Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Napirend előtt: Veszprém Aréna bővítés, demonstráció és helikopteres emlékmű

2018. szeptember 27. 10:30
Véget ért a nyári szünet, megtartották az őszi szezon első közgyűlését csütörtök délelőtt a Városházán.

Interpellációk

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője a Csatár-hegy útfelújításairól szerette volna megtudni: ki végezte a padkajavítást, mennyibe került ez az önkormányzatnak, érvényesített-e az önkormányzat garanciális szavatossági kötelezettségeket, és mi lesz az útjavítás után keletkező árkok és gödrök javításával? Porga Gyula polgármester írásban ígért választ.

Gerstmár Ferenc (LMP) interpellációjában a forráshiány ellenére afelől érdeklődött: mi lesz a sorsa a kormánytöbbség által az országgyűlésben nem támogatott veszprémi fejlesztésekkel (Csererdő talajszennyezettség-kármentesítés, hulladék újrahasználati központ létesítés, azbesztmentesítés a Jutasi úti panelépületekben, Családok Átmeneti Otthonának épületének kiváltása). A polgármester szerint ezek fontos kérdések, azonban ezekre jelenleg nincs forrás, ezért fordulhat elő, hogy a kormány sem támogatta ezeket. A városban egyébként jelenleg sok beruházás zajlik - útfelújítások, Modern Városok Program.

Napirend előtti kérdések: nincs tanárhiány

Gerstmár Ferenc (LMP) kérdezett is: a veszprémi tanárhiány felől és a nyugdíjasok utánpótlásáról érdeklődött. A polgármester a Klebelsberg Központ statisztikáira hivatkozva elmondta: jelenleg 100%-os a pedagógus ellátottság Veszprémben, az idei évben meghirdetett álláshelyeket azonnal be tudták tölteni. – A tankerület fel van készülve a felmerülő helyzetekre - mondta, majd megjegyezte, az országos kompetenciafelméréseken a Veszprémi járás gyerekei és pedagógusai teljesítményüket tekintve az élmezőnyben vannak, - a 4 legjobb járás közé sorolják az ittenit.

Porga Gyula a márciusi közgyűlésen. Archív fotóPorga Gyula a márciusi közgyűlésen. Archív fotó

Hartmann Ferenc (Demokraták Veszprémért) kettőt is kérdezett. Az első a városban létesítendő harci helikopteres emlékmű megépítéséről szólt: hol és mikor kerül talapzatára a Mi-24-es? A második kérdése pedig arról, hogy Veszprémnek mennyi fel nem használt, 50 millió feletti uniós pénzt kell visszafizetnie a Magyar Államkincstá számlájára? Porga Gyula polgármester kifejtette, alapvető félreértés van az uniós pénzek visszafizetésével kapcsolatban, de egyébként sem Veszprémnek, sem más önkormányzatnak nem kell visszafizetnie egy vasat sem. A helikopteres emlékműről pedig úgy nyilatkozott: a tervek szerint az idén a 8-as út mellett helyezik el a jelenleg Kecskeméten állomásozó helikopterből készülő emlékművet.

Katanics Sándor (DK) szintén kettőt kérdezett a polgármestertől. Először azt, hogy Porga Gyula milyen módon kíván eljárni annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg az, hogy a Veszprémi Állatkert nem engedett be 11 sérült fiatalt a falai közé. A második kérdés a Veszprém Aréna és környékének közlekedés-fejlesztésével és a csapadékelvezetéssel foglalkozott. A polgármester válaszaiban elmondta: felülvizsgálják az állatkerti esetet, amely egyébként szerinte a nem megfelelő tájékoztatás és tájékozódás hiányából fakadt. Továbbá javasolni fogja a kedvezmények átgondolását, akár azt is, hogy a helyiek kedvezményeket kapjanak a zoo meglátogatásakor. A Veszprém Arénáról kifejtette, mivel 2022-ben Veszprém is helyt ad a kézilabda Európa-bajnokságnak, muszáj felgyorsítani a 8000 fősre való bővítést, ezért azt legkésőbb 2021 év végén át kell adni. A fejlesztés tartalmazza a környező közlekedési hálózat átgondolását, ezt jelenleg a NIF Zrt végzi. „Remélhetőleg a két projekt (bővítés, útfejlesztés) egyszerre tud haladni.”

Napirend előtti felszólalások: forgalomlassító demonstráció

Czaun János (Fidesz) felszólalásában adott hangot a Gyulafirátót térségében történő egyre több súlyos balesetnek: nemrégiben egy 15 éves hajmáskéri kislányt ütöttek el, tavasszal pedig egy 17 éves olaszfalusi fiatalember vesztette életét egy figyelmetlen előzés során. Tavaly egy 33 éves győri hölgy halt meg, és egy 24 éves lány bénult le nyaktól lefelé. A képviselő szerint a balesetek és halálos áldozatok oka minden esetben az emberi felelőtlenség, ezért bejelentette, hogy

október 5-én civil kezdeményezésre félpályás figyelemfelkeltő demonstrációt tartanak a 82-es úton.

czaun jános- archív fotóczaun jános- archív fotó

Némedi Lajos alpolgármester a múlt hétvégén megrendezett Egészség útja programot dicsérte. „Számos módon – civil szervezetek, önkormányzatunk, képviselők, hivatali dolgozók, intézmények, vállalkozások önzetlen, önkéntes összefogásának eredményeként ez alkalommal a Csolnoky Ferenc kórház I. sz. Belgyógyászatát, a gasztroenterológia munkáját tudtuk segíteni közel 2,5 millió Ft adománnyal”- mondta. „Ismét bebizonyosodott, hogy a veszprémiek szívesen állnak „jó ügyek” mellé, fogékonyak a hívó szóra, s reményeink szerint sokan megértették, hogy az egészség védelme érdekében nagyon-nagyon fontos a megelőzés.”

Hegedűs Barbara (Fidesz) a Dózsavárosi Tanács idei tevékenységéről számolt be. Erről részletesebben ma reggeli cikkünkben írtunk.

Címlapunkon és a cikkben is archív fotókat használtunk fel.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.