2019. január 18., péntek
Piroska névnap

Összegyűjtötte kincseit a veszprémi németség

Egy hétig látogatható a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub kiállítása az ipartestületi székházban, a Vár utca elején.

„Lehet valaki egyszerre német és magyar? Bizonyosan. Kisgyerekként könnyedén sajátítunk el két nyelvet, mindkét kultúrában egyaránt jól érezzük magunkat, megtanuljuk a felnőttek beszédét, gyerekrigmusokat, népdalokat, táncokat, mindkét kultúra szokásait, hagyományait. Ez a kettős identitás lassan alakul ki és mindkét úton párhuzamosan lehet haladni. Az összetartozás érzésével bizalom és védettség jár. Ebből nő ki a hit, remény, barátság, testvériség, az élet, ezek a haza építőkövei, amelyben az élet kezdetét veszi” – idézte Ránics Lászlót, a székelyszabari német kisebbségi önkormányzat képviselőjét a kiállítás csütörtök délutáni megnyitóján Fertig Erzsébet klubvezető.

Ránics arra a megállapításra jutott, hogy „magyarországi németnek lenni most, a XXI. században a két kultúra kiegyensúlyozott együttélését kell jelentse.” Mint Fertig Erzsébet hozzátette, ezzel mi itt, Veszprémben is egyetérthetünk. A két kultúra együttélése jól működik városunkban, ezt bizonyítja az is, hogy a nemzetiségi kiállítás ünnepélyes megnyitóját a Városháza dísztermében rendezhették meg, a kiállításnak pedig az ipartestületek székháza ad helyet.

Hangsúlyozta: ez az összefogás jellemző a Német Nemzetiségi Klub tagjaira is, akik ötletekkel, anyagokkal, kiállítási tárgyakkal és sok munkával járultak hozzá a tárlat létrejöttéhez. A kiállításon látható tárgyak a tagok ereklyéi.

A Kossuth-teremben megrendezett megnyitón a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub kórusa, vendégfellépőként pedig a Gannai Asszonykórus adott elő sváb dalokat, a megjelenteket pedig Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke köszöntötte.

Az ipartestület Vár utcai székházában található, és egy hétig látogatható ideiglenes kiállítás valóban méltó címéhez: Kincseink. Az épület termei a Veszprém környéki németség kincseskamrájává váltak, az összegyűjtött tárgyak egy azonnal költözhető tájházzá álltak össze, amelyben terített asztal várja a látogatót, minden a ház körül szükséges eszközt megtalálunk a kredencben, és a teljesen berendezett szobában dédszüleink ruháit is megcsodálhatjuk.

A veszprémi németekkel vasárnap személyesen is találkozhatnak az érdeklődők: 14 órától a Hangvilla színpadán adnak gálaműsort. A város többi nemzetisége is ugyanezen a napon osztja meg kulturális kincseit a közönséggel: az ukránok, az örmények, a romák és a lengyelek 13:30-tól az Óváros téri szabadtéri színpadon mutatkoznak be.