Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Időkapszulát helyeztek el a Laczkó Dezső Múzeumban

2019. március 22. 4:00
A kapszula megtalálója hű képet kaphat majd arról, hogyan újul meg a múzeum napjainkban.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Erzsébet sétányon található kiállítótér átmenetileg bezárta kapuit, hogy jövőre teljesen megszépülve, korszerűbb köntösben térjen vissza: egy EFOP pályázat keretében, közel 30 milliós minisztériumi támogatással új vizesblokkokat és ruhatárat alakítanak ki, valamint felújítják a múzeum földszintjén található közösségi tereket is.

Az átalakulásról pedig a múzeum munkatársai szerettek volna egy kis emléket is hagyni a jövő generációnak, így a ruhatár falában, a szekrények mögött csütörtökön S. dr. Perémi Ágota igazgatónő, Brányi Mária alpolgármester és Zalavári István, az átalakítást tervező i-quadrat hungária Kft. Veszprém ügyvezetője egy időkapszulát helyezett el. A kapszulában a jelen őrzőjeként az adott nap helyi vonatkozású újságjai, a dolgozói névsor, a felújítás dokumentumai, valamint egy, a múzeum filozófiájáról valló személyes hangvételű levél került.

A felújítási munkálatok ugyanakkor ezzel nem értek véget, ahogy azt Brányi Mária és Zalavári István kifejtették. Egyelőre csak az első fejezet végéhez közelítünk, majd az április 8-ai műszaki átadást követően TOP-os pályázat segítségével megkezdődik az épület energetikai korszerűsítése. A következő szakaszban kicserélik a külső nyílászárókat, külső hőszigetelést végeznek a födémeknél és felújítják a tetőszerkezetet, emellett akadálymentesítik az intézmény.

Szekrények mögött a kapszula - ilyen lesz egyébként a ruhatárSzekrények mögött a kapszula - ilyen lesz egyébként a ruhatár

Ezzel valóban a mai körülményeknek megfelelő múzeumi környezet várja a látogatókat – beleértve az Erzsébet sétányt is: a tervek szerint a Zöld város és a Modern Városok Program keretében az épület környéke is megszépül. A 116 éves intézmény felújítási munkálatai várhatóan jövő év elején fejeződnek be.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Magányos hegy kincsei - Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban január 30-án. 2024. január 25. 18:21 A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza A kiskőrösi szlovák ház lett az év tájháza Veszprémben adták át az elismerést pénteken, a Tájházszövetség konferenciáján. 2023. október 6. 22:37 A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum Európa Kulturális Fővárosa A múzeumok éjszakáján nyit újra a Laczkó Dezső Múzeum Egry József életét és munkásságát bemutató időszakos kiállítással nyitja meg kapuit 2023 nyarán a Laczkó Dezső Múzeum – ismertette a terveket Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató hétfőn. 2022. december 5. 14:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.