2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Színes ősz a múzeumban

2018. október 3. 4:00
Kedden délután tartotta az őszi programokat bemutató sajtótájékoztatóját a Laczkó Dezső Múzeum. S. dr Perémi Ágota, a múzeum igazgatója ismertette az eseményeket, melyek számos újdonságot és sokszínűséget rejtegetnek magukban.

Október negyedikén öt órától a Bakonyi Ház gyerekszemmel című eseménytől színesedik az ősz. A rendezvényre elsősorban a város óvodapedagógusait várják; a házban a paraszti élet hétköznapi és ünnepi eszköztárát, tárgyi kultúráját mutatják be.

Tizennyolcadikán Kisfaludi Stróbl Zsigmond, kétszeres Kossuth-díjas szobrászművésznek nyílik kiállítása. Az alkotó legismertebb műve a budapesti Szabadság-szobor, de a köztéri alkotásai mellett zsánereket és portréalakokat is készített. A veszprémi kiállítás anyagában a zalaegerszegi múzeumban őrzött művészeti hagyaték fő művei lesznek.

Vándorkiállítás keretén belül Semmelweis Ignácnak, „az anyák megmentőjének” is kiállítása nyílik. A november közepén tartandó megnyitón egy különösen ötletes kezdeményezésre gondoltak a szervezők: a fél ötös kezdés előtt egy témába vágó véradást is rendeznek, hirdetve annak fontosságát. A kiállítás anyaga egyébként személyes és ritka tárgyak, levelek bemutatását is magában foglalja.

A kiállítások mellett a Múzeumi Szabadegyetem és a tehetséggondozás is szerepet kap. Többek között a Laczkó Dezső Múzeum is helyszínt ad a november tizennégy és tizennyolc között tartandó Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozónak, csakúgy, mint a tavalyi évben.

A sajtótájékoztatón szó esett még egy kis apróságról is, ez pedig egy plüss, amely a múzeum kabalájaként egy sajátos történetet jelenít meg, hiszen a plüssállat, egy kavicsfogú álteknős – mely fajt Laczkó Dezső fedezett fel a városunkban –, így stílusosan Dezsőkének nevezték el. A kabalával majd egyre többet lehet találkozni, de a közeljövőben külön sajtótájékoztatót is szerveznek a téma köré, melyre minden múzeumkedvelőt is szeretettel várnak.

Szabó Eszter
Kovács Bálint

További cikkek

Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Egyéves csúszással rendezhették meg a Közép-dunántúli Regionális Tájháztalálkozót kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.