2020. február 29. // névnap

Szegedi emlék Szűcs Lackónak

2018. július 4. 4:00
Képek: Gáspár Gábor / Veszprémi Petőfi Színház
A Szegedi Várjátékok keretében viszik színre a Petőfi Színház egykori színészének Madarat tolláról című, szeretetről és barátságról szóló zenés mesejátékát. Az új köntöst kapott előadás nemcsak a gyerekeknek tartogat sok kedves tanulságot, de egyben Lackó emléke előtt is szépen tiszteleg.

„Lackó tulajdonképpen Szegeden, a Pinceszínházban kezdte meg a pályafutását, így amikor a szervezők gyerekelőadást kerestek a Várjátékok ifjúsági napjaira és rábukkantak a Madarat tolláról mesejátékra, felkerestek bennünket, hogy mi lenne, ha ott is bemutatnánk a darabot. És mivel az ottani alkotók egyéb elfoglaltságok miatt nem értek rá, megkértek, hogy ha már úgyis ismerem a darabot, vigyem én színre – meséli Tóth Loon, aki a tavalyi veszprémi ősbemutatót is rendezte. – Ezzel egy kicsit Lackónak is emléket állít a színház, nagyobbrészt pedig egy nagyon szép, tanulságos történettel szórakoztathatjuk a gyerekeket.”

A képek a veszprémi előadáson készültekA képek a veszprémi előadáson készültek

A zenés mesejáték finom allegóriával, a parkban élő madarak világát bemutatva mesél az igaz barátság és a szeretet erejéről, bánatokról, gyötrelmekről, örömökről és vágyakról – mindazokról az érzésekről, amiket emberként átélünk. A történet középpontjában a kis Feketerigó és a parkban játszó Kislány kapcsolata áll, de fontos üzenet hordozójaként jelenik meg például egy verébkisfiú, Soma is.

Szegeden ugyanakkor kicsit más köntösben tér vissza a darab. „Amikor tavaly év elején bemutattuk a játékot, Lackó már nem igazán volt jól, nem volt ereje mindenhez, amit elterveztünk. Mivel én most nem játszom a darabban, nagyobb a rálátásom, és az itteni tapasztalatokból kiindulva eszközöltem néhány változtatást, amelyekkel lényegesen gazdagabb és kerekebb lett az előadás” – meséli Loon.

Egyrészt több vadonatúj dal is került bele, amelyek szövegét Loon írta, a zenéjét pedig Süle Zsolt, a mesejáték zeneszerzője. „Külön köszönetem ezért Zsoltnak, hogy szakított erre időt nyáron, amikor aránylag egyébként is elég sokat dolgozik. Így most minden szereplőnek, a Kóbor Macskának és a Varjaknak is van saját dala, amelyek szépen kiegészítik egymást. Összesen 14 dal hangzik el, mert pár ismétlést is tettem bele.” Ezzel a korábbi, helyi pedagógusok kérésére egyben játszott, 60 perces előadás hossza kétszer 40 percre nőtt.

Loon elmondása szerint néhány korábbi történetbeli apró hibát is sikerült kijavítani, például a sokszor lehurrogott verébkisfiú, Soma esetében. „Többen mondták, hogy ez nem jó üzenet, aztán rájöttem, azért zavarja ez a szülőket, mert a darab végén nincs jól megírva a feloldás. Ezért Szegeden most Soma lesz az, aki összefogja az összes madarat, hogy legyőzzék a macskát, azaz kiderül, hogy végül ő a legokosabb fiú. Bizonyára sok kisgyereket frocliznak az iskolában, így viszont meg tudjuk mutatni, hogy mindenkinek megvannak a maga értékei és mindenkiben megvan az esély, hogy ki tudjon törni ebből a körből.”

Az előadás próbái már javában zajlanak, hiszen hamarosan, július 20-án bemutató. A stábot elsősorban a Pinceszínház és a Szegedi Nemzeti Színház színészei, valamint a helyi gyerekek alkotják, de a Kóbor Macska szerepében jelen lesz Főző Ditta is, aki korábban a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja volt. Emellett kibővült a sárgarigók és a galamblányok száma is.

„Komplexen összeállt most minden, sikerült találnunk egy kiváló koreográfust is, Nemes Rolandot, aki nagyon jól ért a gyerekek nyelvén, Süle Zsoltnak köszönhetően szépen szólnak a dalok, amiket Lackó írt, az enyémek pedig egy kicsit viccesebbek” – mondja Loon. Kérdésemre elárulja, furcsa azért Lackó nélkül csinálni ezt a darabot. Még furcsább volt, amikor a halála után játszották a darabot, s a két Varjú szerepében, melyeket korábban Lackóval alakítottak, hirtelen egy másik színész állt mellette a színpadon. Most ez az előadás sorozat egy kicsit elköszönés is lesz, egyfajta hagyaték, amit a fiatalon elhunyt színész feleségének, kisfiának is írt.

A Madarat tolláról-t a Szegedi Várjátékok ifjúsági napjain július 20. és 29. között összesen hat alkalommal láthatja a közönség, azon kívül még kérdéses, mi lesz a darab sorsa. Technikai okok miatt nem biztos, hogy a Pinceszínház be tudja fogadni hosszú távon, inkább nyári előadásokra van esély, s egyelőre a Veszprémi Petőfi Színházban sem aktuális, mert az itteni gyerekek már látták kicsit másabb formában.

Loon szerint ugyanakkor van jövője a darabnak. „Amelyik színházakban ismernek, ott biztosan felajánlom, hogy játsszák. Azt gondolom, a mai világban nagyon kevés olyan gyerekdarab van, ami ennyire összetetten és ennyire szépen tanítana csak a jóra: arra, hogy a barátság milyen fontos, hogy mindig mondj igazat, hogy miként érdemes felnőni. Olyan igazán Lackós ez a darab, ami most igazán szépen kikerekedett. Nem hiszem, hogy ez az előadás sorozat lenne a darab vége – sokkal inkább a kezdete.”

Bertalan Melinda

További cikkek

Litvániában turnézik a Kabóca
Litvániában turnézik a Kabóca
A Kaunaszi Nemzeti Színház által szervezett Dive into the Theatre című fesztivál programjában szerepel márciusban a veszprémi Kabóca Bábszínház.
Hamlet a Pannon Várszínházban
Hamlet a Pannon Várszínházban
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő vendégeskedett január végén a Veszprémi Egyetemi Színpad beszélgetősorozatának első állomásán. A rendezvény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében zajlott, ahol egyfelől a szintén író Bozsik Péter, valamint Szabó B. Eszter, egyetemi hallgató kérdezte. A társalgást a szomszédos Író Deákban folytattuk…
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
A 72 évesen elhunyt színész egy időben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának is tagja volt.
Az élet tényleg csodaszép
Az élet tényleg csodaszép
George Bailey Az élet csodaszép című klasszikus végén megtanulja, hogy bármilyen csapás is ér minket, az életet meg kell becsülni. A Pannon Várszínházban rádiójátékként debütált előadás látássérült nézőjével beszélgetve pedig azt is eszünkbe véshetjük, hogy mindig legyünk nyitottak.
2020. február 29. // névnap