Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Bontsuk le a falakat!

2019. január 9. 12:28 // Forrás: vportre.hu
Bár a Pannon Egyetem campusa Veszprém szívében található, az egyetem mégis zárt világként működik a városban. Az egyetemisták különösen hiányoznak a város kulturális életéből. Terveink szerint Veszprém Európa Kulturális Fővárosa-pályázata ezen is változtatna. Szeretnénk, ha az egyetemisták aktívan bekapcsolódnának a város életébe, különös tekintettel az EKF-csapat munkájára.

Annak érdekében, hogy feltérképezzük ennek a legjobb módjait, készítettünk egy felmérést az egyetem hallgatói és oktatói körében. Ebből kiderül, mivel töltik az idejüket az egyetemisták, mit gondolnak az EKF pályázatról és milyen lehetséges kapcsolódási pontokat látnak az egyetem és a város között.

A felmérésről címszavakban:

  • egy kérdőíves kutatásból és fókuszcsoportos interjúkból állt össze;
  • a kérdőívet összesen 374 magyar és 51 külföldi hallgató töltötte ki.

Az eredményekből kiderült többek között, hogy mit szeretnek Veszprémben az egyetemisták, s ami még fontosabb: mi tartja itt őket a diploma megszerzése után is.

  • Nem meglepő módon a karrierlehetőség és a jól fizető állás végzett a lista élén, de további fontos tényezőnek bizonyult az élhető városi környezet is.
  • A Balaton közelségét is sokan emelték ki. A nemzetközi hallgatók körében meghatározónak bizonyultak a megfizethető árak és a nyugodt, átlátható, kisvárosi környezet.
  • A magyar hallgatók számára a város tisztasága, a jó közlekedés (megközelíthetőség) és a biztonság is hozzájárul ahhoz, hogy vonzó lakóhelynek tartják Veszprémet.

Az egyetemisták nemigen kapcsolódnak be a város életébe, különösen igaz ez a kulturális életre.

  • Leginkább a könnyűzenei programok, a mozi és a különféle sportesemények iránt érdeklődnek.
  • A múzeumokat és a színházakat nem látogatják.
  • Az egyetemen nagyon sok külföldi diák tanul, ők nagyrészt a nyelvi nehézségek miatt nem tudnak élni a város adta kulturális lehetőségekkel. Leginkább az egyetem szervez nemzetközi közönségnek szóló programokat, ezért közülük sokan oda járnak rendszeresen.

A felmérés egyik fő célja az volt, hogy kiderüljön, mennyire lehet számtani az egyetemistákra, ha Veszprém elnyeri az EKF címet.

  • A fiatalok lelkesek az EKF kezdeményezéssel kapcsolatban, bár a magyar hallgatók fele, a külföldi hallgatók közel kétharmada nem tudott arról, hogy Veszprém is pályázik.
  • Ami az önténteskedést illeti, a kutatásba bevont magyar hallgatók kicsivel több mint fele, a külföldi diákok kétharmada szívesen részt venne önkéntesként az EKF programokban.
  • A fiatalok főként a zenei rendezvényeknél, a sporteseményeknél és a gyerek illetve művészeti programoknál segítenének.

Az, hogy a külföldiek közül többen önkénteskednének, mint a magyarok, nem annyira a lelkesedéssel magyarázható, sokkal inkább a diákok eltérő időbeosztásával. A külföldi hallgatók több időt töltenek Veszprémben, kevésbé oszlik meg a figyelmük a család és a barátok között, mint magyar társaiknak, akik jellemzően hétfőtől csütörtökig vannak csak a városban. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a külföldi hallgatók sokszor érzik kívülállónak magukat a városban, nemcsak a nyelvi akadályok, hanem a városlakók viselkedése miatt is. Ezért többekben felmerült kétségként hogy jó szemmel nézik-e majd az EKF programokban való részvételüket.

Az önténteskedés kapcsán fontos kérdésként merült fel az ösztönzők kérdése is. Több ötlet is született, hogyan lehetne leginkább motiválni a fiatalokat, hogy bekapcsolódjanak az EKF programokba, például részmunkaidős állások vagy mentorprogram, estleg egyetemi tárgy kreditekért az egyes projektekhez kapcsolódóan. A fiatalok arra is nyitottak lennének, hogy szakdolgozati, TDK dolgozati vagy akár PhD témát hirdessenek az EKF pályázathoz kapcsolódóan.

Forrás: 2023veszprem.hu
Fotó: Domján Attila

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.