Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. október 28. Simon
Veszprém
15°C
2024. október 28. Simon
Veszprém
15°C

Megint kicsit könnyebb lett az élet a gyerekgyógyászaton

2018. július 12. 10:00
Kicsit, de annál értékesebb operációs eszközt adományozott a Bébi Mentő Alapítvány a kórház gyereksebészeti osztályának: az endoszkópos műszerparkot kiegészítő optika segítségével fájdalommentesebbé válhatnak a hasi műtétek.

A nagy értékű, több mint egymillió forintos műszert szerdán vehette át Mohay József sebészeti főorvos és Czinkotay Frigyes orvos igazgató az alapítványt képviselő Szabó Éva kuratóriumi elnöktől.

A főorvos asszony emlékeztetett: a Bébi Mentő a koraszülöttek mentése mellett a lakossági és cégek adó 1% és egyéb felajánlásoknak köszönhetően komoly segítséget nyújt a kórházi gyermekellátás fejlesztéséhez, illetve annak szinten tartásához – nemrég például a gyermekgyógyászatnak adományoztak egyszer használatos, a komfortérzetet növelő eszközöket. A támogatás mindig jól jön, hiszen használat közben minden műszer kopik, ráadásul a folyamatosan korszerűsödő technológiával is tartani kell a tempót, hogy minél jobb legyen az ellátás, az adományok pedig éppen abban segítenek, hogy ne kelljen ezekre a cserékre túl sok időt várni.

Mohay József, Szabó Éva, Czinkotay FrigyesMohay József, Szabó Éva, Czinkotay Frigyes

Ezt szolgálja a most átadott, a már meglévő endoszkopós műszerparkot kiegészítő endoszkópos optika is, mely lehetővé teszi, hogy az orvosok a hasüreg megnyitása nélkül is elvégezzenek olyan műtéteket, mint például a vakbél eltávolítása. A viszonylag pici, de annál hasznosabb műszer révén az egész hasüreget be lehet látni operáció közben: az optika olyan összeköttetést biztosít, amivel már képernyőn követhető és részletesebben látható az éppen operált területe, ami nagyban megkönnyíti az orvosok helyzetét is, másrészt lényegesen fájdalommentesebbé válik mind a műtét, mind a gyógyulás – magyarázta Mohay József.

A kimondottan gyerekek számára készült optika várhatóan több száz operáció elvégzését teszi majd egyszerűbbé.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Energiaügyi Minisztérium: jelentősen javult a levegő minősége levegőminőség Energiaügyi Minisztérium: jelentősen javult a levegő minősége A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az utóbbi években jelentősen csökkent a levegőben a szálló por (PM10) mennyisége Magyarországon. A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. adatai szerint az értékek az egész országban megfelelnek a vonatkozó uniós követelményeknek - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) vasárnap az MTI-vel. 2024. október 13. 12:59 A rendszeres szűrővizsgálat a legjobb eszköz a mellrák elleni harcban A rendszeres szűrővizsgálat a legjobb eszköz a mellrák elleni harcban Idén is megszervezték Veszprémet a hagyományos mellrák elleni prevenciós sétát a kórháztól a Kossuth utcáig. 2024. október 12. 21:07 Színpadon a koraszülésről, de nem csak az érintetteknek színház Színpadon a koraszülésről, de nem csak az érintetteknek A PADON – apa születik című színházi előadás november 20-án lesz látható az Agórában. A darab fókuszában a koraszülés van, de korántsem csak érintetteknek szól az előadás, hanem mindenkinek, akinek nehézség volt az életében, és valaha megfogalmazódott benne a „hogyan tovább?” kérdése. A történet, mely valós mélyinterjúkból íródott, három apa szemüvegén keresztül bontakozik ki. 2024. október 8. 22:03 Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház egészség Gyermek video kolonoszkóppal gazdagodott a Csolnoky Ferenc Kórház Hétfő délután került sor az ünnepélyes átadásra; azt eszközt a kórház gyermekosztályának alapítványa, az Emberkék Alapítvány adományozta az intézménynek, mely sikeresen pályázott a Pro Filii Alapítványhoz forrásért. 2024. október 8. 13:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.