2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Negyven éves a Kastélykert Óvoda

Pénteken ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a gyulafirátóti Kastélykert Óvoda.

Az ünnepségen az intézménybe járó gyerekek is megcsillantották tehetségüket és ügyességüket, de előttük még a felnőttek mondtak egy-két dolgot.

Némedi Lajos alpolgármester arról beszélt, hogy jubileumi ünnepségeken részt venni mindig örömteli, a rátótiak pedig büszkék lehetnek az óvodájukra: az óvodapedagógusok odafigyeléssel és szeretettel neveli a gyerekeket, munkájuk pedig mély nyomot hagy, elkíséri a kicsiket az életben.

Czaun János, a városrész önkormányzati képviselője már inkább a jövőbe tekintett: a közelmúltban megkezdődött a vadonatúj óvoda építése, ha minden jól megy, a következő születésnapját már az új helyszínen ünnepelheti az intézmény. Hozzátette ugyanakkor, hogy a rátótiaknak nem kell elbúcsúzniuk a kastélyépülettől, az a jövőben is a közösséget szolgálja majd.

Az óvoda történetét Tóthné Martinkovics Erika intézményvezető foglalta össze. Az egykori préposti kastélyban 1978-ban nyitotta meg kapuit az óvoda három csoporttal. A gyereklétszám növekedése miatt 1995-ben az iskola épületében egy negyedik csoportot is indítottak.

A négy csoport jövőre először ugyanabban az épületben működhet, ha az új óvoda elkészül. Addig is az elöregedett kastélyban működnek, amit az elmúlt évek során folyamatosan javítgatni kellett: a közelmúlt egyik legnagyobb beruházása a nyílászárók cseréje volt 2013-ban, de cserélték a bútorokat, játékokat, kerti játszóeszközöket is.