2020. február 21. // Eleonóra névnap

Legyen béke!

2018. november 11. 12:30
Közös megemlékezéssel ünnepelte az I. világháborút lezáró Fegyverszünet napjának centenáriumát és a békét a Veszprémi Petőfi Színház vasárnap délelőtt.

A fegyverszünet napját világszerte november 11-én ünnepeljük az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére, idén, a 100 éves évforduló kapcsán talán még nagyobb nyomatéka van ennek a napnak. A Brit Nemzetközösség országaiban emlékezés napjaként ismert, és tőlük ered az a hagyomány is, hogy ezen a napon a béke szimbólumaként pipacs formájú kitűzőt hordanak az elesett katonák előtt tisztelegve.

Tulajdonképpen ehhez a momentumhoz kapcsolódott a Veszprémi Petőfi Színház ünnepsége is. „Első bemutatónk, a Nyitott ablakot megelőző kiállításunk anyagát a Krajczáros Alapítványtól kaptuk, Székesfehérvárra látogatva az ő vezetőjüktől értesültem arról, hogy létezik ez a világmozgalom, mely a pipacs jelképével ünnepli a békét. Igazgató úrral közösen ezért úgy döntöttünk, a társulat tagjaival és a veszprémiekkel együtt mi is megemlékezünk róla az I. világháború lezárásának 100 éves jubileumán”- árulta el kérdésünkre Kellerné Egressi Zsuzsanna, a színház igazgató-helyettese.

A rövid ünnepség kezdetén a békére vágyó verssel vezette fel a száz éve történteket, majd a hangfalakból áradó fegyverropogás hangját szimbolikusan is az Örömóda dallama váltotta fel a fegyverszüneti egyezmény pontos időpontjával összehangoltan pontban 11 óra 11 perckor, ezt követően pedig a jelenlévők gyertyagyújtással emlékeztek meg.

Az igazgató-helyettes hozzátette, szeretnének ezzel hagyományt teremteni, hiszen fontos, hogy újra és újra eszünkbe véssük: a béke az egyik legdrágább kincsünk.

Bertalan Melinda

További cikkek

Hamlet a Pannon Várszínházban
Hamlet a Pannon Várszínházban
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő vendégeskedett január végén a Veszprémi Egyetemi Színpad beszélgetősorozatának első állomásán. A rendezvény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében zajlott, ahol egyfelől a szintén író Bozsik Péter, valamint Szabó B. Eszter, egyetemi hallgató kérdezte. A társalgást a szomszédos Író Deákban folytattuk…
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
A 72 évesen elhunyt színész egy időben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának is tagja volt.
Az élet tényleg csodaszép
Az élet tényleg csodaszép
George Bailey Az élet csodaszép című klasszikus végén megtanulja, hogy bármilyen csapás is ér minket, az életet meg kell becsülni. A Pannon Várszínházban rádiójátékként debütált előadás látássérült nézőjével beszélgetve pedig azt is eszünkbe véshetjük, hogy mindig legyünk nyitottak.
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek a magyar kultúra napjára Veszprémben. Balatonfüreddel kulturális együttműködési megállapodást ír alá Veszprém.
2020. február 21. // Eleonóra névnap