2022. augusztus 20.
//
István névnap

Napirend előtt: élőben nézhető a körforgalom építése, sikeres júniusi programok Veszprémben

2018. június 27. 9:49
A nyári szünet előtti utolsó közgyűlésen a júniusi programok és a belvárosi csomópont építése is téma volt csütörtök reggel a Városházán.

Napirend előtt indítványban Gerstmár Ferenc, az LMP képviselője felkérte a polgármestert, hogy a Jutasi úti lakótelep területére vonatkozóan készíttessen helyszínjavaslattal és költségkalkulációval tervet egy esetleges kutyafuttató létrehozására - mint mondta, lenne rá igény. A közgyűlés és Porga Gyula polgármester sem támogatta az indítványt. Nem azért, mert nincs szükség rá, hanem azért, mert „nem olyan volumenű beruházás, amire hosszútávú stratégiát lehetne tervezni”- mondta. Ha a költségvetésben megjelenik rá forrás, akkor meg tudják építeni.

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

Az LMP-s képviselő egy kérdést is megfogalmazott a felszólalásában: „Megrendelte-e már az MNV Zrt. az egykori Bakony Művek területére vonatkozó talajszennyezettség vizsgálatot?” Porga Gyula emlékeztetett, a felszólalás nem lehet kérdés, de egyébként amint érkezik válasz az MNV Zrt.-től, időben tájékoztatást ad.

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) napirend előtt azt kérdezte, az újabb nemzeti konzultáció kapcsán a város tervez-e a családok évében külön városi konzultációt, hogy minél könnyebbé tegyék a gyermekvállalást a Veszprémben élő fiatalok számára? –Nem lesz külön városi konzultáció, hiszen az országos kérdőívben a veszprémiek is elmondhatják véleményüket- mondta válaszában Porga Gyula polgármester, aki felhívta a figyelmet, hogy a város jelenleg is számos saját kedvezménnyel támogatja a családokat, a 2023-as EKF pályázatban pedig külön célként fogalmazták meg az itt születettek helyben tartását.

Hegedűs Barbara (Fidesz) az új kettős körforgalom kivitelezéséről beszélt. Szerinte fontos, hogy az önkormányzat megfelelően tájékoztassa a lakosokat építkezés üteméről. Elmondta, a jelenleg folyó második ütem várhatóan szeptember közepéig fog tartani. Ebben az ütemben befejeződnek a közműkiváltási és építési –munkák (vízi közmű, villamos közmű, távközlés), amellyel párhuzamosan már megkezdődtek az útépítési munkák is szegélyépítésekkel, és járdaburkolatok kialakításával egyes helyeken. A szegélyépítéseket követi, ill. azzal párhuzamosan halad a pályaszerkezet kialakítás, majd az aszfaltozás a II., később pedig a III. ütemben. A beruházás végül a forgalomtechnikai elemek telepítésével (közlekedési táblák kihelyezése) és a növénytelepítéssel zárul.

Június 14-től a város honlapján (http://www.veszprem.hu) követhetőek online az építési munkálatok. Közvetlenül a nyitóoldalon érhető el a húszemeletes tetején elhelyezett, élőképet megjelenítő webkamera, amely déli irányba nézve mutatja várost, illetve az előtérben a körforgalom építést. Tervek szerint a beruházás végén a rögzített képekből összevágásra kerül egy timelapse rövid videó is, amely a munkálatok teljes fázisát mutatja majd be- mondta.

A napirendek előtt még három fideszes képviselő, Czaun János, Némethné Károlyi Jolán, és Strenner Zoltán beszélt a júniusi programokról: a gyulafirátóti és kádártai falunapokról, a Kabóciádé Családi Fesztiválról és a Petőfi Színházban megrendezett I. Rátonyi Róbert Operettfesztiválról.

Ge. Á.
Domján Attila