Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vasárnap hajnalban kezdődik a nyári időszámítás!

2019. március 30. 4:00
Vasárnap hajnali kettőkor kell háromra előreállítani az órákat.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást. Március utolsó vasárnapján előre, október utolsó vasárnapján pedig vissza kell tekerni a mutatókat. Az óraátállítást azért vezették be, hogy az ébren töltött idő minél nagyobb része essen a világos időszakba, így energiát spórolhat az ország.

Az ezzel megtakarítható pénz (és elkerülhető környezetszennyezés) mértéke az életmódunk változásával jelentősen csökkent (bár a MAVIR továbbra is állítja, hogy egy kisváros teljes éves energiaellátását megspórolhatjuk az átállással), az egészségügyi kockázat azonban egyre nyilvánvalóbb. Nemcsak az okoz problémát, hogy a változásokra érzékenyeknél keringési zavarokat okozhat, de a fokozott fáradékonyság, a koncentrációs készség romlása miatt a közúti balesetek száma is rendre megnövekszik az átállítást követő napokban.

Az átállás érinti a közösségi közlekedés menetrendjét. Az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el. Azok a belföldi vonatok, amelyek 2 óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.39-kor. A Bukarest-Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe. (mti)

Az óraátállítás egészségre és közérzetre gyakorolt negatív hatása miatt állampolgári kezdeményezésre Finnország tavalyelőtt javasolta az Európai Uniónak, hogy vizsgálják meg az óraátállítás eltörlésének lehetőségét. Az uniós felmérés a kezdeményezőket igazolta: az európai emberek nagy többsége támogatná a változtatást. Az Európai Parlament éppen ezen a héten hagyta jóvá az óraátállítás eltörlését, azt pedig, hogy az országok a nyári vagy a téli időszámítást választják-e, tagországi hatáskörbe utalta. A változtatásra lesz idő felkészülni: várhatóan 2021-ben lép csak életbe.

Szóval vasárnap hajnalban még senki ne felejtse el áttekerni a mutatókat!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.