2021. május 16.
//
Botond, Mózes névnap

Európa kulturális közösség építése kezdődik

2018. szeptember 19. 4:03
Kedd délelőtt tartották Veszprém új kulturális projektjének nyitórendezvényét. A projekt vezető partnere Veszprém Város Önkormányzata, a partnerség körében pedig észt, francia, osztrák és szlovén szervezetek találhatók. A hivatalos megnyitó keretében a projekt céljának megismerésén túl bepillantást nyerhettünk a projektben résztvevő országok kultúrájába.

„Nemcsak várost és épületeket, de közösséget is kell, hogy építsünk” - fogalmazott Porga Gyula polgármester a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” című projekt nyitórendezvényén. Akár ez is lehetne a nemzetközi kulturális partnerség szlogenje, hiszen ez a program nemcsak a helyi, de Veszprém európai közösségét is erősítheti, ugyanis a projekt 5 partnerváros közreműködésével valósul meg: Ptuj (Szlovénia), Eisenstadt (Ausztria), Saumur (Franciaország), Tartu (Észtország), Veszprém (Magyarország).

Az Európai Parlament döntése alapján ebben az évben különös figyelmet kap a kulturális örökség európai identitást erősítő szerepe. Ennek szellemében indult útjára a „Tárd fel európai kulturális örökségedet” (ENriCH) című „Európa a Polgárokért” projekt, melynek fő célja az európai szinten is jelentős helyi kulturális örökség feltárása és megőrzése, valamint az uniós ismeretek gyarapítása és népszerűsítése.

Porga Gyula köszöntőjében elmondta, hogy mind Veszprémnek, mind partnervárosainknak fontos, hogy az elődeink által ránk hagyományozott gazdag kulturális örökségünket megéljük, és általuk városunkat élővé, élhetővé tegyük. Az ENriCh pályázat elsősorban a fiatalokat vonta be a pályázat megvalósításába. A 18 hónapos együttműködés során a helyi döntéshozók és főként a fiatalok különböző témájú nemzetközi eseményeken közösen fedezik fel és értelmezik az európai kulturális örökség kifejezést.

A rendezvények nemcsak hivatalos programokból állnak majd, hanem kötetlen beszélgetésekből is, ami sokkal fontosabb a projekt sikeres megvalósításának szempontjából. A projektben résztvevők közösen gondolkozva és javaslatokat megfogalmazva a projektpartnereknek építhetik a városok közötti kapcsolatot és tehetik pezsgőbbé a kulturális életet.

A nyitórendezvény további részében Mészáros Zoltán, az EKF pályázat programigazgatója mutatta be Veszprém gazdag kulturális életét, majd a projektben szereplő többi város mutatkozhatott be.

Riskó Annamária
Kovács Bálint

További cikkek

Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
A Veszprém Agóra 13 másik magyarországi agórával és több mint ezer közművelődési intézménnyel együttműködve rollup-kiállítással csatlakozott az országos megnyitó eseménysorozathoz.
Végleges a VeszprémFest programja!
Végleges a VeszprémFest programja!
Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Az EKF támogatásával rendezik meg idén a Balatoni Borok Versenyét
Az EKF támogatásával rendezik meg idén a Balatoni Borok Versenyét
A két év kihagyás után visszatérő verseny ezzel az Európa Kulturális Főváros programsorozat részévé is válna, melytől a szervezők hosszú távon a régió láthatóságának növekedését várják.
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében a Pannon Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.
Színházaink a nyitás felé
Színházaink a nyitás felé
Fontos állomáshoz érkeztünk a négymillió beoltottal, hiszen a kormány engedélyezi a színházak megnyitását, a teátrumok látogatását, legalábbis azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Kellerné Egresi Zsuzsannát, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettes-kreatív menedzserét, a Pannon Várszínház igazgatóját, Vándorfi Lászlót, valamint Szántó Viktóriát, a Kabóca Bábszínház igazgatóhelyettesét kérdeztük.