Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egészséges a kávé?

2018. december 9. 12:00
Gyakran találkozunk olyan emberrel, akik tartózkodik a kávéfogyasztástól, mert egészségtelennek tartja. Vajon van ennek valóság alapja?

A legközkedveltebb ital az egész Földön, nincs olyan ország, ahol ne fogyasztanák. A legszélesebb körben elterjedt az Arabica és a Robusta kávéfajták termesztése. A szüretelés után a gyümölcsöt hántolják, polírozzák, majd osztályozzák méretük, súlyuk szerint, és a mindenki által ismert illatot zamatot a pörkölés során éri el, amit a felszabaduló caffeol olaj ad. A kávé több mint 1000 bioaktív vegyületet tartalmaz, amely között található olyan, ami antioxidáns-, gyulladáscsökkentő-, vagy daganatellenes hatású. Ezek közül a legismertebb a koffein. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre, hogy a kávéfogyasztás összeköthető számos egészségre gyakorolt pozitív hatással, mint a daganatellenes hatás, a szívinfarktus esélyének csökkentése, a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatás és még a hosszabb élettartam is ide sorolható, sőt még a Parkinson kor kialakulásának kockázatát is csökkenti. Legújabb tudásunk szerint a vérnyomást is csak rövid távon emeli és hosszú távon nincs rá hatással. A kávénak az előnyös hatásai és káros hatásai attól függően érvényesülnek, hogy mennyit iszunk belőle, hogyan készítjük el és mit teszünk bele.

Hogyan igyam a kávém, hogy előnyös hatása érvényesülni tudjon?

A legjobb ha feketén isszuk mindenféle édesítés és tej nélkül, hiszen az igazán jótékony hatás így tud a legjobban érvényesülni és a baristák is ezt javasolják, hogy ha az igazi kávé ízt szeretnénk élvezni. Amennyiben tejet teszünk bele, akkor próbáljunk minél kevesebbet használni abból. Ami viszont száz százalékig biztos, hogy mindenki jobban teszi, ha messziről elkerüli a cappucino porokat és a 3 az 1ben fajta instant kávékat, hiszen nagyon sok cukrot, egészségtelen zsírokat és adalékanyagokat tartalmaznak. A kávéfőzési technika sem mindegy, például a filter kávé elkészítési módszere alkalmas arra a legjobban, hogy a kávé meg tudja őrizni jótékony anyagait.

Összességében a kávéfogyasztásnál azt kell szem előtt tartani, hogy amikor csak lehet feketén, cukor nélkül fogyasszuk és tartsunk mértéket. Az egészséges mennyiség a napi 1-3 adag kávé.

Csík Orsolya, dietetikus

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.22.20
Botox helyett uborka? 40 felett ez lehet a fiatal bőr titka Amikor a tükörben megjelennek az első finom ráncok, sokan rögtön a kozmetikai kezelések, szérumok és krémek felé nyúlnak – sőt, van, aki már a botox gondolatával kacérkodik. Pedig a természet sokkal többet kínál, mint hinnénk. Az egyik legegyszerűbb és legfrissebb csodaszer ott lapul a hűtőnkben: az uborka. 2025. június 20. 13:31
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Képernyőfotó 2025-06-10 - 20.18.56
Szupererő egy marékban – ezért érdemes minden nap olajos magvakat enni A modern egészségtudatos konyha egyik legnagyobb sztárja nem más, mint az olajos mag. Ez a kis méretű, ám táplálkozás-élettani szempontból óriási értéket képviselő finomság ma már nemcsak a reformboltok polcairól, hanem a reggelizőasztalokról, uzsonnás dobozokból és edzőtermi shakerek mellől is ismerős lehet. De vajon miért kapnak ekkora figyelmet ezek az apró energiabombák? 2025. június 10. 23:06
elderly-4681508_1280
elderly-4681508_1280
elderly-4681508_1280
Lehet, hogy ön is érintett abban a hétköznapi tevékenységben, ami jelentősen növeli az Alzheimer kockázatát Egy új kutatás szerint emberek milliói végeznek nap mint nap egy olyan tevékenységet, amely észrevétlenül növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. 2025. május 24. 15:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.