Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különvonat a Veszprém-Lepsény vasútvonal újraindításáért

2018. július 30. 9:41
Augusztus 25-re szombatra, a Bakonyvasút szövetség a környező önkormányzatok segítségével különvonatot szervez a Veszprém-Lepsény vasútvonal újranyitásáért.

A különvonatot főleg azért szervezik, hogy újrainduljon a vasúti forgalom a közelmúltban bezárt szakaszon.

"Korábban a bezáráskor a gyér utasforgalom volt az indok. Sajnos akkor nem vizsgálták meg, hogy a rossz menetrend illetve a Veszprém-Lepsény ill. Hajmáskér-Lepsény viszonylat nem a legkedvezőbb fekvésű. Így az újranyitást követően egy Győr-Siófok vasúti tengelyben gondolkodunk, ami regionális betöltött
szerepre jelenleg is nagy igény mutatkozna. A környező önkormányzatoktól kértünk képviselő-testületi nyilatkozatot, amik ha mindenkitől megkapunk, akkor az érintett minisztériumhoz eljuttatunk. Jelenleg még aránylag kisebb költségekből a vasúti fővonalak felújításából történő bontott anyagokból felújítható a pálya" - áll a Bakonyvasút szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Miért?

Honlapjukon az áll, hogy a Lepsény-Csajág-Hajmáskér-Veszprém közötti 27-es sz. MÁV vasútvonalon, mely a 30-as, a 29-es és a 20-as sz. vasútvonalakat is összeköti, 2007 márciusa óta szünetel a vasúti személyszállítás. Balatonfűzfő ipartelep iparvágányi kiszolgálása, illetve a peremartoni ipartelep kiszolgálása tehervonatokkal fennmaradt, így a vasúti pálya Hajmáskér és Papkeszi között jelenleg is járható, a vonal többi szakasza leromlott állapotú. Az éves gyomirtó menet szokott korábban rajta végigmenni. A vonal menti teleülések 2011-ben egy alkalommal már kezdeményezték a kormányzatnál a személyszállítás újraindítását a vasútvonalon, de ez akkor nem járt eredménnyel.

Időközben a térség kötöttpályás közlekedésének fejlesztésében több fontos változás történt. A NIF Zrt által korábban megtervezett Hajmáskér-Vilonya-Királyszentistván-Balatonfűzfő új vasútvonal megépítéséről nem született döntés, az engedélyezési tervekhez képest nem történt előrelépés. A Balaton körbejárhatóságát a Balatoni Fejlesztési Tanács által is támogatott jelenlegi tervek egy Balatonakarattya-Balatonaliga közötti új vasúti vonalszakasz kiépítésével látják megvalósíthatónak, de a megépítés várható időpontja és forrása nem ismert.

vehir.hu
további cikkek
239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. 2024. április 24. 11:29 Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.