feleannyi bűncselekményt regisztráltak, mint ezekben az években.

Szintén csökkent a kiemelten kezelt bűncselekmények száma. Ezen a területen a rendőrség felderítési eredményessége 59,5 %, amely 6,8 %-os emelkedést jelent a 2016-os 52,7 %-hoz képest.

Emberölés az előző évben nem történt Veszprémben. A testi sértés bűncselekmények száma 2017. évben 120-ról 103-ra csökkent, ezek közül 34 volt súlyos testi sértés. Növekedett a garázdaságok száma, ugyanakkor a lopásoké csökkent: 2010 óta tavaly regisztrálták a legkevesebb lopást a megyeszékhelyen. A lakásbetörés bűncselekmények száma is jelentősen, 53-ról 30-ra csökkent. Személygépkocsit mindössze egyet loptak el tavaly, és feltörésből is csak 4 történt a 2017-es év során. Rablásból hatról tud a rendőrség, ami szintén a legalacsonyabb adat 2010 óta.

Fotó:VMRFKFotó:VMRFK

Szó esett a közlekedésbiztonságról is: 2017-ben 2 halálos közúti közlekedési baleset történt Veszprém lakott területén belül, melyben 2 személy hunyt el. Mindkét baleset 2017. decemberben volt, éjszakai sötétség mellett ütötték el az úttesten áthaladni szándékozó gyalogos személyeket. A halálos balesetek helyszíne messze esett egymástól (Egyetem utca, Aradi Vértanúk út), így bekövetkezésük nem a hely jellegéből adódott. Ezen felül 19 súlyos sérüléssel és 40 könnyű sérüléssel járó baleset történt. A legtöbb balesethez vezető szabályszegés a sebesség nem megfelelő alkalmazása, ezt követi az elsőbbségadási kötelezettség elmulasztása, a kanyarodási szabályok megszegése), majd a követési távolság megszegése. 2017-ben 11 esetben volt ittasan közlekedő gépjárművezető balesetben érintett.

A rendőrség 2017-ben is aktív közterületi jelenléttel, a kiemelt idegenforgalmi helyek fokozott biztosításával és számos prevenciós programmal dolgozott a közbiztonság javítása érdekében.

*

Takács László, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke megköszönte a rendőrkapitánynak a munkát, melynek eredményességét a számok is bizonyítják, azok magukért beszélnek.

Takács LászlóTakács László

Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője az illegális migrációval kapcsolatos lakossági visszajelzésekre kérdezett rá, illetve hogyan lehetne a mélységi határellenőrzésnek a veszprémi kapitányságra rótt terheit számszerűsíteni? A rendőrkapitány arról számolt be, hogy az általános félelem megvan az emberekben, de sem Veszprémben, sem a környéken nem jellemző a migráció, de a rendőrség ellenőrzi a főbb közlekedési útvonalakat, nemzetközi vonatokat.

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője azt észlelte, hogy a közvilágítás a főbb közlekedési útvonalak mentén elégtelen, balesetveszélyes. Arra kérte a közgyűlést, hogy amennyiben a költségvetés módosítása lehetséges, a fennálló hiányosságokat orvosolja.

Halmay György, a Fidesz-KDNP képviselője, a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke a pedagógusok nevében megköszönte a rendőrségnek a gyerkek tájékoztatására irányuló prevenciós programjait.

Baumgartner Lajos, az egyetemi városrész képviselője megköszönte a rendőrségnek a választókörzetben végzett munkáját, egyúttal arra hívta fel a kapitány figylemét, hogy az egyetemi városrész rendezvényei idején fokozott rendőri jelenlétre lenne szükség. Egyúttal a közterületi alkoholfogyasztás visszaszorítására és a Drogambulanciával való szoros együttműködésre kérte a kapitányságot, valamint megköszönte a veszprémi rendőröknek a határon végzett munkáját. A rendőrkapitány elmondta, az egyetemi napokon védnökként különösen odafigyel a rendezvényre. A DC-ben megrendezett bulikra is felkészülnek, tapasztalt rendőrök ügyelnek a rendre. Elmondta azt is, hogy a drogprevenció terén kifejezetten sikeres programokat hajtottak végre, például a Biztonságos szórakozóhely program esetében.

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik képviselője rámutatott, hogy a felmérések szeirnt a Veszprémi Rendőrkapitányság munkáját 4,77-es osztályzattal értékelték az önkormányzatok és lakosok. Arról tett fel kérdést, hogy milyenek a rendőri állomány lakhatási körülményei, szükség van-e az önkormányzat segítségére esetleg bérlakások biztosításával? Ipsits Csaba elmondta, hogy még soha nem kellett lehetséges munkavállalóról lemondaniuk azért, mert nem volt megoldható a lakhatása.

Némedi LajosNémedi Lajos

Némedi Lajos alpolgármester a finn közlekedésbiztonsági ellenőrzési módszer hatékonyságára kérdezett rá, hiszen a nagyjából hatszáz ellenőrzésből meglepően kevés vezetőt kaptak rajta ittas vezetésen. Az ezredes szerint nem jelent semmit, ha a szűrésen kevés ittas vezetőt fognak, hiszen ha balesetet okoz, akkor egyetlen ittas vezető is sok.

Brányi Mária alpolgármester a gyalogátkelőhelyek megvilágításával kapcsolatban kijelentette: valamennyi helyen az előírásoknak megfelelő fényerejű a világítás, de az önkormányzat fokozottan figyel arra a megvalósuló fejlesztések esetén, hogy a szubjektív fényérzetnek is megfeleljenek.

Porga Gyula polgármester kijelentette, jó látni a pozitív statisztikákat, de leginkább az ad visszajelzést a rendőrség munkájáról, hogy milyen a szubjektív biztonságérzete a lakosságnak, márpedig a veszprémi rendőrséget jellemzően dicsérik a helybeliek. Jó látni azt is, hogy a rendőrségi nyitott az együttműködésre a lehetséges partnerekkel, sőt, sok esetben kezdeményezője is a közös munkának.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Letették esküjüket a képviselők
Letették esküjüket a képviselők
A polgármester és a képviselők eskütételével megalakult a Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése csütörtök délelőtt.
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Az önkormányzati választások két hete lezajlottak, de jelen pillanatban még nincs hivatalosan felállt új közgyűlése Veszprémnek. Erre csütörtökön kerül sor, amikor megalakul az új testület. Rögtön az egyik legfontosabb pozícióban változás lesz.
Hivatalos a tizenhetedik is
Hivatalos a tizenhetedik is
Péntek délután vált jogerőssé a Helyi Választási Bizottság határozata, miszerint Czaun János visszalépését követően Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) ülhet be a városi közgyűlésbe.
A számok és ami mögöttük van
A számok és ami mögöttük van
11-7 arányban a kormánypárti képviselők kerültek többsége az ellenzékkel szemben a veszprémi közgyűlésben. Az arányok ismertek, viszont összehasonlítva a korábbi választásokkal, meglepő eredményeket kaptunk.
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
A képviselő-testület szeptemberi ülésén is a királyszentistváni hulladékkezelő telep adta az egyik fő témát a napirend előtt, de a fiatalok napja, a veszprémi fejlesztések és a Klímasztár díj is szóba került.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap