2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

A Fidesz üdvözli Veszprém idei költségvetési tervét

Stabil gazdasági mutatók alapján tartható fejlesztési célkitűzések szerepelnek a 2019-es büdzsében - mondja Hegedűs Barbara, a Fidesz-KDNP önkormányzati frakcióvezetője.

A bizottságok a héten tárgyalták Veszprém város 2019-es költségvetését.

- Az idei évben célkitűzés volt, hogy a város a megszokott fejlődési úton haladjon. Stabil gazdasági mutatók láthatók, a fejlesztési célkitűzések finanszírozása biztosítva van. Veszprém hisz az együttműködésben, a városi közösség erejében, ezért kimondhatjuk, az idei költségvetés a közösségépítés költségvetése - mondta péntek reggeli sajtótájékoztatóján Hegedűs Barbara, a Fidesz frakcióvezetője.

A város 27,4 milliárd forintból gazdálkodik idén, amelyből több mint 14 milliárdot fejlesztésre szánnak. A polgármester múlt héten részletesebben beszélt a számokról:

27,4 milliárdból gazdálkodik a város idén - vehir.hu

Beterjesztette a költségvetést pénteken Porga Gyula polgármester. Ahogy ő fogalmazott, az idei a közösségépítés költségvetése lesz.

- A Fidesz-KDNP a korábbi évekhez hasonlóan arra törekedett, hogy konstruktív javaslatokat fogalmazzon meg a költségvetési terv kidolgozásakor. Mivel az erős közösség alapjai a családok, a pártszövetség a kormányzati családvédelmi törekvésekhez igazodva fogalmazta meg javaslatait. Olyanokat, amelyek a veszprémi családokat segítik.

Hegedűs Barbara kiemelte: idén folytatódnak a bölcsőde és óvoda felújítások, a Módszertani Bölcsödét energetikailag rakják rendbe, az Aprófalvi Bölcsődét, és az Egry úti óvodát pedig kompletten fejlesztik. A szabadtéri közösségi tereket, valamint a játszótereket szintén felújítják.

A frakció támogatja azt az új intézkedést is, amely révén a hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő családok iskolakezdési támogatásban részesülnek. A fiatalok számára korábban elkülönített keret, az állatvédő egyesületek számára biztosított külön források, valamint a civil szervezetek és nyugdíjas csoportok külön támogatása az idei költségvetésben is megmaradhatnak.

-Az iskolák fenntartása bár nem az önkormányzat feladata, a veszprémi önkormányzat idén először külön keretet biztosít számukra - jegyezte meg Hegedűs Barbara, majd a felújítások finanszírozásáról szólva elmondta:

-a kormányzat a Petőfi Színház, a zeneiskola és az atlétikai stadion megújítását támogatja a Modern Városok Programon keresztül,

-a Laczkó Dezső Múzeumot, és a Március 15-i uszodát uniós forrásból fizetik,

- a nagyfelületű út és járdafelújításokat (pl.: Petőfi utca III. ütem) saját költségvetésből oldják meg.

A költségvetést a Közgyűlés február 28-án fogadhatja el.