2022. június 29.
//
Péter, Pál névnap

Borfesztivál a Balaton partján

2018. augusztus 9. 18:36
balatonfured.hu, Balatoni Borhetek Facebook
A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor, köztük a sláger rozék, a gyöngyöző borok, az elmaradhatatlan olaszrizlingek és a díjnyertes nedűk - mindezeket ihatjuk az augusztus 10-én kezdődő és szeptember 2-ig tartó Balatonfüredi Borheteken. Idén a kitelepülők között két új borászat is helyet kapott, emellett akár újbort is lehet majd kóstolni.

A város legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválján a borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak majd a Tagore sétányon. Az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapja, ezúttal Koronczai Zsolt, a további sorrendet a szokás szerint sorsolás alapján döntötték el. Csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt a rendezvényen, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. Két újonc is lesz az idei kitelepülők között, a balatonszőlősi Vesztergom Pince, és a Thetis Borászat.

Bár hivatalosan augusztus 10-én, pénteken kezdődik a Borhetek, már két nappal előtte, 8-án, este hat órától nyitnak a pavilonok.

– Tavaly kifejezetten meleg évjárat volt, ezért az olaszrizlingekből a szokásosnál is szélesebb lesz idén a kínálat. A klasszikustól a késői szüretelésűig, mindenféle olaszrizling megtalálható lesz. Mindenki kínál rozét, lesznek fajsúlyosabb vörösborok is, a fiatalok kedvencei a gyöngyöző borok, és persze a borkülönlegességek és díjnyertes borok sem hiányoznak majd. Érdekesség, hogy idén korai szüretre kell készülni, így könnyen elképzelhető, hogy egyes borászatoknál a fesztivál második felében már újborok is kóstolhatók lesznek – nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Mészáros József borász.

A sétányon 25 borász, pecsenyesütők, pálinkaházasok és kézművesek árulják majd portékáikat. Kitelepül az Üvegtigris Büfé, a Horváth-ház Étterem és a Sparhelt Bistro – így a hagyományos balatoni gasztronómia mellett az újragondolt ízvilág is kóstolható lesz. Szinte minden nap bulizhatunk koncertekre is a Kisfaludy Színpadnál - ennek részletes programja itt olvasható.

Idén is nagy nyüzsgés várhatóIdén is nagy nyüzsgés várható

Csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 10-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek. Idén sincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 400 forinttól akár 600 forintba is kerülhet.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat. Ezek 500 forinttért vásárolhatók meg, és a szokásoknak megfelelően minden boros pavilonban visszaválthatók.

Íme, a kitelepülő borászok listája a kitelepülés sorrendjében:

Koronczai Pince
Balogh Pince
Feind Borház
Ódor József
Szent Benedek Iskola
Thetis Borászat
Dobosi Pincészet
Lídia Borház
Koczor Pince
Bökő Pince
Gyukli Pince
Horváth Borház
Figula Pincészet
Kálmán Pince
Fodorvin Családi Pincészet
Piffáth Lajos
Schieszl Borház
Mészáros Pince
Vesztergom Pince
Zelna Borászat
Söptei Pincészet
Béla és Bandi Borászat
Hudák Szőlőbirtok és Borászat
Csiszár Családi Pince
Szabó és Fia Borpince

Figyelem! A Borhetek alatt a füredi móló és az Eszterházy strand közötti kerékpárút le lesz zárva.

vehir.hu

További cikkek

Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Könnyebb eljutni a Tihanyi-félszigetre közösségi közlekedéssel
Mostantól a közösségi közlekedéssel érkezők könnyebben eljuthatnak a Tihanyi-félszigetre az ország számos pontjáról, továbbá ezentúl a Balatonfüred és Tihany között közlekedő autóbuszjáratok a Tihanybusz nevet és logót viselik - közölte a MÁV-Volán-csoport.
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A magyar borászoknak nincs okuk az irigységre
A Balatoni Borok Versenyén egy háromtagú, olasz borászok alkotta nemzetközi zsűri is értékelte a benyújtott mintákat. Egyikükkel, Giampaolo Chiettinivel a verseny során szerzett tapasztalatairól, valamint a magyar és olasz borkultúráról beszélgettünk.
Jegykiadó automatákat és utastájékoztatókat telepítenek a Balaton körül
Jegykiadó automatákat és utastájékoztatókat telepítenek a Balaton körül
Jegykiadó automatákat és utastájékoztató monitorokat telepít a következő nyári szezonra 1,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztéssel a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata vezette konzorcium - közölte a cég az MTI-vel pénteken.
Szentantalfán készült Veszprém város idei bora
Szentantalfán készült Veszprém város idei bora
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Balatoni Borok Versenyét, melynek eredményeit szerdán hirdették ki a Szent Miklós katamarán fedélzetén a Balatonon.
Megfelelő a Veszprém megyei strandok vízminősége
Megfelelő a Veszprém megyei strandok vízminősége
A fürdőzők biztonsága és védelme érdekében a Veszprém Megyei Kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdővizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását. Az idény előtt került sor a strandok vízminőségének vizsgálatára, amely alapján elmondható, hogy a strandok vize fürdésre alkalmas. A szezon előtti mintavételt követően havonta újabb ellenőrzésekre kerül sor.