Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kié a legjobb bableves?

2008. május 3. 12:50
A balatonfüredi Koloska-völgyben a déli órákban megkezdődött a Jókai-napok tradicionális rendezvénye, a Jókai-bableves főző verseny. Fotónkon dr. Praznovszky Mihály, a Mikszáth Társaság elnöke koncentrál a feladatra.
Bár fenyegető felhők gyülekeztek az égen, s néhány esőcsepp is lehullott, a bablevesfőzők rendületlenül kavargatták, ízesítették változatosnál változatosabb készítményeiket. Az erdőt ellepő kesernyés füst is legfeljebb a baglyokat riasztotta el, s annál több érdeklődőt vonzott. Délre már a völgybe vezető út is tele volt parkoló autókkal. A hangulatot fokozta a színpadon folyó számtalan műsor, a gyermekjátékok sora, de leginkább a fortyogó ételek illata-látványa.
Az eredményhirdetésre némi késéssel kerül sor, ugyanis a Domonkos Miklós (Veszprém megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke) vezette zsűri ugyancsak nehéz helyzetbe került. Bár a nevezők száma hetven körüli volt, a zsűrinek "csak" 48-an merték benyújtani műremeknek vélt bablevesüket. Végül 20 bronz, 19 ezüst, illetve 6 arany oklevél átadásával bizonyították, hogy ízlelőbimbóik jól működnek.
Persze kijutott a kritikából a főzőcskézőknek is: ki zsírosabbat, ki túlfűszerezettet, ki pedig elfőzöttet tett az asztalra. Persze a jókedvet ez sem csorbította, s a résztvevők és hozzátartozóik óriási ovációja közepette léptek a színpadra a győztesek. S lássunk csodát: csupa "amatőré" lett a 6 aranyérem! (Rebesgetik, azért volt köztük nem egy olyan, aki napi rendszerességgel fogja kezébe fakanalat..)
Az ötödik Jókai-bableves főző verseny legjobbjai:

Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém megyei Szervezete II. sz. csapat
Schola Kamarakórus
Vászoly önkormányzata
Balatonfüredi Turisztikai Egyesület
Csipet csapat a Hotel Vasutasból
Különdíjat kapott (melyet a Városi Művelődési Központ ajánlott fel) az Országos Mentő Szolgálat füredi csapata.
(bővebb képanyag képgalériánkban)
Zatkalik András

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.