Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Entente Florale: összességében pozitív a kép Veszprémről

2018. június 29. 19:35
Elsőre jó benyomásokat szerzett a városról az Entente Florale szakmai zsűrije: a jó kondícióban lévő épületek, a harmonikus utcabútorok, és jól gondozott fák mellett van azonban néhány javaslat is.

Több mint 300 versenyző város közül Lajoskomárom és Veszprém nyerte a 2017-es Virágos Magyarország versenyt, így ez a két település képviseli hazánkat az idei Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Brányi Mária alpolgármester nemrég egy interjúban portálunknak azt mondta, a város felkészült a versenyre:

Veszprém felkészült az Entente Florale Europe környezetszépítő versenyre - vehir.hu

Több mint 300 versenyző város közül Lajoskomárom és Veszprém nyerte a 2017-es Virágos Magyarország versenyt, így ez a két település képviseli hazánkat az idei Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen. Ennek kapcsán beszélgettünk Brányi Mária, alpolgármesterrel a pályázatról és a felkészülési időszakról.

Az Entente Florale nemzetközi zsűritagjai pénteken érkeztek Veszprémbe, egész nap a város különböző pontjain bírálták a várost a megadott szempontok alapján. A zsűri elnöke este egy „feedback-meetingen” értékelte a várost. Fontos megjegyezni, hogy az itt elhangzottak még nem a végső bírálatot jelentik, ugyanis a végeredményt csak a szeptemberi írországi rendezvényen jelentik be.Az itt elmondottak nem is kritikák, inkább javaslatok, első benyomások”- fogalmazott a zsűri belga elnöke, Rudi Geerardyn.

Az egyébként tájépítészként dolgozó Geerardyn úgy nyilatkozott, nem turistaként érkeztek Veszprémbe, inkább a várospolitikára voltak kíváncsiak. „Nagyon pozitív volt az itt eltöltött nap, hihetetlenül jól dokumentált koncepcióról van szó, sok információval. Látszik, hogy sok energiát fordítottak rá, és úgy tűnik, a városvezetés tisztában van a verseny fontosságával”- mondta.

Elmondása szerint a zsűriben sok volt a megértés és elfogadás a megállapítások során, amelyekből néhányat szó szerint is idézünk:

  • Veszprém rengeteg műemlékkel rendelkezik, látszik, hogy sok munkát fektetnek a felújításokba, hogy jó kondícióban tartsák az épületeket. Harmonikus stílust képviselnek az utcabútorok, a lakótelepek azonban „nem jól kinéző” épületek, viszont az őket díszítő zöldfelületek kompenzálják a „nem kedvező” benyomást. Jó tanács, hogy Veszprém tegye egy kicsit színesebbé a lakókörnyezetet, és rejtse el a tárolóedényeket.

  • A Benedek hegy, a Séd-völgy, a Kolostorok és Kertek, a vár épületei pozitív benyomást tettek a zsűrire, a patak is szép, itt azt javasolják, hogy néhány pad tájolását változtassák meg, hisz nem mindig a legszebb területek felé néznek. A zsűrinek tetszettek a vadvirágos növénytelepítések, ebből többet kellene kihelyezni.

Rudi Geerardynra pozitív benyomást tett a városRudi Geerardynra pozitív benyomást tett a város

  • A szezonális ültetések és a fák gondozása jó hozzáállást tükröz, itt néhány metszésre van csupán szükség. Sok évelő növényt használ a város egynyári virágokkal keverve, „ezt folytassák!”

  • A belvárosi nagy körforgalom miért nincs befásítva? Itt csak két fa van, elférne ott több is- javasolta a zsűri elnöke, aki szerint a Kossuth utca szép, ám itt is van olyan épület, amit ha felújítani azonnal nem is, de virágzóvá lehetne tenni.

  • Az önkormányzat aktívan vesz részt a lakosság bevonásában és informálásában, a tájékoztató utcatáblák, és a BaBako program is abszolút pozitívum. „Nagy benyomást tett ránk a turizmus is, fantasztikusan sok mindent tud kínálni a város”- mondta Geerardyn, majd mégegyszer hangsúlyozta, ezek csupán az első benyomások voltak, a magyar zsűri tagjai sokkal részletesebb beszámolókat kapnak majd.

Némedi Lajos alpolgármester szerint fontos, hogy nem kritikákat, hanem javaslatokat fogalmaztak meg a városvezetés felé, amely azt tükrözi, hogy olyan felkészült szakemberek érkeztek Veszprémbe, akik igyekeztek objektív képet festeni a városról. Mint mondta, szeretnék még vonzóbbá tenni Veszprémet, amely nem kevés munkát és pénzt igényel.

„Figyelembe vesszük az elhangzottakat és igyekszünk hasznosítani a javaslatokat”- mondta Némedi Lajos, aki a részvételért járó elismerésként egy átlátszó emlékplakettet vehetett át a zsűritől.

Némedi LajosNémedi Lajos

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.