2021. december 3.
//
Ferenc névnap

Ősztől megújul a veszprémi drámaképzés!

2019. január 30. 7:12
Új struktúrát kap a drámaképzés a Pannon Egyetemen, melynek a partnere lesz többek között a Veszprémi Petőfi Színház is. Arról, hogy mi vezetett ahhoz, hogy a képzés újragondolása a tervezés szintjéről eljusson a megvalósításig, arról Komáromi Sándor, az új modelltanterv munkacsoportjának tagja beszélt, aki jelenleg a Pannon Egyetem óraadója, emellett a Soproni Petőfi Színház színitanodájának vezetője, és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. NépmesePont-pályázatának a munkatársa.

„Fontosnak tartottam, hogy megtaláljuk azt az irányt, amely felé haladva, a modernkori követelményeknek megfelelően tudjuk átalakítani a képzést. Az eddigi modelltanterv nem tartalmazott módszertani leírásokat, és workshop-szerűen épült fel, aminek volt ugyan előnye, mert az érintett területeket nagyon sokszínűen tudták megmutatni. Viszont az alkalmazott módszer pedagógiai és pszichológiai hátterének ismerete nélkül nem mélyíthető igazán a tudás, és nem biztos, hogy a köznevelés feladataiban az előírt feltételeknek megfelelően, illetve valódi hatékonysággal tudnak működni a végzett hallgatók.

Sok szempontot kellett figyelembe venni, például az átalakulásra érett köznevelés jelenlegi helyzetét, illetve a kialakult generációs szakadékokat. Az infokommunikációs eszközök forradalma és a virtuális világ egy teljesen más impulzusközeget eredményez, ahol már nincs elsődleges kötődés az interperszonális kommunikációhoz. Ezzel már számos kutatás foglalkozik, és ezeket a kutatási eredményeket is be kell emelni a képzésbe. Például, hogy hogyan alakul a kommunikáció, vagy az időtöltés az Y generációs szülő és tanár, valamint a Z, vagy Alfa generációs gyermek között. Így könnyebben megérthetjük az iskolába kerülő gyerekeket.

Fontos, hogy az egyensúlyt meg tudjuk tartani: egyrészt legyen ott minden olyan modernkori vívmány, mint a Harry Potter, az okostelefon, vagy a pillanatnyiság, a mérleg másik oldalán pedig legyen ott a tradíció, a folyamat, és az egészséges identitástudat. Szintén hangsúlyos, hogy megtanítsuk kultúránkat szerethető eszközökkel elfogadhatóvá tenni, és, hogy a modern világ impulzusait hogyan alakíthatjuk úgy, hogy közben a gyermek igényelje a színházi kommunikációban történő részvételt. Magyarul váljon színházszerető emberré.

Újításnak számít a személyiségfejlesztés, vagy a reformpedagógiai módszerek tanulása, mindezeket szakterületük kiválóságaitól tanulhatják majd a diákok. Szeretnénk továbbá a képzésben résztvevő hallgatókat helyi iskolákban zajló, modern pszichológiai kutatásokba bevonni.

Célunk az is, hogy a szaknak legyen egy állandó műhelye, amit gyakorló helyként tudnánk használni, emellett pedig helyi, vagy környékbeli drámás és színházi csoportok befogadására is alkalmas lenne. A hallgatók öt éven keresztül fognak diákokkal, gyerekekkel találkozni, tehát a képzés teljes ideje alatt. Emellett kőszínházi gyakorlatot is szerezhetnek a Veszprémi Petőfi Színháznál, valamint a Soltis Lajos Színháznál.”

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Hozzájárulás a fenntartható mobilitáshoz, Molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú, cseppfolyós üzemanyagok kifejlesztése
Hozzájárulás a fenntartható mobilitáshoz, Molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú, cseppfolyós üzemanyagok kifejlesztése
A Pannon Egyetem Mérnöki Karán üzemanyagkomponensek kifejlesztése céljából egy négyéves kutatási-fejlesztési projekt zárul ez év novemberében. A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban meghirdetett GINOP-2.3.2-15 - Stratégiai K+F műhelyek kiválósága című felhívás keretében részesült összesen 662 millió forint összegű támogatásban. A projekt a fenntartható mobilitás (szárazföldi-, légi- és vízi közlekedés/szállítás) megvalósításához járult hozzá a molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú üzemanyagok előállításának és felhasználásának megteremtésével. A kutatás középpontjában olyan új termékcsaládok, illetőleg azok előállítására szolgáló eljárások kifejlesztése állt, amelyek nemzetközi szinten is versenyképesek, nagy hozzáadott értékkel rendelkeznek és megtestesítik a tudományterület legújabb eredményeit.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi vizsgákra
Péntekig lehet jelentkezni a középiskolai felvételi vizsgákra
Péntekig lehet jelentkezni a középfokú felvételi írásbeli vizsgáira - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán.
1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola
1,2 milliárd forintból újult meg a fűzfői Irinyi János iskola
A beruházásban toldaléképülettel bővült az intézmény tantermi szárnya, valamint zenetermeket, fejlesztőszobákat, és új tornatermet is építettek.
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.