2023. június 6.
//
Norbert névnap

Minden idők legjobb filmjei. Egyetértesz? Várjuk a te toplistádat!

2018. szeptember 5. 4:00
Port.hu
Legjobb film, de ki szerint? Kritikusok és laikusok harca lenne a legjobb filmek kinevezése? Akkor mi vegyük külön a kettőt, hiszen a kritikusok és az átlag nézők véleménye nem biztos, hogy fedi egymást. Cikkünkben először a kritikusok által kiválasztott legjobb filmek listájáról lesz szó.

A Metacritic egy oldal, amely nemcsak filmek, de zenék, videójátékok, tv-műsorok értékelését gyűjti össze. A honlap csak olyan filmeket vett számításba, amely több mint hét kritikusi véleménnyel rendelkezik. Tehát a régen megjelent filmek kevésbé szerepelnek a listán, mivel az oldalukon csak néhány kritika szerepelt. A Keresztapát például senki se keresse!

Eszerint az első helyen a Sráckor című, 2014-es amerikai filmdráma szerepel.

A kritikusok második legjobb filmnek a Három szín trilógiájából a Pirosat választották.

Egy 2016-os amerikai filmdráma Holdfény címmel lett a harmadik.

Az ötvenes listán hetedik helyet kapott a 12 év rabszolgaság. A Sandra Bullock főszereplésével 2013-ban megjelent Gravitáció című sci-fi a tizenegyedik helyen szerepel. Tarantino Ponyvaregénye a huszadik, míg a Natalie Portmanos Jackie a harmincnyolcadik helyen áll.

A lista teljes sora mellett az is kiderül, csak játékfilmek szerepelnek-e a listán, vagy esetleg animációk is bekerültek.

Ezek voltak tehát a kritikusok által kiválasztott filmek. Elárulom, az ötvenes listában magyar film nem nincsen, ezért úgy döntöttünk, felállítjuk a mi top 10-es listánkat, amelyben csak magyar filmek szerepelnek:

1. Az ötödik pecsét

2. A tanú

3. Dögkeselyű

4. Isten hozta, őrnagy úr!

5. Jób lázadása

6. Testről és lélekről

7. Világszám

8. Adj király katonát!

9. Simon mágus

10. Csapd le csacsi!

Természetesen ahány ember, annyi lista. Szeretettel várjuk hozzászólásban a kedves olvasók filmes toplistáját, bátran osszák meg velünk!

Szabó Eszter

További cikkek

Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Másodszor is megnyerte az Eurovíziót a svéd Loreen
Loreen több mint tíz évvel ezelőtt, 2012-ben nyert először Euphoria című dalával.
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Idén is sokszínű táborkínálattal készül az önkormányzat és intézményei
Sportos, kreatív, informatikai témákban is rendeznek táborokat a nyáron Veszprémben.
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
Tavaszi bakancslista a szabadidő eltöltéséhez
2023-ban csak az nem talál magának programot, aki nem akar, mindenesetre ha még akadnának kétségek, adunk néhány támpontot.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
Oscar: Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor
A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.