Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Nemzetiségi díjjal tüntették ki dr. Albert Vendelt

2018. december 19. 8:36 // Forrás: zentrum.hu
Nemzetiségekért díjjal tüntették ki dr. Albert Vendelt, a Veszprém Városi Német Kisebbségi Önkormányzat korábbi elnökét.

A díjakat hétfőn Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban adta át Semjén Zsolt, a nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes - számolt be az eseményről a Zentrum.hu, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ portálja.

Fotó: Ambach Mónika / zentrum.hu

A kitüntetést olyan magánszemélyek, egyesületek vagy nemzetiségi önkormányzatok kapják, akik/amelyek különösen sokat tettek nemzetiségükért a közélet, az oktatás, az egyházi élet, a tudomány, a média vagy a gazdasági önszerveződés terén. Az idei tizennégy díjazott között volt a Veszprémi Német Kisebbségi Önkormányzat korábbi elnöke, korábbi önkormányzati képviselő, Albert Vendel is.

Dr. Albert Vendel egy sváb család gyermekeként 1936. április 29-én született Városlődön. A szülői indíttatás alapján a mai napig szívvel-lélekkel elkötelezett a magyarországi németség ügyéért. Már fiatalon tagja volt a Városlődi Vegyeskarnak, majd házasságkötése után Nagyvázsonyba költözött. Itt alapította meg az első német klubot, melynek tagságát a környező sváb települések lakói alkották.

Fotó: Ambach Mónika / zentrum.hu

1972-től a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetsége Veszprém megyei delegáltja, majd az 1989-ben megalakult Veszprém Megyei Német Szövetség elnökévé választották. A szervezet elnökeként legfőbb célja volt, hogy a Veszprém megyei németség ne egy fehér folt legyen a magyarországi németség térképén. Ezért a célért mindig keményen és következetesen dolgozott.

Az 1994. évi első nemzetiségi választások alkalmával a többéves tapasztalatának köszönhetően a Veszprém Városi Német Kisebbségi Önkormányzat elnökévé választották, amely tisztséget 2014-ig látta el. 1995-ben alakult meg a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége, amelynek elnöke volt 2014-ig. Elnökként nagy hangsúlyt fektetett az információcserére: minden a megyében lakó némethez el kellett jutni a megfelelő információnak. Ösztönözte a nemzetiségi önkormányzatokat, egyesületeket, iskolákat céljaik megvalósítása érdekében pályázatok megírására és benyújtására.

Fotó: Ambach Mónika / zentrum.hu

Kezdeményezője volt a Veszprém megyei németség regiszterének, mely www.schwaben.hu címen működik és mutatja be a Veszprém megyei német nemzetiségi településeket. A megyében megrendezésre kerülő német nemzetiségi rendezvények résztvevője, igyekezett minden településre eljutni és az ott folyó munkát segíteni.

Dr. Albert Vendel kiemelkedő képviselője volt a hazai németség kulturális autonómiájának: jelentős szerepe volt abban, hogy Veszprém megye német nemzetiségi településein a nemzetiségi oktatás bevezetésre került. Minden erejével támogatta, hogy a Lovassy László Gimnáziumban 1993-ban megindulhatott a német nemzetiségi tagozat, melynek működése és eredményei azóta is országos szinten kiemelkedőek.

1991-ben alapító tagja volt a Veszprémi Német Nemzetiségi Klubnak, illetve 2000-ben a Passau-Veszprém Baráti Körnek. 1994-től tagja volt a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének, 1996-2010 között elnökként vezette az MNOÖ Mandátumellenőrző Bizottságát.

1998-tól 2006-ig Veszprém város képviselőtestületének német nemzetiségű tagjaként tevékenykedett. A németség érdekeit minden választott funkciójában, mindenkor tényszerűen, pártoktól függetlenül, kitartóan, személyiségének megfelelően higgadtan és határozottan képviselte. A hazai és a Veszprém megyei németségért végzett munkáját mindvégig társadalmi megbízatásban végezte.

Munkája elismeréseként az alábbi kitüntetéseket kapta:
1999: „Ehrenpreis” – Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége kitüntetése
2008: Veszprém Városért – Pro Urbe Érdemérem, Veszprém Megyei Jogú Város kitüntetése
2012: „Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum” – Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának kitüntetése.

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.