Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szegedi emlék Szűcs Lackónak

2018. július 4. 4:00 // Forrás: Képek: Gáspár Gábor / Veszprémi Petőfi Színház
A Szegedi Várjátékok keretében viszik színre a Petőfi Színház egykori színészének Madarat tolláról című, szeretetről és barátságról szóló zenés mesejátékát. Az új köntöst kapott előadás nemcsak a gyerekeknek tartogat sok kedves tanulságot, de egyben Lackó emléke előtt is szépen tiszteleg.

„Lackó tulajdonképpen Szegeden, a Pinceszínházban kezdte meg a pályafutását, így amikor a szervezők gyerekelőadást kerestek a Várjátékok ifjúsági napjaira és rábukkantak a Madarat tolláról mesejátékra, felkerestek bennünket, hogy mi lenne, ha ott is bemutatnánk a darabot. És mivel az ottani alkotók egyéb elfoglaltságok miatt nem értek rá, megkértek, hogy ha már úgyis ismerem a darabot, vigyem én színre – meséli Tóth Loon, aki a tavalyi veszprémi ősbemutatót is rendezte. – Ezzel egy kicsit Lackónak is emléket állít a színház, nagyobbrészt pedig egy nagyon szép, tanulságos történettel szórakoztathatjuk a gyerekeket.”

A képek a veszprémi előadáson készültekA képek a veszprémi előadáson készültek

A zenés mesejáték finom allegóriával, a parkban élő madarak világát bemutatva mesél az igaz barátság és a szeretet erejéről, bánatokról, gyötrelmekről, örömökről és vágyakról – mindazokról az érzésekről, amiket emberként átélünk. A történet középpontjában a kis Feketerigó és a parkban játszó Kislány kapcsolata áll, de fontos üzenet hordozójaként jelenik meg például egy verébkisfiú, Soma is.

Szegeden ugyanakkor kicsit más köntösben tér vissza a darab. „Amikor tavaly év elején bemutattuk a játékot, Lackó már nem igazán volt jól, nem volt ereje mindenhez, amit elterveztünk. Mivel én most nem játszom a darabban, nagyobb a rálátásom, és az itteni tapasztalatokból kiindulva eszközöltem néhány változtatást, amelyekkel lényegesen gazdagabb és kerekebb lett az előadás” – meséli Loon.

Egyrészt több vadonatúj dal is került bele, amelyek szövegét Loon írta, a zenéjét pedig Süle Zsolt, a mesejáték zeneszerzője. „Külön köszönetem ezért Zsoltnak, hogy szakított erre időt nyáron, amikor aránylag egyébként is elég sokat dolgozik. Így most minden szereplőnek, a Kóbor Macskának és a Varjaknak is van saját dala, amelyek szépen kiegészítik egymást. Összesen 14 dal hangzik el, mert pár ismétlést is tettem bele.” Ezzel a korábbi, helyi pedagógusok kérésére egyben játszott, 60 perces előadás hossza kétszer 40 percre nőtt.

Loon elmondása szerint néhány korábbi történetbeli apró hibát is sikerült kijavítani, például a sokszor lehurrogott verébkisfiú, Soma esetében. „Többen mondták, hogy ez nem jó üzenet, aztán rájöttem, azért zavarja ez a szülőket, mert a darab végén nincs jól megírva a feloldás. Ezért Szegeden most Soma lesz az, aki összefogja az összes madarat, hogy legyőzzék a macskát, azaz kiderül, hogy végül ő a legokosabb fiú. Bizonyára sok kisgyereket frocliznak az iskolában, így viszont meg tudjuk mutatni, hogy mindenkinek megvannak a maga értékei és mindenkiben megvan az esély, hogy ki tudjon törni ebből a körből.”

Az előadás próbái már javában zajlanak, hiszen hamarosan, július 20-án bemutató. A stábot elsősorban a Pinceszínház és a Szegedi Nemzeti Színház színészei, valamint a helyi gyerekek alkotják, de a Kóbor Macska szerepében jelen lesz Főző Ditta is, aki korábban a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja volt. Emellett kibővült a sárgarigók és a galamblányok száma is.

„Komplexen összeállt most minden, sikerült találnunk egy kiváló koreográfust is, Nemes Rolandot, aki nagyon jól ért a gyerekek nyelvén, Süle Zsoltnak köszönhetően szépen szólnak a dalok, amiket Lackó írt, az enyémek pedig egy kicsit viccesebbek” – mondja Loon. Kérdésemre elárulja, furcsa azért Lackó nélkül csinálni ezt a darabot. Még furcsább volt, amikor a halála után játszották a darabot, s a két Varjú szerepében, melyeket korábban Lackóval alakítottak, hirtelen egy másik színész állt mellette a színpadon. Most ez az előadás sorozat egy kicsit elköszönés is lesz, egyfajta hagyaték, amit a fiatalon elhunyt színész feleségének, kisfiának is írt.

A Madarat tolláról-t a Szegedi Várjátékok ifjúsági napjain július 20. és 29. között összesen hat alkalommal láthatja a közönség, azon kívül még kérdéses, mi lesz a darab sorsa. Technikai okok miatt nem biztos, hogy a Pinceszínház be tudja fogadni hosszú távon, inkább nyári előadásokra van esély, s egyelőre a Veszprémi Petőfi Színházban sem aktuális, mert az itteni gyerekek már látták kicsit másabb formában.

Loon szerint ugyanakkor van jövője a darabnak. „Amelyik színházakban ismernek, ott biztosan felajánlom, hogy játsszák. Azt gondolom, a mai világban nagyon kevés olyan gyerekdarab van, ami ennyire összetetten és ennyire szépen tanítana csak a jóra: arra, hogy a barátság milyen fontos, hogy mindig mondj igazat, hogy miként érdemes felnőni. Olyan igazán Lackós ez a darab, ami most igazán szépen kikerekedett. Nem hiszem, hogy ez az előadás sorozat lenne a darab vége – sokkal inkább a kezdete.”

Bertalan Melinda
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.