2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Köztéri szobrok és veszprémi ingatlanok a napirenden

2019. március 27. 12:40
Új köztéri alkotások kihelyezéséről, a Völgyhíd téri egykori Dohnányi zeneiskola épületéről és Szilágyi László Miklós utcai lakásáról is döntöttek a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Bíróság költözik a Völgyhíd térre

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Közigazgatási Bíróságok felllításával a Veszprémi Törvényszék kinőtte a várbeli épületét. Hosszabb távon az egykori piarista gimnáziumba költözik majd az újonnan felállt testület, azonban az épület komoly felújításra szorul. Míg az elkészül, a városi tulajdonban lévő Völgyhíd téri ingatlant, az egykori Dohnányi Zeneiskola épületét használja majd a bíróság.

A VKSZ Zrt. vagyonnkezelőként elvégezte a szükséges műszaki beavatkozásokat, felújításokat, a Törvényszék ezután vehette bérbe az ingatlant. A megállapodás eredményeként a bérleti jogviszonyból befolyó díjak fedezetet biztosítsanak az elvégzett beruházáshoz, így annak megtérülése rövid távon tervezhető.

Önkormányzati tulajdonba kerül Szilágyi László lakása

Megvásárolja, és a 12 éve elhunyt festőművész életművének bemutatására használja majd Szilágyi László egykori lakását az önkormányzat. Az 1900-as évek elején hagyományos építési móddal, kisméretű tégla falazattal épült Miklós utcai társasház első emeletén található lakásban Szilágyi László gazdag falfestményei és életművének egy jelentős része lelhető fel, amely az ingatlan szerves részét képezi.

A lakás megszerzésével és önkormányzati hasznosításával összefüggésben az önkormányzat kötelezettségének érzi, hogy a kortárs alkotó szellemi örökségének ápolásában részt vállaljon. Az ingatlanban lakásgaléria működhet majd, amelyben kortárs, hasonlóan gondolkodó és alkotó művészek kaphatnának bemutatási lehetőséget.

Köztéri szobrokkal gazdagodik a város

Több új alkotás kihelyezéséről is döntöttek csütörtökön. Az OTP előtti (Mindszenty-Brusznyai-Mártírok) körforgalomba egy az Aréna előtti körforgalomban láthatóhoz hasonló Herendi porcelán fa kerül, annyi különbséggel, hogy az új alkotást a Manufaktúra egyik legismertebb mintája, a Viktória-minta díszít. A műalkotás a felállítását követően is a Manufaktúra tulajdonában marad, a város birtokába határozatlan időre szóló letéti szerződéssel kerül. A szerződésben a tulajdonos vállalja, hogy egyedi gondozást igénylő tulajdonát karbantartja, szükség esetén javítja a jövőben is. Az avatás tervezett időpontja ez év közepe.

Lecserélik a Török Ignác utcában található örmény származású aradi vértanúk emléktábláját egy emlékszoborra. Az új műalkotás tervezésére meghívásos pályázatot hirdettek azzal a céllal, hogy az új emlékmű méltó környezetben, mind a 13 aradi vértanúnak emléket állítson. A beérkezett pályamunkák elbírálását követően végül Ashot Baghdasaryan szobrászművész látványterve mellett döntöttek.

Az örmény származású szobrászművész alkotásának középpontjában - az emléktér centrumában - kő és bronz együtteséből kialakított figurális kompozíció áll. A szabálytalan, körvonalaiban mégis kerek bazalt kövön bronzból formált figurát, törött szárnyú, földre hullott "Ikarosz"- alakot láthatunk. A kompozíció a kő átmérőjét kissé meghaladó, körvonalait követő vizes medencében áll. Az emléktér egészét ugyanez a bazaltkő burkolat borítja. A burkolatból mintegy kiemelkedik a tér szélére helyezett, zöld növényzettel hátterezett és körbeölelt, a központi figurális kompozíció alsó részével magasságban és anyagában is összhangban álló bazalt sztélé. Erre az "emlékkőre" kerül felvésésre a 13 vértanú neve, az állítás alkalma és éve. Az aradi vértanúk emlékművét a 170. évfordulón, 2019. október 6-án avatják fel.

A közelmúltban sajtótájékoztatón is bemutatták a Jeruzsálemhegyen felállítandó, kavicsfogú álteknőst ábrázoló mészkő-alkotást. Az őskori, mára kihalt állat maradványait ezen a területen taláta meg több mint száz évvel ezelőtt Laczkó Dezső. Lugossy László szobrászművész alkotásának elhelyezését is jóváhagyta a közgyűlés.

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Plusz forrás a beruházásoknak, álmok Veszprém jövőjéről
Csütörtökön ismét ülésezett a képviselő-testület. Elfogadták a város 2030-ig tartó városfejlesztési stratégiáját, döntés született a gyulafirátóti kerékpárút finanszírozásáról, de szóba kerültek az ukrajnai menekültek és a Deák Ferenc utcai leendő művészeti fejlesztő központ is.
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
Napirend előtt: mikor kezdődnek az útfelújítások?
A kádártai és rátóti utak, a Cholnoky fái és a Cserepes utca szemete is szóba került napirend előtt a képviselő-testület májusi ülésén.
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Rekordszámú diákbérletet értékesített a V-Busz márciusban
Növekedett az utasszám, és ezzel együtt a jegy- és bérletárusításból származó bevétele is a V-Busznak tavaly, a tendencia pedig az idén tovább erősödött – derült ki a cég éves beszámolójából, amit csütörtökön vitatott meg közgyűlésén a képviselő-testület.
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Csererdei cégek konfliktusa, ivókutak, jogsértő cégek napirend előtt
Interpelláció, kérdések és felszólalás is elhangzott napirend előtt az önkormányzat közgyűlésének áprilisi ülésén.
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Tavaly is csökkent a Veszprémben regisztrált bűncselekmények száma
Beszámolót nyújtott be a Veszprémi Rendőrkapitányság tavalyi évéről Rausz István rendőr ezredes, a kapitányság vezetője a veszprémi képviselő-testület áprilisi ülésére.