2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Európa kulturális közösség építése kezdődik

2018. szeptember 19. 4:03
Kedd délelőtt tartották Veszprém új kulturális projektjének nyitórendezvényét. A projekt vezető partnere Veszprém Város Önkormányzata, a partnerség körében pedig észt, francia, osztrák és szlovén szervezetek találhatók. A hivatalos megnyitó keretében a projekt céljának megismerésén túl bepillantást nyerhettünk a projektben résztvevő országok kultúrájába.

„Nemcsak várost és épületeket, de közösséget is kell, hogy építsünk” - fogalmazott Porga Gyula polgármester a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” című projekt nyitórendezvényén. Akár ez is lehetne a nemzetközi kulturális partnerség szlogenje, hiszen ez a program nemcsak a helyi, de Veszprém európai közösségét is erősítheti, ugyanis a projekt 5 partnerváros közreműködésével valósul meg: Ptuj (Szlovénia), Eisenstadt (Ausztria), Saumur (Franciaország), Tartu (Észtország), Veszprém (Magyarország).

Az Európai Parlament döntése alapján ebben az évben különös figyelmet kap a kulturális örökség európai identitást erősítő szerepe. Ennek szellemében indult útjára a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” (ENriCH) című „Európa a Polgárokért” projekt, melynek fő célja az európai szinten is jelentős helyi kulturális örökség feltárása és megőrzése, valamint az uniós ismeretek gyarapítása és népszerűsítése.

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, hogy mind Veszprémnek, mind partnervárosainknak fontos, hogy az elődeink által ránk hagyományozott gazdag kulturális örökségünket megéljük, és általuk városunkat élővé, élhetővé tegyük. Az ENriCh pályázat elsősorban a fiatalokat vonta be a pályázat megvalósításába. A 18 hónapos együttműködés során a helyi döntéshozók és főként a fiatalok különböző témájú nemzetközi eseményeken közösen fedezik fel és értelmezik az európai kulturális örökség kifejezést.

A rendezvények nemcsak hivatalos programokból állnak majd, hanem kötetlen beszélgetésekből is, ami sokkal fontosabb a projekt sikeres megvalósításának szempontjából. A projektben résztvevők közösen gondolkozva és javaslatokat megfogalmazva a projektpartnereknek építhetik a városok közötti kapcsolatot és tehetik pezsgőbbé a kulturális életet.

A nyitórendezvény további részében Mészáros Zoltán, az EKF pályázat programigazgatója mutatta be Veszprém gazdag kulturális életét, majd a projektben szereplő többi város mutatkozhatott be.

Riskó Annamária
Kovács Bálint

További cikkek

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken.
Ami Kosztolányi kötetét illeti: túlságosan is sok vers van benne
Ami Kosztolányi kötetét illeti: túlságosan is sok vers van benne
Kiragadott sorok, félreérthető mondatok, vagy valóban azt állította valaki Kosztolányi Dezső egyik kötetéről, hogy túl sok vers van benne?
Elmondani az elmondhatatlant
Elmondani az elmondhatatlant
A mai napig vita tárgyát képezi, lehet-e hiteles alkotást készíteni olyan sokkoló témákról, mint a holokauszt. Az elmúlt évek többszörösen díjazott filmalkotásai arra engednek következtetni, lehet, sőt, érdemes több megközelítést alkalmazni. A holokauszt magyar áldozatainak emléknapja apropóján ajánlunk öt hazai filmet.
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.
Már csak a vírus áll a városi uszoda és a veszprémiek között
Már csak a vírus áll a városi uszoda és a veszprémiek között
Mely fejlesztések az EKF prioritásai, mikor használhatjuk végre a veszprémi sportuszodát, mennyire gyengítette meg a város gazdaságát a koronavírus? Porga Gyula polgármester a helyi televíziónak adott interjújában az aktuális helyzetről beszélt.