2020. szeptember 20. // Friderika névnap

Kié a legjobb bableves?

2008. május 3. 12:50
A balatonfüredi Koloska-völgyben a déli órákban megkezdődött a Jókai-napok tradicionális rendezvénye, a Jókai-bableves főző verseny. Fotónkon dr. Praznovszky Mihály, a Mikszáth Társaság elnöke koncentrál a feladatra.
Bár fenyegető felhők gyülekeztek az égen, s néhány esőcsepp is lehullott, a bablevesfőzők rendületlenül kavargatták, ízesítették változatosnál változatosabb készítményeiket. Az erdőt ellepő kesernyés füst is legfeljebb a baglyokat riasztotta el, s annál több érdeklődőt vonzott. Délre már a völgybe vezető út is tele volt parkoló autókkal. A hangulatot fokozta a színpadon folyó számtalan műsor, a gyermekjátékok sora, de leginkább a fortyogó ételek illata-látványa.
Az eredményhirdetésre némi késéssel kerül sor, ugyanis a Domonkos Miklós (Veszprém megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke) vezette zsűri ugyancsak nehéz helyzetbe került. Bár a nevezők száma hetven körüli volt, a zsűrinek "csak" 48-an merték benyújtani műremeknek vélt bablevesüket. Végül 20 bronz, 19 ezüst, illetve 6 arany oklevél átadásával bizonyították, hogy ízlelőbimbóik jól működnek.
Persze kijutott a kritikából a főzőcskézőknek is: ki zsírosabbat, ki túlfűszerezettet, ki pedig elfőzöttet tett az asztalra. Persze a jókedvet ez sem csorbította, s a résztvevők és hozzátartozóik óriási ovációja közepette léptek a színpadra a győztesek. S lássunk csodát: csupa "amatőré" lett a 6 aranyérem! (Rebesgetik, azért volt köztük nem egy olyan, aki napi rendszerességgel fogja kezébe fakanalat..)
Az ötödik Jókai-bableves főző verseny legjobbjai:

Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém megyei Szervezete II. sz. csapat
Schola Kamarakórus
Vászoly önkormányzata
Balatonfüredi Turisztikai Egyesület
Csipet csapat a Hotel Vasutasból
Különdíjat kapott (melyet a Városi Művelődési Központ ajánlott fel) az Országos Mentő Szolgálat füredi csapata.
(bővebb képanyag képgalériánkban)
Zatkalik András

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.
2020. szeptember 20. // Friderika névnap