2022. május 25.
//
Orbán névnap

Minden idők legjobb filmjei. Egyetértesz? Várjuk a te toplistádat!

2018. szeptember 5. 4:00
Port.hu
Legjobb film, de ki szerint? Kritikusok és laikusok harca lenne a legjobb filmek kinevezése? Akkor mi vegyük külön a kettőt, hiszen a kritikusok és az átlag nézők véleménye nem biztos, hogy fedi egymást. Cikkünkben először a kritikusok által kiválasztott legjobb filmek listájáról lesz szó.

A Metacritic egy oldal, amely nemcsak filmek, de zenék, videójátékok, tv-műsorok értékelését gyűjti össze. A honlap csak olyan filmeket vett számításba, amely több mint hét kritikusi véleménnyel rendelkezik. Tehát a régen megjelent filmek kevésbé szerepelnek a listán, mivel az oldalukon csak néhány kritika szerepelt. A Keresztapát például senki se keresse!

Eszerint az első helyen a Sráckor című, 2014-es amerikai filmdráma szerepel.

A kritikusok második legjobb filmnek a Három szín trilógiájából a Pirosat választották.

Egy 2016-os amerikai filmdráma Holdfény címmel lett a harmadik.

Az ötvenes listán hetedik helyet kapott a 12 év rabszolgaság. A Sandra Bullock főszereplésével 2013-ban megjelent Gravitáció című sci-fi a tizenegyedik helyen szerepel. Tarantino Ponyvaregénye a huszadik, míg a Natalie Portmanos Jackie a harmincnyolcadik helyen áll.

A lista teljes sora mellett az is kiderül, csak játékfilmek szerepelnek-e a listán, vagy esetleg animációk is bekerültek.

Ezek voltak tehát a kritikusok által kiválasztott filmek. Elárulom, az ötvenes listában magyar film nem nincsen, ezért úgy döntöttünk, felállítjuk a mi top 10-es listánkat, amelyben csak magyar filmek szerepelnek:

1. Az ötödik pecsét

2. A tanú

3. Dögkeselyű

4. Isten hozta, őrnagy úr!

5. Jób lázadása

6. Testről és lélekről

7. Világszám

8. Adj király katonát!

9. Simon mágus

10. Csapd le csacsi!

Természetesen ahány ember, annyi lista. Szeretettel várjuk hozzászólásban a kedves olvasók filmes toplistáját, bátran osszák meg velünk!

Szabó Eszter