A chia mag egy sivatagi növény magja, a menta rokona. Akkor figyeltek fel rá, amikor felfedezték, hogy nagyon magas az omega 3 tartalma. Kiváló rostforrás, 2 evőkanálnyi chia magban 10 gramm található. Nem elhanyagolható a fehérjetartalma, illetve a vas kalcium, magnézium, cink és antioxidáns tartalma.
Táplálkozásunkba beépítve csökkentheti a vér koleszterin és triglicerid szintjét valamint a vérnyomást ezáltal jót tesz a szív- és érrendszernek. Mivel magas a rosttartalma így nagyon jó hatással van az emésztőrendszerre, a vércukor szintre cukorbetegeknél és kiválóan alkalmazható fogyókúrában is. Megtalálhatjuk egészben vagy őrölt formában most már szinte minden nagyobb boltban, drogériába. Fogyaszthatjuk nyersen vagy valamilyen ételhez hozzáadva, például szórhatunk a müzlibe, tehetünk a joghurtba, hozzáadhatjuk a köretekhez, belesüthetjük a kenyérbe, péksüteménybe, sütibe, csinálhatunk belőle chia pudingot. A chia mag nagyon jól felszívja a nedvességet és zselés állagúvá válik a vízben oldódó rosttartalma miatt, így például a tojásmentes diétában sütéskor akár a tojás pótlására is használható beáztatva.
Ne feledje, hogy hiába van nagyon sok jó tulajdonsága egy-egy alapanyagnak, önmagukban nem csodaszerek! Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás illetve a betegségnek megfelelő diéta! Konzultáljon dietetikussal mielőtt bármilyen új diétába kezdene!
Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu