Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kalandpark a Bakonyban

2009. július 13. 12:09

Pilóta sebességű extrémhinta és tócsúszó pálya Kislődön

Apa horgászik, anya csónakázik vagy lovagol, a srácok megmásszák az erdő legmagasabb fáját, bolyonganak a fűzfa labirintusban vagy a tó fölött lebegnek a 150 hosszú kötélpályán –többek közt ezt kínálja a híres bakonyi betyárról, a Sobri Jóskáról elnevezett bakonyi kalandpark, amely július 11-én különleges programmal nyitja meg kapuit. A pályák egyenlőtlen domborzati viszonyai miatt sokszor úgy tűnhet, mintha több tíz méter magasságban kellene végrehajtani a feladatokat a fák lombkoronái közt.

A működtető társaság (NEVE) saját tőkéből, 200 millió forintból alakította ki az egykori Eszterházi uradalom helyén lévő kalandparkot Kislőd déli szélén, az úgynevezett Vashámorban.

A 8-as számú főútról könnyen megközelíthető különleges szabadidőközpont egyedülálló a maga nemében: egyetlen magyar kalandparkban sem várja ennyi ügyességi és túralehetőség a családokat, baráti társaságokat.

A horgászat kedvelőit 2 hektáros, 1,5-2 méter átlagmélységű tó várja, melynek legmélyebb pontja 4,2 méter. A halfelhozatal bőséges és változatos: keszeg, kárász, erős potyka (tükrös és nyurga is), sportos amúr, ragadozó süllő. Közepén természetes sziget, amelyre koktélbárt építettek. 150 személy számára kiválóan alkalmas családi és baráti ünnepek rendezésére – akár zárt körben is. A helyi étteremben profi vendéglátók speciális étlapot alakítottak ki, de az amatőr szakácsok megmutathatják tudásukat az erdőben kiépített pihenőhelyek grill- és szalonnasütő helyein. Újdonság még az is, hogy többféle szálláshely áll a vendégek rendelkezésére.

A Sobri kalandparkban mindenki kipróbálhatja a saját életkorának, erőnlétének és bátorságának leginkább megfelelő játékelemeket, akár már az óvodások is, akik bébi pályán csúszhatnak a földtől fél-egy méter magasban, 14 akadállyal, kizárólag csak szülői kísérettel, akik a biztosító felszereléseket kezelik. Sárga, zöld, piros fokozatú pályákon mérhetik le tudásukat a nagyobbak. A sárga gyerekpálya 6-10 éveseknek ajánlott. 20 db erkélyből áll, a földtől kb. 2 méter magasan, könnyebb játékelemekkel.

A zöld a 10-16 éves korosztály számára ideális. 24 db erkélyből áll, a földtől 2-3 méter magasan. A játékelemek többsége átlagos erőnlétű gyermekeknek készült, egy-két technikásabb elemmel közbeiktatásával. A felnőttek a kék és a piros pályák közül választhatnak. A pálya első fele könnyebb, a második nehezebb akadályokkal tűzdelt, a kettő között kiszállási lehetőséget biztosítottak. 26 db erkélyből áll, a földtől 4-6 méter magasan.

Tócsúszó pálya Európában egyedülálló. A 8 erkélyből álló pályát 10 éves kortól ajánlott használni. Két nagy - 150 és 100 méteres - csúszásból és néhány játékelemből áll. Különlegessége, hogy a pálya teljes hossza alatt gyönyörű víztükör terül el.

Komplex mountainbike pálya

Elsőként az országban a kislődi kalandparkban komplex, több funkciós mountainbike pályarendszert építettek. A Bringaparkban megtalálja örömét gyerek, hobbikerékpáros, a túrázó és „profi” bringás egyaránt, külön-külön épített útvonalon.

Extrémhinta

Közép-Európában elsőként, már civilek számára is elérhető a speciális szerkezet, az extrémhinta. A legbátrabbak „pilóta”-sebességre tekerhetnek!

Az utas által irányított elektromos meghajtású átforduló hintában lábpedál előre, hátra, gyorsabb vagy lassabb tekerésével a forgás irányát és annak sebessége folyamatosan változtatható. A kagylóülésről jól látható fedélzeti műszereken olvashatók „repülési” adatok: sebesség, átfordulások számát, menetidő, nehézségi állapot. A hinta különlegessége, hogy egyszerre ketten is pöröghetnek, tehát párok is kipróbálhatják 130 cm testmagasságtól 190 cm-ig és 40 kg-tól 105 kg testsúlyig.

Mászófal

A mászófal 8 méter magasságban két hatalmas fa közé van kifeszítve. A csúcsot kezdő és haladó mászó útvonalon lehet megközelíteni felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A biztonságról speciális beülő heveder és külső biztosító személyzet gondoskodik.

Az erdő legmagasabb fájának megmászása

Hazánkban egyedülálló mászó-különlegesség, ahol a fa törzsére rögzített mászófogások segítségével lehet feljutni a lombkoronáig. A kalandos kedvűek 9 m-es magasságig kapaszkodhatnak fel, külső biztosítás segítségével.

Vizi dodgem gyermekeknek

A tó elkerített részén 5 elektromos csónakkal közlekedhetnek a gyerekek. Az elektromos jetskyk biztonságosak, 5-10 km/h sebességgel szelhetik a lurkók a habokat.

Játékvár

A főépülettől 20-30 m-nyire 5 hatalmas fa köré épített kalandvárat vehetnek birtokukba a gyerekek. A játszóteret félköríves sánc védi, az átjutást egy kisebb alagút szolgálja. A kalandvárban függőhidak, csúszdák, mászókák, kuckók teszik próbára a kicsik képességeit.

Állatsimogat

A kalandpark délkeleti csücskénél lévő állatsimogatóban házi- és vadállatokkal barátkozhatnak a látogatók: szarvasgida, kecske, birka, csüngőhasú malac, nyúl, tyúk, kacsa és liba közelsége az állatok szeretetére, s gondozásuk felelősségére élményszerűen, saját tapasztalataik alapján tanítja a kicsiket.

Lovaglás

A kalandpark szomszédságának lovardájából 10 ló áll az érdeklődők rendelkezésére. Természetesen lovasoktatást is vállalnak: futószáron vezetett lovakon elsajátíthatók az abszolút kezdőknek az alapok, viszont a meglévő tudást fejleszthetik akár akadálypályán, akár karámokban vagy terepen.

A kényelmesebbeket lovashintó szállítja a környék fölfedezésére.

Gyógylovaglással sérültek és fogyatékkal élők mozgáskoordinációját szakemberek segítik

Focipálya, tekepálya, strandröplabda

A füves focipályán a kapu méreteit a vendégek maguk szabhatják meg, a szabadtéri tekepálya mellett két homokos strandröplabda-pályán folyhat a küzdelem

Galéria
Kalandpark a Bakonyban
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.