2020. január 20. // Sebestyén névnap

Micsoda cirkusz lesz itt!

2018. augusztus 27. 12:00
Bár Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a Kabóca Bábszínház alapítói több mint egy évtizede Pápára tették át a székhelyüket, a Pegazus Színházzal ma is rendszeres látogatói Veszprémnek, ahol sok kisgyermek és szüleik várják őket lelkesen. Szeptemberhez közeledve megkérdeztük őket, mivel készülnek az új évadra.

– Tizennegyedik színházi évadunkat kezdjük meg ősszel, és nagy örömünkre szolgál, hogy ugyanennyi ideje kíváncsi ránk a veszprémi közönség, hiszen megalakulásunk óta bérletes színházi rendszerben járunk a megyeszékhelyre – mondta el Végh Zsolt társigazgató.

Minden évadban 3 új bemutatót tartunk, ezeket láthatják az óvodások és kisiskolások. Az első bemutató egy tavalyi közkedvelt előadás, a Pitypang cirkusz folytatása lesz – hogy pontosan mikor, még nem tudjuk, hiszen a szervezés ugyan megkezdődött, de a későbbiekben alakulnak ki az időpontok. Helyszínként az Agóra és a Hangvilla szolgál majd, ide várjuk nagy szeretettel a gyerekeket!

Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László társulatával ismét kedvelt meséket hoznak VeszprémbeVégh Zsolt és Sarkadi Nagy László társulatával ismét kedvelt meséket hoznak Veszprémbe

Az igazgató bevallása szerint kezdetben megfogalmazott céljuk ma is azonos: az, hogy gyermek közönségüknek mindig azonos, maximális szakmaisággal készüljenek előadásaik, úgy, hogy ugyanakkor változatos színházi hangulatokkal, játékstílusokkal, képi világgal találkozzanak a kicsik. Ezért aztán a Baltazár, a Pitypang cirkusz direktorának és társulatának újabb kalandjait elmesélő Grimbusz előadás egy mai, modern történet lesz, az Almárium mesék világirodalmi klasszikusokból válogató, jóízűen régies tündérmese, A csillagszemű juhász pedig egy igazi, magyar lelkületet megmutató népmese. Előbbi várhatóan októberben debütál majd, utóbbiak pedig 2019 januárjában és áprilisában.

Emellett természetesen néhány korábbi előadás is repertoáron marad. De vajon van-e kedvence a veszprémieknek? „Külön felmérést nem készítettünk a veszprémi közönség kedvencéről, én nagyon remélem, hogy mindegyiket másként, de szerették! Repertoáron kevés darabot tartunk, hiszen az új bemutatók előadásszáma lefedi az egész évadot és időben erősen korlátozott az egyéb játszási lehetőség. Ezek általában kamara előadások, jövőre is marad a kínálatban belőlük három.”

Grimbusz címen jön a Pitypang cirkusz folytatásaGrimbusz címen jön a Pitypang cirkusz folytatása

A színház ezen kívül folytatja a már évekkel ezelőtt elkezdett programjait, melyeket általában az ünnepkörök kapcsán szerveznek: ilyenek a karácsonyhoz farsanghoz, húsvéthoz és gyermeknaphoz kapcsolódó Családi Napok, illetve az évad végi, július közepén megtartott, két napos Pegazus Parádé Gyermekfesztivál.

A 14. évad igencsak mozgalmasnak ígérkezik egyébként a színház életében, hiszen nagy változások előtt állnak: „Éppen egy szervezeti átalakulás kellős közepén járunk, szeretnénk, ha ezáltal bővülnének társulatunk lehetőségei anyagi és létszám terén is. Ez nem könnyű és nem is néhány hetes feladat, ezért a jövő évad kimenetelét tekintve elégedettek azzal lennénk, ha az évad végére már ennek megvalósulásáról számolhatnánk be.”

Bertalan Melinda

További cikkek

A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek a magyar kultúra napjára Veszprémben. Balatonfüreddel kulturális együttműködési megállapodást ír alá Veszprém.
„Egy harmadik nyelvet találva az énekléssel fejeztem ki magam” - interjú Tompos Kátyával
„Egy harmadik nyelvet találva az énekléssel fejeztem ki magam” - interjú Tompos Kátyával
Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznőnek tavaly ítélték oda a Hangvilla könnyűzenei díjat, ennek apropójából pedig újévi koncertet adott a további díjazottakkal, Hrutka Róberttel és az Antal Gábor Trióval. Tompos Kátyát a koncert előtt sikerült diktafonvégre kapni.
Elkezdődött a jótékony január a színházban
Elkezdődött a jótékony január a színházban
119 ezer forintot adtak át az AutiSpektrum Egyesület képviselőjének a jótékony január program részeként vasárnap este az Esőember című előadást követően.
Jótékony január a Petőfi Színházban
Jótékony január a Petőfi Színházban
A Veszprémi Petőfi Színház egy egészen különleges jótékony fogással indítja az új évet, amelynek részleteiről kedd délelőtt egy sajtótájékoztató keretein belül számoltak be.
Petőfi Szalon: az ügyelők különleges munkájáról hullt le a lepel
Petőfi Szalon: az ügyelők különleges munkájáról hullt le a lepel
Tegnap este került sor a harmadik Petőfi Szalonra, mely sorozat keretén belül olyan színházi munkakörökbe engednek betekintést nyerni, amelybe a néző egyébként nem láthat be, sőt, amelyekről a legtöbben keveset tudnak. Mint ahogy keveset tudunk az ügyelőkről, vagyis az előadások „kapitányáról”.
2020. január 20. // Sebestyén névnap