2019. október 23. // Gyöngyi névnap

Új eszközök a gasztroenterológia osztályon

2018. december 5. 4:00
A támogatásnak, összefogásnak és a jótékonysági rendezvényen gyűjtött összegnek köszönhetően új eszközöket vehetett át a Csolnoky Ferenc Kórház gasztroenterológiai osztálya.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg az Egészség útja elnevezésű rendezvényt, ahol a különböző sport, kulturális program és egészséggel kapcsolatos előadás, illetve szűrővizsgálat mellett a kórház támogatására is lehetősége volt a látogatóknak.

Ismét támogathatjuk a kórházat - és az egészségünket - vehir.hu

Ötödik alkalommal rendezik meg az Egészség útja programot szeptember 22-én. A nap során sporttal, kultúrával és szűrővizsgálatokkal is tehetünk egészségünkért, illetve támogathatjuk a Csolnoky Ferenc Kórházat.

- Ugyan csak kisebb jubileum, de ez az ötödik alkalom, hogy itt állhatunk egy sikeres egészségnap után, annak eredményét prezentálva a kórháznak. A program a Szövetség Az Egészséges Veszprémiekért Egyesület kezdeményezésére, szervezésében zajlik minden évben, ám már rég nem egy elszigetelt rendezésről, hanem egy érett csapatmunkáról beszélhetünk: a városi intézmények, az önkormányzat és különböző cégek is támogatják a rendezvényt – mondta Leitold László, a Szövetség Az Egészséges Veszprémiekért Egyesület vezetője.

Leitold László szerint ha jó a cél és az odavazető utat is sikeresen ki tudjuk tölteni tartalommal, akkor az elért eredmény is mindig jó lesz.

A kormányzat egészségmegörző programjához csatlakozva a vastagbélrák megelőzés került központba: ennél a betegségnél a szűrővizsgálatok kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a korai felismerés életet menthet. Az endoszkópos vizsgálathoz alkalmazható új eszközökkel a tükrözés kevesebb kellemetlenséggel jár, a félelem csökken. A kórház nagy endoszkópos laborral rendelkezik, ahol évente körülbelül tízezer vizsgálatot végeznek el, főként gyomor- és vastagbéltükrözéseket. Több endoszkópos torony is található a gasztroenterológiai osztályon, ám kiegészítőkre mindig szükség van, amiknek a beszerzése nem olcsó. A mai napon átadott, közel hárommillió forint értékű kiegészítők a toronyhoz, egy nagynyomású öblítő-mosó pumpa és egy lábpedállal működtethető széndioxid adagoló készülék. A látszólag „kicsi, szürke műszereknek” tűnő készülékek hatalmas segítséget jelentenek a betegellátásban; az új eszközöket Dr. Lakner Lilla osztályvezető vette át.

- Az öt év történetéhez, sikeréhez hozzáfűzve mindenképp kiemelném a kórháznak, dr. Dávid Gyula főigazgatónak, a kórház dolgozóinak, illetve azoknak az osztályvezetőknek az együttműködését, akik ebben a programban partnerek voltak – hangsúlyozta Némedi Lajos alpolgármester.

Az alpolgármester elmondta, hogy ezeket a műszereket a kórház kapta, ám fontos, hogy valamennyi felszerelés alkalmazása a betegek javára történik, így bízik benne, hogy ez a sikeres program 2019-ben és utána is folytatódik, hiszen célok, feladatok mindig vannak.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Rosszullétet okozhat az elfogyasztott dekortök
Rosszullétet okozhat az elfogyasztott dekortök
Egyre népszerűbb ősszel a sütőtökfogyasztás és október végén a halloween-tök faragása, ugyanakkor míg az előbbiek finom csemegék, addig a dekorációs célra szánt tökök közül nem mindegyik ehető és már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
Egészség, életmentés, új esély az aulában
Egészség, életmentés, új esély az aulában
Új névvel, ám a régi nemes célt szem előtt tartva rendezték meg a véradónapot a Pannon Egyetem aulájában szombaton.
Az ételek hatása hormonháztartásodra
Az ételek hatása hormonháztartásodra
A hormonháztartásod igen érzékenyen befolyásolja a tested működését, már kisebb hormonszint eltérés is hatalmas változást okozhat szervezetedben.
Sejtkutatásért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat
Sejtkutatásért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat
A sejtkutatás területén elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós, William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Lakossági visszajelzéseket is figyelembevevő egészségügyi alapellátást alakítana ki az ellenzéki összefogás
Lakossági visszajelzéseket is figyelembevevő egészségügyi alapellátást alakítana ki az ellenzéki összefogás
Az ellenzéki összefogás szerint változásokra és működő egészségügyi koncepcióra van szükség a minőségi betegellátáshoz.
2019. október 23. // Gyöngyi névnap