Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kavicsfogú álteknős szoborral gazdagodhat Veszprém

2019. március 7. 8:00
A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör kezdeményezésére az alkotást a városrészben állítanák fel, melynek elkészítését közadakozásból tervezik megvalósítani.

Még a tősgyökeres veszprémiek közül is kevesen tudják, hogy nemcsak a Fény, az Utcazene vagy a Veszkrémes igazi veszprémikum, de a placochelys placodonta, azaz a kavicsfogú álteknős is. Szakma szerte a világon úgy is tartják számon, mint a veszprémi, vagy jeruzsálemhegyi álteknős, melynek maradványait 1899-ben találta meg Laczkó Dezső a jeruzsálemhegyi kőfejtőkben.

Az annak idején világhírnévre szert tett lelet tavaly decemberben kapott aztán megint nagyobb reflektorfényt, amikor a Laczkó Dezső Múzeum kabalafigurájává tette meg, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pedig most úgy gondolta, jó lenne, ha még több veszprémihez és ide érkező turistához eljutna a híre.

Készült kisplasztika is, de a végleges kép inkább az illusztrációhoz hasonló leszKészült kisplasztika is, de a végleges kép inkább az illusztrációhoz hasonló lesz

A tervek szerint ennek a legjobb módja egy köztéri alkotás lenne. A maradványok és a teknősről készült rajzok, tanulmányok alapján Lugossy László szobrászművész felkérésükre már el is készítette a szobor vázlatát. E szerint a szobor talapzatát egy veszprémi kő adná, amely a felfedezés helyének és a felfedezőnek is emléket állítana. Ezen helyezkedne el egy kb. másfél köbméteres mészkőből kifaragva az életnagyságú (kb. 90-100 cm-es) kavicsfogú álteknős, az egykori viszonyokhoz hűen félig a mészkőbe kövesedve. A tervezők egy szerethető szobrot kívánnak létrehozni, amit a gyerekek is birtokba vehetnek – tudtuk meg Heiter Sándortól, a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnökétől.

A műalkotás helyszínére két ötlet is felmerült: vagy közvetlenül a Kiskőrösi ABC mellett található füves területen helyeznék el, vagy egy picit távolabb, a szilárd burkolatú téren. Brányi Mária szerint mindkét esetben szükség lesz bizonyos mértékű területrendezésre is. Az ötletet egyébként múlt héten már a szakmai zsűri pozitívan véleményezte, a következő körben a közgyűlésnek kell támogatnia az ötletet – mondta el az alpolgármester szerdán a tervekről szóló sajtótájékoztatón.

Az ötletgazdák azt is szeretnék, ha az alkotás létrejöttében minél több veszprémi venne részt, ezért annak megvalósítását közadakozásból tervezik. 1000 forintos értékben ezért a baráti kör kavicsfogú álteknős bonokat bocsájtott ki, amelyek

  • minden hétfőn 17-től 18 óráig megvásárolhatók klubházukban (Malomkő u. 3.),
  • illetve előzetes telefonos egyeztetés után meghatározott időpontban,
  • de a heiter.sandor@chello.hu címen is igényelhetők.
  • Emellett közvetlen utalást is elfogadnak a baráti kör számlaszámára: (B3 Takarék) 73200127-11211675 A megjegyzés rovatban a következőket kell feltüntetni: JBK teknős + a támogató neve

A támogatók névsorát a szobor talapzatában egy időkapszulában helyezik el.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.