2019. október 15. // Teréz névnap

Kísérleti üzemben működik tovább a királyszentistváni hulladékkezelő

2019. január 30. 15:04
Beszámolt 2018-as tevékenységéről a az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás csütörtökön, a veszprémi önkormányzat Közgyűlésén. A központi téma a királyszentistváni központ működése volt.

Mint a társulás beszámolójából kiderül, tavalyi működésük három fő terület köré csoportosult: egyrészt a korábban elvégzett fejlesztések és beszerzett eszközök üzemeltetése, a közszolgáltatás fenntartása volt a dolguk; tovább folytatódott a Észak-Balatoni Térség Települési Szilárdhulladék-kezelési Rendszer működési területén lévő 33 db települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációjának fenntartási időszaka, illetve a közszolgáltatási területen komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése valósult meg, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre.

Munkagép a királyszentistváni telepen (archív)Munkagép a királyszentistváni telepen (archív)

Az elmúlt évben több panasz is érkezett a királyszentistváni központ környékén érezhető szaghatás miatt, Czaun János, a társulás elnöke az ezzel kapcsolatos helyzetet is felvázolta.

„Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Rendszer központi telephelyeként működő királyszentistváni telep környező lakosságot zavaró hatásaival kapcsolatos lakossági panaszok, bejelentések és önkormányzati megkeresések hatására a telep üzemeltetését végző Közszolgáltató ÉBH Nonprofit Kft. a tulajdonos Társulással és az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel együttműködve több, többletköltségekkel járó intézkedést is tett annak érdekében, hogy a telephelyen az engedélyben foglaltak szerint folytatott üzemeltetés mellett keletkező esetleges szaghatásokat minimalizálja.”

Az NHKV Zrt. végül arra tett javaslatot, hogy a telepen 2019. január 1-től függesszék fel a hulladékgazdálkodási tevékenységet. Az üzemeltető, a társulás és az NHKV Zrt. közösen igyekezett megoldást találni a helyzetre, a telep működésének felfüggesztését azonban végül elvetették.

Czaun János a királyszentistváni telepen (archív)Czaun János a királyszentistváni telepen (archív)

„A vizsgálatból kiderül, hogy a királyszentistváni telep tevékenységének felfüggesztését tartalmazó változatok esetében – azon túl, hogy ezen esetekben a hulladékkezelésben az uniós irányelvekkel ellentétes irányban tett lépés valósulna meg, mivel a hulladék jelentős részét kezeletlenül, a benne lévő haszonanyaggal együtt nagy távolságokban lévő más lerakókban tudnánk elhelyezni − olyan mértékű többletköltségekkel kell számolni, aminek fedezete a szolgáltatási díjban nem biztosított, így a közszolgáltató és a közszolgáltatásban közreműködő cégek működése ellehetetlenül − ami veszélyezteti a közszolgáltatás ellátását −, továbbá hosszútávon a lakosság terheit növeli vagy a Társulás, azon keresztül az önkormányzatok számára jelenít meg többlet terhet.”

Vagyis anyagilag és környezetvédelmi szempontból is rossz döntés lenne a telep működésének felfüggesztése.

Ehelyett a telepet „kísérleti üzemben” működtetik tovább, vagyis Királyszentistvánra csak Veszprém, Balatonfüred, Balatonalmádi gyűjtőkörzetből, közvetlen ráhordással érkezik lakossági kommunális hulladék, az ajkai, a pápai és tapolcai gyűjtőkörzet hulladéka nem kerül Királyszentistvánra, az itt begyűjtött hulladékot más hulladékkezelő létesítménybe (Inotára, Zalahalápra, esetleg Csérre) szállítja az üzemeltető. A királyszentistváni mechanikai kezelés során leválasztott biológiai frakció további kezelés nélkül átszállításra kerül más hulladékkezelő telepre.

A Társulási Tanács meg van győződve arról, hogy az eddigi intézkedések fenntartásával és a szükséges fejlesztések megvalósulásával a telep működésének környező településeken élő lakosokat zavaró hatásai minimalizálhatók.

A Közgyűlésen több ellenzéki képviselő - Gerstmár Ferenc (LMP), Katanics Sándor és Hartmann Ferenc (MSZP-DK-PM) - is aggodalmát fejezte ki a társulás kintlévőségei miatt. Czaun ezekre reagálva kijelentette: az NHKV Zrt. megkezdte a kifizetéseket, az idei évben a teljes összeget rendezik majd.

Söge
Domján Attila

További cikkek

A számok és ami mögöttük van
A számok és ami mögöttük van
11-7 arányban a kormánypárti képviselők kerültek többsége az ellenzékkel szemben a veszprémi közgyűlésben. Az arányok ismertek, viszont összehasonlítva a korábbi választásokkal, meglepő eredményeket kaptunk.
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
A képviselő-testület szeptemberi ülésén is a királyszentistváni hulladékkezelő telep adta az egyik fő témát a napirend előtt, de a fiatalok napja, a veszprémi fejlesztések és a Klímasztár díj is szóba került.
Háromfelvonásos lett Oberfrank veszprémi szereplése
Háromfelvonásos lett Oberfrank veszprémi szereplése
2025-ig maradhat a Petőfi Színház élén Oberfrank Pál. A jelenlegi képviselő-testület utolsó ülésén a megyei könyvtár és a Programiroda vezetőiről is döntöttek.
Többletforrást biztosítottak a V-busznak
Többletforrást biztosítottak a V-busznak
Több mint négyszázmillió forintos többlettámogatást szavazott meg a képviselőtestület a V-Busz közlekedési vállalat részére az augusztusi, rendkívüli közgyűlésen.
Napirend előtt: új sporteszközök a Barátság parkban, V-Busz jegyeleadások és veszprémi díjazottak
Napirend előtt: új sporteszközök a Barátság parkban, V-Busz jegyeleadások és veszprémi díjazottak
Ez a három téma is előkerült napirend előtt a júniusi közgyűlésen csütörtök reggel a városházán.
2019. október 15. // Teréz névnap