2020. március 29. // Auguszta névnap

A legszebb ajándék a törődés

2018. december 8. 17:44
A minap szembejött velem egy cikk, miszerint a karácsony ma már nem több, mint a vásárlók ünnepe. Én hiszem, hogy lehet még a kedvesség, a törődés, a szeretet ünnepe is, és ezzel szerencsére nem vagyok egyedül. Ovádi Péter országgyűlési képviselő és a Lélektér Alapítvány negyedik alkalommal építette erre adventi jótékonysági akcióját.

Az egyesület már az elmúlt években is élen járt abban, hogy úgy terelgesse a fiatalokat a felelősségteljes felnőtté válás útján, hogy az idősebb generációkkal való törődésre is felhívja a figyelmüket. És ezzel nemcsak a gyerekeknek és a tinédzsereknek mutatnak jó példát, de a másik oldalnak is, hogy bizony nem kell leírni a legújabb nemzedéket sem.

Ovádi Péter kezdeményezésére elindított „Legyen mindenkinek szép a karácsonya!” című szeretetprojektjük keretében ezúttal arra kérték a veszprémi és térségi általános iskolák 3-8. osztályosait, hogy készítsenek egy-egy karácsonyi rajzot, amikkel aztán egyedül élő nyugdíjasokat lepnek meg.

Az országgyűlési képviselő elmondása szerint már jó ideje tervezte egy olyan hagyományteremtő rajzpályázat megvalósítását, amelyen mindenki nyer: az alkotók és az ajándékozottak is, a Lélektér csapatában pedig ehhez azonnal partnerre talált.

A legjobb 100 munka december közepéig megtekinthető a színházbanA legjobb 100 munka december közepéig megtekinthető a színházban

A kezdeményezéssel nem csak őket sikerült megnyerni: a pályázatra végül 16 iskolából mintegy 1000 pályamű érkezett be, ami szép visszhangja a térséget jellemző összefogásnak is. Így az eredeti Facebook szavazás helyett a rajzokat végül szakmai zsűri – Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, Kádár Tibor festőművész és Csík Richárd festőművész – bírálta el, a legjobb száz munka készítőjét pedig szombat délután ünnepélyes keretek között díjazták a Petőfi Színházban.

A gyerekek a helyszínen oda is ajándékozták rajzaikat az egyedül élő időseknekA gyerekek a helyszínen oda is ajándékozták rajzaikat az egyedül élő időseknek

Takáts Emese, az alapítvány elnöke úgy fogalmazott, a pályázat hidat teremt a gyermekek és az idősek között. „Egy nagyon érdekes találkozás ez: a gyerekekben még ott van a tisztaság, az elfogadás, a feltétel nélküli szeretet, míg az idősebbek már kellő bölcsességgel és minden kérdést mellőző megértéssel rendelkeznek – ezek azok az értékek, amelyekre mindannyian vágyunk.”

A színház fiatal tagjai karácsonyi dalokkal kedveskedtekA színház fiatal tagjai karácsonyi dalokkal kedveskedtek

Az advent üzenetét rendkívül jól kifejező rajzokkal kicsit többek lehetünk, segítenek, hogy jobban odafigyeljünk egymásra, és azt a szeretetet, amely mindannyiunkban ott van, de a hétköznapok terhei miatt kicsit háttérbe szorul, megosszuk egymással. Hogy ez megtörténhetett, mindenki érdeme: a diákoké, a tanároké, az iskolaigazgatóké és a szülőké is.

A szervezők éppen ezért úgy döntöttek, hogy mindenki kap egy kis elismerést: a három iskolás korcsoport (3-4. osztály, 5-6. osztály, 7-8. osztály) egyéni és osztály kategória első három helyezettje és különdíjasai az Euronics jóvoltából vehettek át értékes műszaki termékeket, de díjazták a résztvevő iskolákat is, akiknek a Decathlon egy-egy 50 ezer forintos utalványt ajánlott fel. Pályázaton kívül egy lelkes második osztályos csapat is jelentkezett, akik belépőket nyertek a Sóbri Jóska Kalandparkba, míg a legtöbb pályaművet beadó Dudari Általános Iskola tanulóit egy parlamenti osztálykirándulással jutalmazták, valamint minden fiatal oklevelet kapott köszönetképpen.

Senki sem távozott üres kézzelSenki sem távozott üres kézzel

A pályázaton résztvevő iskolák:

Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola
Veszprémi Cholnoky Jenő Általános Iskola
Veszprémi Báthory István Általános Iskola
Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola és Központi Műhely
Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
Hriszto Botev Általános Iskola
Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola
Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola
és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
Veszprémi Rózsa úti Általános Iskola
Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
Dudari Általános Iskola
Hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola
Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola – Nemesvámos
Szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola
Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
2020. március 29. // Auguszta névnap