Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

27,4 milliárdból gazdálkodik a város idén

2019. február 15. 13:06
Beterjesztette a költségvetést pénteken Porga Gyula polgármester. Ahogy ő fogalmazott, az idei a közösségépítés költségvetése lesz.

Az idén 27,4 milliárd forint kiadással – és ugyanennyi bevétellel – számoltak. Példátlan módon idén először a beruházások és fejlesztések aránya nagyobb lesz, mint a város működtetésének költségei: előbbi 52%-ot, utóbbi 48-at tesz ki.

Mindezt úgy, hogy a működési költségek 12 százalékkal növekedtek 2018-hoz képest, elsősorban a helyi járatos közlekedés önkormányzati kézbe vétele, illetve az Európa Kulturális Fővárosa címmel járó előkészítő feladatok miatt. A kiadások mellett azonban a bevételek is nőttek: 7 százalékkal több adóbevételre számít az önkormányzat a gazdasági társaságoktól, ami a város gazdasági fejlődésének is bizonyítéka.

A Közgyűlés elé terjesztette a költségvetést a polgármesterA Közgyűlés elé terjesztette a költségvetést a polgármester

– Az Európa Kulturális Fővárosa pályázattal sikerült egységet teremtenünk Veszprémben, a következő évek feladata viszont az lesz, hogy a tavaly lerakott alapokra tovább építsük a közösségeket – magyarázta el Porga Gyula polgármester, miért tartja a 2019-est a közösségépítés költségvetésének. Általánosságban kijelentette:

a költségvetés egy erős, dinamikusan fejlődő, gyarapodó város képét mutatja.

A működési költségek a következőképpen oszlanak meg: 2,7 milliárd forint jut az oktatásra, 1,9 milliárd az egészségügyre és a szociális területre, 2,7 milliárd kultúrára, 2,5 milliárd városüzemeltetésre, 2,4 milliárd igazgatásra és 725 millió sportra.

Az általános tartalékot százmillió forinttal tudták megnövelni, így idén ezen a soron 150 millió forint szerepel majd a táblázatban.

Tavaly kezdődött el a rátóti óvoda építéseTavaly kezdődött el a rátóti óvoda építése

Az idei év legjelentősebb fejlesztései között óvodaépítések is szerepelnek: Rátóton már megkezdődtek a munkálatok, és a tervek szerint idén az Egry úti óvoda bontásával ennek az intézménynek az újjáépítésébe is belevághatnak. Az óvodák mellett a bölcsődékre is figyelmet fordítanak: ezúttal a Módszertani Bölcsőde újulhat meg.

Folytatódnak az orvosi rendelők felújításai is, a Jutasi úti és a kádártai helyiségek felújítása már zajlik, a tervek között a Vilonyai utcai, az Ördögárok utcai és a Cserhát lakótelepi rendelők fejlesztése is szerepel.

Újabb rendelők újulnak megÚjabb rendelők újulnak meg

Felújítják a Laczkó Dezső Múzeumot – remélhetőleg a már elkezdett munka még idén befejeződhet –, illetve a homlokzati felújításon átesett Csermák Antal Zeneiskolát belül is renoválják.

Ahogy korábban, úgy idén is útfelújításra fordítják a gépjárműadóból befolyt teljes összeget. A legnagyobb volumenű fejlesztés az északi iparterületen zajlik, ahol a Pápai út és Kistó utca összekötését követően ez a két utca is megújul. A Jutasi út mentén már tavaly megkezdődött a kerékpárút építése, és Szabadságpusztát is bekapcsolják a kerékpáros hálózatba.

Kerékpárút épül a Jutasi út menténKerékpárút épül a Jutasi út mentén

Számos pályázati keret érhető el a kulturális közösségek számára: külön összeget dedikálnak a nyugdíjas kluboknak, civil szervezeteknek, ifjúsági szervezeteknek, állatmenhelyeknek, de a sportkeretet is növelni tudták tavalyhoz képest.

Új elemként jelenik meg a költségvetésben a hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő családoknak juttatandó iskolakezdési támogatás, ami általános iskolában hatezer, középiskolában nyolcezer forintot jelent majd. Emellett az önkormányzat növeli a lakásfenntartási támogatást és a temetkezési támogatást is.

Zajlik a múzeum rekonstrukciójaZajlik a múzeum rekonstrukciója

A város támogatja az általános iskolák és a tankerületi középiskolák tanórán kívüli tevékenységeit is, az érintett intézmények 20 millió forintos keretre pályázhatnak majd. Tízmillióval növelték a közbiztonsági keretet, ettől azt várják, hogy a fokozottabb rendőri jelenlétet igénylő városrészekben nőni fog a járőrök utcai jelenléte.

A költségvetést jövő héten tárgyalják a bizottságok, a Közgyűlés 28-án fogadhatja el.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? választás 2024 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? Hogyan lehet jellemezni azt a teljesítményt, amikor a végeredménynek csupán 0,11%-án szeretne módosítani valaki? Márpedig a legutóbbi közgyűlésen pontosan ez történt, amikor az amúgy általában szürke napirendi pontok között ott volt Veszprém 2024-es költségvetésének vitája is, amihez a helyi ellenzék  egy módosító indítványt nyújtott be, ami a teljes büdzsének csupán a 0,11%-át érintette. 2024. március 5. 14:29 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.