2020. január 20. // Sebestyén névnap

Évadot zárt a Veszprémi Petőfi Színház

2018. július 1. 19:30
Veszprémi Petőfi Színház
Kulturális kínálat özönben kell egyre gazdagabb tartalommal becsábítani a közönséget – húzta alá Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén, szombaton.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy Veszprém nemcsak történelmi múltjáról és gyönyörű környezetéről, hanem kulturális hagyományairól is híres, amelynek alapját a Veszprémi Petőfi Színház adja – húzta alá Ovádi Péter országgyűlési képviselő az eseményen. Némedi Lajos, a fenntartó Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere valamennyi színházat kedvelő és támogató nevében mondott köszönetet az elmúlt év teljesítményéért, hozzátéve, izgatottan várja a következő évadot. A fenntartói elvárások teljesítésén túl az a célunk, hogy minél többen magukénak érezzék a színházat – jegyezte meg Oberfrank Pál, a 110 éves Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. Úgy fogalmazott, kulturális kínálat özönben kell egyre gazdagabb tartalommal becsábítani a közönséget.

Elhangzott, az úgynevezett népszínházi kínálatban nehezebb műfajok is szerepeltek, több előadást a következő évadban is láthat a közönség. Nagy sikerrel játszották a Bob herceg című operettet, a Holt költők társasága pedig mély benyomást tett a fiatal generációra is. Két alkalommal játszották a Nemzeti Színházban, és a jövőben hazai és határon túli színházakba is ellátogat. Az Isten pénze című előadással Bálint András egy nagyszerű társulat élén musical főszerepben is bemutatkozott és a hatalmas érdeklődés eredményeként a következő évadban ismét műsorra tűzi a veszprémi teátrum. Az igazgató elmondása szerint helyet kell adni a nehezebb műfajoknak is, ezt képviselte Brecht és a Kurázsi mama. A tervezett rekonstrukcióra készülve egy meghívott előadás zárta az évadot, a népszerű Életrevalók szerepelt a nagyszínházas műsorban. Oberfrank Pál itt megjegyezte, a rekonstrukciós munkálatok még a következő szezonban sem érintik a főépületet, így valamennyi produkciót a megszokott helyen és formában mutatnak be.

Örömmel számolt be arról, hogy a gyermekszínház és a Latinovits-Bujtor Játékszín öt bemutatója is komoly érdeklődést váltott ki a színházi különlegességet kedvelő nézők körében. Kiemelte még a Jövőre veled, ugyanitt című romantikus vígjáték iránt mutatott nagy érdeklődést, melynek előadásszáma messze magasabb az átlagos mutatóknál.

A 2017/2018-as évad sikerét a számok is alátámasztják. A korábbi évad bérletes számát sikerült felülmúlni, az idei évadban 20 406 bérletet váltottak a teátrum előadásaira. Kiemelkedő eredmény, hogy a nézőszám elérte a közel 100 ezer főt, mely a nyári időszakban még tovább nő majd. Oberfrank Pál rámutatott, az alapfeladatban vállalt öt nagyszínházi, egy gyermekszínházi és kettő játékszíni saját bemutatón kívül számos egyéb jellegű rendezvény, program kellett ezeknek a mutatóknak az eléréséhez. Ilyen volt többet között a nyílt nap, gyermeknap, bérletek éjszakája, illetve két fesztivált is rendezett a színház. – Ez a sokrétű tevékenység reményeink szerint fókuszba állítja a színházat, mely így tölti be igazán hivatását és játszik komoly szerepet a társadalmi felelősségvállalás terén – vélekedett az igazgató. Összesen 303 előadást mutat be az évadban a Veszprémi Petőfi Színház.

Oberfrank Pál beszámolt arról is, hogy két fesztivált rendezett a Veszprémi Petőfi Színház, melyek egyben a Veszprém Európa Kulturális Főváros program fesztiválkínálatát kívánják bővíteni. Áprilisban az Érzékenyítő fesztivál emberi sorsokon keresztül érintette meg a mintegy ezer fős közönséget, júniusban pedig az I. Rátonyi Róbert Operettfesztiválon 6-7 ezres közönség mellett tettek jelentős lépést annak érdekében, hogy a hungarikum műfaj még sokáig fennmaradjon megőrizve értékeit.

A hagyományoknak megfelelően az évadzáró társulati ülés végén adták át a nézők szavazatai alapján a legjobb színésznek járó Petőfi-díjat, melyet ismét Kőrösi Csaba vehetett át. Meglepően sokan adták le voksukat vendégművészre, így tiszteletbeli Petőfi-díjban részesült Bálint András. A színészek és rendezők szavazatai alapján a Latinovits-díjat Máté P. Gábor érdemelte ki, a háttérben dolgozók munkáját elismerő Medgyaszay-díjat pedig Pásztor Károly akusztikusnak ítélte oda a társulat.

Az Évad nézője elismerést Németh László és családja kapta. Hűséges nézőink minden előadást - számos produkciót több alkalommal is - megtekintettek. Két kollégát nyugdíjba vonulásuk alkalmából külön köszöntött a színház vezetése, Horváth Károly és Somogyi György örökös világosító címet vehetett át.

A jövő évad első bemutatója szeptember 28-án a Nyitott ablak című zenés játék lesz Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész rendezésében. A nyár folyamán a Veszprémi Petőfi Színház az ország számos szabadtéri színpadán bemutatkozik.

vehir.hu

További cikkek

A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek a magyar kultúra napjára Veszprémben. Balatonfüreddel kulturális együttműködési megállapodást ír alá Veszprém.
„Egy harmadik nyelvet találva az énekléssel fejeztem ki magam” - interjú Tompos Kátyával
„Egy harmadik nyelvet találva az énekléssel fejeztem ki magam” - interjú Tompos Kátyával
Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznőnek tavaly ítélték oda a Hangvilla könnyűzenei díjat, ennek apropójából pedig újévi koncertet adott a további díjazottakkal, Hrutka Róberttel és az Antal Gábor Trióval. Tompos Kátyát a koncert előtt sikerült diktafonvégre kapni.
Elkezdődött a jótékony január a színházban
Elkezdődött a jótékony január a színházban
119 ezer forintot adtak át az AutiSpektrum Egyesület képviselőjének a jótékony január program részeként vasárnap este az Esőember című előadást követően.
Jótékony január a Petőfi Színházban
Jótékony január a Petőfi Színházban
A Veszprémi Petőfi Színház egy egészen különleges jótékony fogással indítja az új évet, amelynek részleteiről kedd délelőtt egy sajtótájékoztató keretein belül számoltak be.
Petőfi Szalon: az ügyelők különleges munkájáról hullt le a lepel
Petőfi Szalon: az ügyelők különleges munkájáról hullt le a lepel
Tegnap este került sor a harmadik Petőfi Szalonra, mely sorozat keretén belül olyan színházi munkakörökbe engednek betekintést nyerni, amelybe a néző egyébként nem láthat be, sőt, amelyekről a legtöbben keveset tudnak. Mint ahogy keveset tudunk az ügyelőkről, vagyis az előadások „kapitányáról”.
2020. január 20. // Sebestyén névnap