Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tiszta Európa Program - újabb állomás

2009. július 8. 9:50

Újabb állomáshoz érkezett a Tiszta Európa Program Észak-Balatoni Térség rekultivációs projektje

Kiválasztásra került az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás területén található 34 hulladéklerakó rekultivációját célzó pályázat első fordulójának tervezési feladatait ellátó vállalkozó.


Sajtóközlemény - 2009.július 6.

A mai napon aláírták azt a tervezői szerződést, amely 34 állami és önkormányzati tulajdonú hulladéklerakó rekultiváció előkészítési munkáinak megkezdését teszi lehetővé. A dokumentumot Czaun János a Társulás elnöke, és a nyertes AR-Balaton Konzorcium ügyvezető igazgatója Dr. Kriszt Balázs látta el kézjegyével.

A szerződés aláírása azért fontos, mert a Kohéziós Alap szilárd hulladékkezelési projekt költségvetéséből jelenleg nem valósítható meg a Társulás területén található bezárt, illetve a még 2009. július 16-ig működtethető –műszaki védelem nélkül létesített – hulladéklerakók rekultivációja. A projekt segítségével a Társulásnak lehetősége nyílik, hogy jelentősen javítson a térség környezeti állapotán, és számos lerakásra igénybe vett területet visszaadjon a természetnek.

A tenderen összesen hat cég indult, ajánlatot pedig öt vállalkozás tett. Az eredményhirdetésre 2009. június 19-én került sor a Társulás székhelyén. A közbeszerzési törvény szerint három ajánlatot érvénytelennek kellett minősíteni, miután a hiánypótlási kötelezettségeket csak részben teljesítették. Érvényes ajánlatot két cég tett. Az érvényes és összességében a legelőnyösebb ajánlatot az Agruniver Holding vezette A-R Balaton konzorcium adta, amely nettó 82 910 000 Ft-ért vállalta a tervezési feladatokat.

A nyertes cég ajánlatában többek között a következőket vállalta:

  • 19 hulladéklerakó környezetvédelmi felülvizsgálatának lefolytatása, dokumentáció készítése,
  • 30 hulladéklerakó rekultivációs terv készítése,
  • 4 Rekultivációs terv aktualizálása, Vízjogi tervek készítése,
  • Építési engedélyezési, illetve kiviteli tervek készítése.
  • Hatósági engedélyeztetési eljárások lefolytatása.


A pályázat várható második fordulójában a megvalósításra elnyerhető 4,37 milliárd forintos állami támogatás megszerzése fontos célja a Társulás szakembereinek. A Társulás ebből a pénzből szeretné megvalósítani a működési területén található említett 34 db műszaki védelem nélküli települési szilárd hulladéklerakó biztonságos lezárását, tájba illesztését. Egy olyan beruházássorozat veszi kezdetét, amely mintegy 100 ezer ember napi életét érinti, és amelynek eredményeképpen a 600 ezer m2 rekultiválandó területből közel 400 ezer m2 lerakó terület környezetszennyezése szűnik meg és kerülhet vissza eredeti természeti állapotába.

Fontosabb állomások:

  • 2008. szeptember 23. Az első fordulós pályázat beadása
  • 2009. február 3. A támogatói szerződés megkötésének időpontja
  • 2009. április 03. Ajánlattételi felhívás megjelenése a tervezői feladatokra
  • 2009. június 19. Eredményhirdetés
  • 2009. július 6. Szerződéskötés a tervezővel
  • 2011.március A projekt előkészítés tervezett pénzügyi zárása
  • 2011.január A megvalósítási szakasz(kivitelezés) tervezett kezdete
  • 2013. december A projektzárás tervezett időpontja

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.