2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

27,4 milliárdból gazdálkodik a város idén

2019. február 15. 13:06
Beterjesztette a költségvetést pénteken Porga Gyula polgármester. Ahogy ő fogalmazott, az idei a közösségépítés költségvetése lesz.

Az idén 27,4 milliárd forint kiadással – és ugyanennyi bevétellel – számoltak. Példátlan módon idén először a beruházások és fejlesztések aránya nagyobb lesz, mint a város működtetésének költségei: előbbi 52%-ot, utóbbi 48-at tesz ki.

Mindezt úgy, hogy a működési költségek 12 százalékkal növekedtek 2018-hoz képest, elsősorban a helyi járatos közlekedés önkormányzati kézbe vétele, illetve az Európa Kulturális Fővárosa címmel járó előkészítő feladatok miatt. A kiadások mellett azonban a bevételek is nőttek: 7 százalékkal több adóbevételre számít az önkormányzat a gazdasági társaságoktól, ami a város gazdasági fejlődésének is bizonyítéka.

A Közgyűlés elé terjesztette a költségvetést a polgármesterA Közgyűlés elé terjesztette a költségvetést a polgármester

– Az Európa Kulturális Fővárosa pályázattal sikerült egységet teremtenünk Veszprémben, a következő évek feladata viszont az lesz, hogy a tavaly lerakott alapokra tovább építsük a közösségeket – magyarázta el Porga Gyula polgármester, miért tartja a 2019-est a közösségépítés költségvetésének. Általánosságban kijelentette:

a költségvetés egy erős, dinamikusan fejlődő, gyarapodó város képét mutatja.

A működési költségek a következőképpen oszlanak meg: 2,7 milliárd forint jut az oktatásra, 1,9 milliárd az egészségügyre és a szociális területre, 2,7 milliárd kultúrára, 2,5 milliárd városüzemeltetésre, 2,4 milliárd igazgatásra és 725 millió sportra.

Az általános tartalékot százmillió forinttal tudták megnövelni, így idén ezen a soron 150 millió forint szerepel majd a táblázatban.

Tavaly kezdődött el a rátóti óvoda építéseTavaly kezdődött el a rátóti óvoda építése

Az idei év legjelentősebb fejlesztései között óvodaépítések is szerepelnek: Rátóton már megkezdődtek a munkálatok, és a tervek szerint idén az Egry úti óvoda bontásával ennek az intézménynek az újjáépítésébe is belevághatnak. Az óvodák mellett a bölcsődékre is figyelmet fordítanak: ezúttal a Módszertani Bölcsőde újulhat meg.

Folytatódnak az orvosi rendelők felújításai is, a Jutasi úti és a kádártai helyiségek felújítása már zajlik, a tervek között a Vilonyai utcai, az Ördögárok utcai és a Cserhát lakótelepi rendelők fejlesztése is szerepel.

Újabb rendelők újulnak megÚjabb rendelők újulnak meg

Felújítják a Laczkó Dezső Múzeumot – remélhetőleg a már elkezdett munka még idén befejeződhet –, illetve a homlokzati felújításon átesett Csermák Antal Zeneiskolát belül is renoválják.

Ahogy korábban, úgy idén is útfelújításra fordítják a gépjárműadóból befolyt teljes összeget. A legnagyobb volumenű fejlesztés az északi iparterületen zajlik, ahol a Pápai út és Kistó utca összekötését követően ez a két utca is megújul. A Jutasi út mentén már tavaly megkezdődött a kerékpárút építése, és Szabadságpusztát is bekapcsolják a kerékpáros hálózatba.

Kerékpárút épül a Jutasi út menténKerékpárút épül a Jutasi út mentén

Számos pályázati keret érhető el a kulturális közösségek számára: külön összeget dedikálnak a nyugdíjas kluboknak, civil szervezeteknek, ifjúsági szervezeteknek, állatmenhelyeknek, de a sportkeretet is növelni tudták tavalyhoz képest.

Új elemként jelenik meg a költségvetésben a hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő családoknak juttatandó iskolakezdési támogatás, ami általános iskolában hatezer, középiskolában nyolcezer forintot jelent majd. Emellett az önkormányzat növeli a lakásfenntartási támogatást és a temetkezési támogatást is.

Zajlik a múzeum rekonstrukciójaZajlik a múzeum rekonstrukciója

A város támogatja az általános iskolák és a tankerületi középiskolák tanórán kívüli tevékenységeit is, az érintett intézmények 20 millió forintos keretre pályázhatnak majd. Tízmillióval növelték a közbiztonsági keretet, ettől azt várják, hogy a fokozottabb rendőri jelenlétet igénylő városrészekben nőni fog a járőrök utcai jelenléte.

A költségvetést jövő héten tárgyalják a bizottságok, a Közgyűlés 28-án fogadhatja el.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Elfogadták a 2022-es költségvetést
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendeletet csütörtökön.
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
A költségvetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója részéről Halmay Gábor szóvivő és Pálinkás Roland frakcióvezető szerdán.
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.