2020. május 28. // Emil, Csanád névnap

Múzeum, idősek otthona és óvoda fejlesztésére pályáz a város

2018. április 26. 4:30
Több veszprémi középület is megújulhat a közeljövőben. Energetikai fejlesztések várhatók a múzeumban és a Völgyikút idősek otthonában, új pályázatot nyújt be az önkormányzat az Egry úti óvoda újjáépítésére.

Az önkormányzat Közgyűlése csütörtökön döntött arról, hogy benyújtja a pályázatot a Laczkó Dezső Múzeum energetikai megújítására. Az épület fejlesztésére 82.450.000 forintot igényel pályázaton a város, ami mellé közel 47 millió forint önerőt fektetne be, így a múzeum fejlesztésének teljes költségvetése 131.477.058 forint lenne. A beruházás célja, hogy az energetikai fejlesztéseket követően csökkenteni lehessen az épület távhőfelhasználása miatt keletkező költségeit, illetve az energiafelhasználás csökkenése révén a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét is.

A projekt részeként szigetelnék a múzeum homlokzatát, a padlásfödémet és pincefalat, kicserélnék a nyílászárókat, valamint korszerűsítenék a fűtési rendszert. Ez utóbbi különösen érdekes, ugyanis egy időjárás változásait követő, automatizált szabályozó rendszer kiépítéséről van szó. Az automatizált rendszer elősegíti az épület energiatakarékos működését emberi beavatkozás igénybevétele nélkül.

Szintén energetikai fejlesztést hajtanának végre a Völgyikút Idősek Otthonában. Itt az épület külső hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, a tetőfödém hőszigetelése és naperőmű létesítése szerepel a tervek között. Mindez több mint 134 millió forintos uniós támogatással, 41,4 millió forint önerő befektetésével, mindösszesen tehát 175.746.325 forintból valósulna meg.

Szintén tárgyalta a képviselő-testület az Egry úti óvoda újjáépítésének ügyét. Az óvoda elbontására és teljes újjáépítésére korábban félmilliárd forint lehívására nyert jogot az önkormányzat. Az építőipari költségek előre nem látható jelentős emelkedése miatt azonban a város nehéz helyzetbe került, a rendelkezésre álló keretből nem tudja megépíteni az intézményt. Ezért szükségessé vált a Területi Operatív Programon belüli források átcsoportosítása, ami miatt az önkormányzat visszavonja a korábban nyertes pályázatát, és az aktuális építőipari piaci árak figyelembevételével új pályázatot nyújt be az óvodaépítésre. A projekt új költségvetése 932.591.432 forint lesz.

Söge
Domján Attila

További cikkek

A közösség immunrendszere is vizsgázik
A közösség immunrendszere is vizsgázik
Rendkívüli közgyűlést tartottak péntek reggel a Városházán, amelyen több technikai jellegű döntés is született, valamint a polgármester új adatokat is közölt a Veszprémben elrendelt hatósági karanténokról.
Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.
Napirend előtt: koronavírus és alacsonypadlós vonatok
Napirend előtt: koronavírus és alacsonypadlós vonatok
A koronavírus, a Budapest-Veszprém közötti alacsonypadlós vonatszerelvények, és litéri elágazóba tervezett elkerülő út sürgetése is téma volt a februári közgyűlésen csütörtök délelőtt a Városházán.
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
A veszprémi stadion területén található sportcsarnok belső felújítására nyújt be pályázatot az önkormányzat- erről döntöttek többek között a január 30-i közgyűlésen.
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Az Agóra Veszprém rangos állami elismerése és a 82-es út bővítése is téma volt 2020 első veszprémi közgyűlésén.
2020. május 28. // Emil, Csanád névnap