Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meghatározó az anyaméhben töltött kilenc hónap

2018. május 2. 4:00
A kisbaba első „lakása” az anyaméh. Ez egy jól berendezett, stabil, biztonságos „lakás”, ahol megvan minden, amire a babának szüksége van.

A méhfal, a magzatburok, valamint legfőbb védelmi rendszerként a magzatvíz garantálja az új élet nyugodt egyensúlyi állapotát, védi a magzatot a külvilág káros környezeti behatásaival szemben.

Érdekes kérdés, hogy vajon érzékeli-e a hangokat a magzat a méhen belül. Kísérletek azt mutatják, hogy igen. A hangok tompán érik el a magzatot, aki a legfinomabb hangingerekre is reagál. Zenehallgatással, énekléssel már a 16. héten kapcsolatot teremthet magzatával a kismama, hiszen a belső fül segítségével ekkor már érzékel hangokat a baba. Hallja a mamája vérkeringésének zörejeit, a külvilágból érkező hangingereket és a csontok hangvezető képessége révén az anya beszédét. A hallás a 24. héttől tekinthető teljesen kifejlettnek, ilyenkor már egyértelműen reagál a külvilágból érkező zörejekre: élénk mozgással fejezi ki, ha valami olyat hall, ami nem tetszik neki.

Ma már azt is tudjuk, hogy az újszülöttek emlékeznek az anyaméhen belül hallott hangokra, zenékre. Ezeket az auditív emlékeket felhasználva a biztonság érzetét adhatjuk meg a babánknak, ha olyan zenéket hallgatunk, amelyeket már a pocakban is hallott.

A baba lelki élete tehát nem a születéssel veszi kezdetét. A baba már olyan előzetes tudással jön a világra, amelyet az anyaméhben sajátított el – és bizony ott bent traumák is érhetik a magzatot. A köldökzsinór nemcsak egy „tápláléklánc”, hanem információs csatorna is. Az anya érzelmi változása a testében biokémiai reakciókat indít el, ami a véren keresztül eljut a magzathoz is. Az anyai stresszt a gyermek közvetlenül érzékeli a vérbe kerülő hormonokon keresztül.

Trauma lehet még, amikor meghal a magzat ikertestvére. Ez a későbbi életére súlyos hatással lehet, számos problémát okozhat. Az ikertestvérüket a magzati korban elvesztő babák később állandó hiányérzettel küzdenek, sokszor kapcsolati és párkapcsolati problémáik vannak – ezek a problémák azonban kezelhetők, feloldhatók, ebben segítség lehet a kineziológiai oldás.

Egy vizsgálat során húszas éveikben járó nőket vizsgáltak, akik öngyilkossági hajlammal rendelkeztek, a vizsgálat egészen a magzatkorig ment vissza, amikor is kiderült, hogy az anyák egytől egyig fontolgatták a terhesség megszakítását, végül az utolsó pillanatban mégsem tették meg. A babák tehát minden történést tárolnak a sejtemlékezetükben, egészen a fogantatás pillanatától kezdve, ezért fontos, hogy minél kiegyensúlyozottabb legyen az anyaméhben eltöltött kilenc hónap.

Tokos Bianka
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.