2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Megújul a Laczkó Dezső Múzeum

2018. november 6. 4:00
Több lesz a közösségi tér, energetikailag megújul az épület, a látogatókat pedig 21. századi körülmények fogadják majd.

A többlépcsős fejlesztés részleteiről hétfő délután számolt be S. dr. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója a sajtónak, ahol elmondta: közel 30 millió forintos támogatásból, egy EFOP pályázat keretében bővítik a közösségi tereket, valamint új kiszolgálóhelyiségeket is létrehoznak. A cél, hogy ezentúl kellemesebb környezet várja a látogatókat, és azt az évi mintegy 280 diákot, akik rendszeresen vesznek részt múzeumi oktatásokon.

A fejlesztés elsősorban a múzeum alsó szintjét érinti: kibővítik az itt található oktatótermet, valamint nagyobb ruhatárat és új vizesblokkokat hoznak létre. Emellett felújítják a 2009-ben létrejött, ám kevésbé sikeres látványkönyvtár és tudástér együttesét is felújítják, hogy a jövőben eredményesebben funkcionáljon. Ezzel együtt megszüntetik a korábbi átépítések során beékelt galériákat és a múzeumot tervező Medgyaszay István idejéből származó önálló lakrészt,valamint az épület déli oldalán található bejáratot, mely eddig az irodahelyiségek megközelítését szolgálta – helyette majd egy folyosó vezet át az irodákhoz.

Kibővül a sajtótájékoztató helyszíne, az oktatóterem isKibővül a sajtótájékoztató helyszíne, az oktatóterem is

Az EFOP pályázaton túl TOP-os beruházás keretében, mintegy 200 millió forint ráfordítással energetikai korszerűsítést is végeznek a múzeumban: homlokzat-és nyílászáró cserét hajtanak végre, akadálymentesítik a belső tereket, illetve egy új kazánházat alakítanak ki a Csermák Antal Zeneiskola belső átépítése során, amely a jövőben a múzeum fűtését is ellátja – tudtuk meg Brányi Mária alpolgármestertől. Utóbbi felújítás várhatóan jövő tavasszal, az EFOP pályázat lezárultával kezdődhet meg, a teljes rekonstrukció pedig ősszel fejeződik be. Emiatt január végétől a múzeum alsó szintjét lezárják, a rendezvényeket pedig a Várba, illetve a Tűztorony kertjébe teszik át, az épület első és második emeletén található kamara kiállítások azonban továbbra is látogathatók lesznek.

Zalavári István, a felújításért felelős I-quadrat Hungária Kft vezetője szerint mindezek a fejlesztések komoly előrelépést fognak jelenteni ahhoz, hogy igazi 21. századi múzeummá váljon az épület, és még több látogatót fogadhasson, ugyanakkor azt is fontosnak tartják, hogy részben visszaállítsák és megőrizzék a Medgyaszay által megálmodott szecessziós épület értékeit.

Ami a 21. századi körülményeket illeti, mindezzel együtt még nem fejeződik be az épület korszerűsítése. A jövőben több mint egymilliárd forintból további két pályázatot is megvalósítana a város: a Zöld város program keretében szebb külsőt kapna a Kálvária-domb, az Erzsébet-liget, a Laczkó Dezső Múzeum és a Petőfi Színház által behatárolt terület, a botanikus kert megújítása mellett, a múzeum közvetlen közelében pedig egy közösségi tér kialakítását is tervezik, amely alkalmas lenne a szabadtéri rendezvények befogadására. Ha minden jól megy, a fejlesztések második ütemét követően, jövő év őszére már meglesz a kivitelező, 2020 körül pedig egészen új környezet fogadhatná itt a veszprémieket.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Egyéves csúszással rendezhették meg a Közép-dunántúli Regionális Tájháztalálkozót kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.