Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
22°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
22°C

Szakmát szereztek a veszprémi fogvatartottak

2019. március 5. 13:46 // Forrás: BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA KOmmunikációs Főosztály
24 fogvatartott szerzett OKJ-s szakmunkás-bizonyítványt a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben. A megszerzett végzettséggel a nők női szabók, míg a férfiak festő-mázolók lettek. A képesítés tovább növeli a szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedésüket.

A szakmaképzést megelőző tanév során a női fogvatartottak általános iskolai hiányosságainak pótlására kompetenciafejlesztésen vettek részt, amelynek köszönhetően megszerezték az általános iskolai záró bizonyítványt. Ezután kezdődhetett csak meg szakképzésük. Veszprémben a festő-mázoló képzés 2018-ban, míg a női szabó képzés 2017-ben indult. Ebben a két szakmában szereztek képzettséget a tanulni vágyók. A képzéshez a Veszprémi Szakképzési Centrum alakított ki egy tanműhelyt, hogy a gyakorlatorientált képzés feltételei adottak legyenek. Az oktatásra nagyrészt a délelőtti munkavégzést követően jártak a rabok. Szabaduláskor komoly előnyt jelent, hogy az elméleti tudáson kívül a gyakorlati tapasztalatot is megszerezhetik a börtönévek alatt, hiszen a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál – jelen esetben az Adorján-Tex Kft.-nél – dolgozhatnak az adott szakmában.

A büntetés-végrehajtás olyan szakmákban igyekszik a fogvatartottak számára képzést biztosítani, amelyek ún. hiányszakmák, ezzel is javítva az elítéltek szabadulás utáni munkaerőpiaci esélyeit. Országosan 16 bv. intézetben szervezünk ilyen képzéseket; az elítéltek körében a legkeresettebb szakmák a szobafestő-mázoló, tapétázó, a szakács, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és burkoló. Szakvégzettséget adó képzéseinkben jelenleg több mint 600 fogvatartott vesz részt.

A magyarországi intézetekben elhelyezett mintegy 17 000 fogvatartott közül évente mintegy kétezren szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget. Szinte minden végrehajtó intézetben létrehoztuk az általános iskolai mellett a középiskolai oktatást, sőt, felsőfokú tanulmányok végzését is biztosítani tudjuk az elítélteknek.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.