2023. február 6.
//
Dóra névnap

Borfesztivál a Balaton partján

2018. augusztus 9. 18:36
balatonfured.hu, Balatoni Borhetek Facebook
A borvidék legjobb nedűi, harminc fajtából származó, közel háromszáz-féle bor, köztük a sláger rozék, a gyöngyöző borok, az elmaradhatatlan olaszrizlingek és a díjnyertes nedűk - mindezeket ihatjuk az augusztus 10-én kezdődő és szeptember 2-ig tartó Balatonfüredi Borheteken. Idén a kitelepülők között két új borászat is helyet kapott, emellett akár újbort is lehet majd kóstolni.

A város legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválján a borosgazdák faházai a szokott helyen sorakoznak majd a Tagore sétányon. Az első helyet, a hagyományoknak megfelelően, az év füredi borásza kapja, ezúttal Koronczai Zsolt, a további sorrendet a szokás szerint sorsolás alapján döntötték el. Csak a Balatonfüredi-Csopaki borvidék borászai vehetnek részt a rendezvényen, azok, akik megfelelő pontot értek el a városi borversenyen, és akik egyben rendelkeznek füredi szőlőterülettel. Két újonc is lesz az idei kitelepülők között, a balatonszőlősi Vesztergom Pince, és a Thetis Borászat.

Bár hivatalosan augusztus 10-én, pénteken kezdődik a Borhetek, már két nappal előtte, 8-án, este hat órától nyitnak a pavilonok.

– Tavaly kifejezetten meleg évjárat volt, ezért az olaszrizlingekből a szokásosnál is szélesebb lesz idén a kínálat. A klasszikustól a késői szüretelésűig, mindenféle olaszrizling megtalálható lesz. Mindenki kínál rozét, lesznek fajsúlyosabb vörösborok is, a fiatalok kedvencei a gyöngyöző borok, és persze a borkülönlegességek és díjnyertes borok sem hiányoznak majd. Érdekesség, hogy idén korai szüretre kell készülni, így könnyen elképzelhető, hogy egyes borászatoknál a fesztivál második felében már újborok is kóstolhatók lesznek – nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Mészáros József borász.

A sétányon 25 borász, pecsenyesütők, pálinkaházasok és kézművesek árulják majd portékáikat. Kitelepül az Üvegtigris Büfé, a Horváth-ház Étterem és a Sparhelt Bistro – így a hagyományos balatoni gasztronómia mellett az újragondolt ízvilág is kóstolható lesz. Szinte minden nap bulizhatunk koncertekre is a Kisfaludy Színpadnál - ennek részletes programja itt olvasható.

Idén is nagy nyüzsgés várhatóIdén is nagy nyüzsgés várható

Csak palackozott borok kínálhatók, a rendezvény alatt többször ellenőrzik majd a minőséget. Borászatonként 10-12 féle bort lehet kóstolni, összesen mintegy háromszáz tétel közül választhatnak a vendégek. Idén sincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 400 forinttól akár 600 forintba is kerülhet.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. Egyedi készítésű, három decis kristálypoharakból lehet inni a bort, amelynek különlegessége, hogy minden pohár talpában dombornyomással szerepel a Balatonfüred felirat. Ezek 500 forinttért vásárolhatók meg, és a szokásoknak megfelelően minden boros pavilonban visszaválthatók.

Íme, a kitelepülő borászok listája a kitelepülés sorrendjében:

Koronczai Pince
Balogh Pince
Feind Borház
Ódor József
Szent Benedek Iskola
Thetis Borászat
Dobosi Pincészet
Lídia Borház
Koczor Pince
Bökő Pince
Gyukli Pince
Horváth Borház
Figula Pincészet
Kálmán Pince
Fodorvin Családi Pincészet
Piffáth Lajos
Schieszl Borház
Mészáros Pince
Vesztergom Pince
Zelna Borászat
Söptei Pincészet
Béla és Bandi Borászat
Hudák Szőlőbirtok és Borászat
Csiszár Családi Pince
Szabó és Fia Borpince

Figyelem! A Borhetek alatt a füredi móló és az Eszterházy strand közötti kerékpárút le lesz zárva.

vehir.hu

További cikkek

Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.
Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre
Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre
Elindult a nevezés a balatoni nyár legnagyobb vízi futamára, a Hervis Balaton-átevezésre. Az első 800 jelentkező extra kedvezményt kap.
Szárazföldön a Balaton
Szárazföldön a Balaton
Nem kell rögtön autóba szállni, de még csak időgépre sincs szükség, hogy visszamenjünk a harmincas évek Balatonjához, hiszen a Dubniczay-palota kedden nyílt kiállítása tálcán kínálja a magyar tenger 1930-1988 közötti időszakát.
Volt egyszer egy jeges Balaton
Volt egyszer egy jeges Balaton
Ameddig a szem ellát, végtelen jégmező borítja a tavat, rajta helyiek és turisták fakutyáznak, a hóba szárnyasok után lopakodó róka hasa húz csíkot, mely akár tavaszig is megmarad. Mindezek nem egy álom képei: egykor a valóság voltak, amikor még igazi, didergős telek voltak a Balatonnál.
Eltűnt Gombóc Artúr szobra Tihanyból
Eltűnt Gombóc Artúr szobra Tihanyból
Eltűnt Kodolko Mihály Gombóc Artúrt ábrázoló alkotása a tihanyi várfalról.