2020. április 8. // Dénes névnap

Így változott a nőideál a történelem során

2019. március 6. 4:00
Buzzfeed
A közelgő nőnap kapcsán idéztük fel a Buzzfeed egyik legvirálisabb anyagát arról, mikor mit gondolt a társadalom külső szinten az ideális nőről.

Érdekes, és annak idején népszerű videót készített a Buzzfeed 2015-ben arról, hogy mikor mit gondolt a társadalom arról, hogy a nőnek miként „kell” kinéznie, ha szép akart lenni. Csak úgy, mint a divatban, a szeszélyek jöttek-mentek, és legtöbbször drámaian változtak.

Az ízlés, és az, hogy kinek mi tetszik, természetesen nem vita tárgya, hisz tudjuk, a mai kordivat is elmúlik egyszer.

Az alábbi képsorozat, és a lenti videó azt mutatja, miként idealizáltuk a női megjelenést:

Ősi Egyiptom

Az ókori Egyiptom korszakának művészetéből az látszik, a hosszú, fonott haj, a szimmetrikus arc, a magas csípő, a karcsú test és a keskeny váll volt az, amit az emberek szépnek láttak egy nőn.

Ókori Görögország

Arisztotelész úgy nevezte a nőt, mint "deformált, eltorzult férfi". Az ókori Görögország meglehetősen férfi-központú volt, az akkoriak sokkal inkább az ideális férfi kinézetre összpontosítottak, -ez a művészetükben is tetten érhető. A kor egyik első szobra szerint (Knidos Afroditéje) Görögország szépének teltnek és világos bőrűnek kellett lennie.

Han-dinasztia

A kínai társadalom ősi idők óta patriarchális , ami ennek következtében minimalizálja a nők szerepét és jogait a társadalomban. A kínai történelem a Han-dinasztia alatt a női szépség finom, karcsú testeket jelentett, amelyek sugárzó belső ragyogással rendelkeztek.

Itáliai reneszánsz

A reneszánsz szépség Itáliában kerek testet jelentett, beleértve a teljes csípőt és a nagy melleket. A halvány bőrt, a szőke hajat és a magas homlokokat mind a fizikai szépség megtestesülésének tekintették.

Viktoriánus Anglia

Hasonló az itáliai reneszánszhoz. A zömök test fűzővel elszorított derékkal egészült ki, hogy megfeleljen a kordivatnak.

1920-as évek

Az Egyesült Államokban a nők 1920-ban szavazati jogot kaptak, ez határozta meg a kor hangulatát. A nőideált a lapos mellek, az eldugott csípők, a férfias haj és a fiús test határozta meg.

Hollywood aranykora

Hollywood aranykora az 1930-as évektől 1950- ig tartott. Ez volt az az időszak, amikor az emberek az olyan sztárokat, mint Marilyn Monroe, tartották szépnek, aki homokóra alakú testtel, nagy mellekkel és vékony csípővel volt megáldva.

1960-as évek

Hajlékonyság, vékony, kamaszos test, hosszú, vékony lábak. Nagyjából így foglalható össze a feminizmus és fogamzásgátló tabletták elterjedésének kora a női testiség szempontjából.

A szupermodellek kora

Az 1980-as években az olyan szupermodellek, mind Cindy Crawford testesítette meg az ideális nőt: magas, vékony, sportos, de nőiesen kerek vonalak.

A heroinos csajok

Furcsa, de az 1980-as évek materializmusa utána a figyelem a Kate Moss-féle modellek felé fordult. Az 1990-es években nőtt meg hirtelen a heroin-fogyasztók száma az Egyesült Államokban, amit nőideál szempontból Clinton is "Heroin Chic" korszaknak hívott. Ez a nagyon vékony testet, áttetsző bőrt, egészségtelen összhatást és a bizonytalan nemi identitást jelentette.

A posztmodern szépség

A 2000-es évektől napjainkig a vonzó nő jelképe a Kim Kardashianra hajazó típus: lapos has, egészséges bőr, nagy fenék és mell, plasztikai műtétek.

Mindez videón is megtekinthető:

Vajon mit fogunk szépnek tartani 20 év múlva?

vehir.hu

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Jég nélkül nehezebb, de nem lehetetlen
Közel sem egyszerű, de egyben szerencsés helyzetben vannak a Veszprémi Jéglovagok utánpótláskorú jégkorongozói. Az egyesületnek a közelmúltban ugyanis több költözést is meg kellett élnie az uszoda beruházása miatt. A város támogatásával azonban a sátras kispálya kibővülhet, és szabványos méretű jégfelületre növelve a Tüzér utcába költözik az őszi évszak folyamán.
A sport és a tanulás erősítik egymást
A sport és a tanulás erősítik egymást
Jó hangulatú beszélgetésen vehettek részt, akik szombaton kora délután a Vasas Sportpályára látogattak. A Fiatalok Napján sportról, karrierről és tanulásról beszélt Rasovszky Kristóf, Nagy László, Porga Gyula, Orbán Éva és Szentgyörgyi Rómeó.
2020. április 8. // Dénes névnap