2019. október 15. // Teréz névnap

Zsebedben az irodalom: beüzemelt Veszprém első POKET automatája

2019. április 11. 15:50
Akkora, mint egy termetesebb okostelefon, de egy sokkal izgalmasabb, értékesebb univerzumra nyit világot. Egy évvel a Sztalker Csoport által életre hívott POKET zsebkönyvek elindítása után mától Veszprémben is vásárolhatunk könyveket automatából.

Hogy mennyire várt pillanat volt ez a veszprémi fiatalok számára, azt kétségtelenül jól mutatja, hogy az április 11-ei, költészet napi hivatalos automata átadón egy kisebb tömeg gyűlt össze a Hangvilla előterében. A fiatalok elképesztő lelkesedéssel várták, hogy végre maguk is megkaparinthassanak egyet a maroknyi kötetek közül, az első rohamban pedig fél órába is telt, mire a kevésbé korán érkezők is sorra kerültek.

Úgy tűnik, a Sztalker Csoport tagja, a POKET zsebkönyvek megálmodója, Vecsei H. Miklós nagyon rátapintott valamire a farmerzsebben is elférő klasszikus irodalmi alkotásokkal. Nem is valamire. Egész pontosan egy életérzésre, ami része a mai generációk életének.

– Két évvel ezelőtt teljesen okostelefonfüggő voltam. Elindultam otthonról, és amint felszálltam a villamosra, rögtön előkaptam a telefonomat, pörgettem végig az Instát, a Facebookot és társait. Már tudattalanul is ezt csináltam. Aztán ráeszméltem, miért: mert akármikor csendet észleltem az életemben, valami fura diszkomfort érzet kapott el, és nem tudtam megérkezni ebbe a csendbe. Ezért kellett mindig a zsebembe nyúlni. Úgyhogy jött az ötlet, hogy ha valaminek kell lennie a zsebemben, akkor az legyen egy prémium minőségű zsebkönyv – mesélte a fiatal színész.

Az érzéssel nem volt egyedül: nagyon sokan érezték a generációjából, hogy jó lenne kevesebbet nyomogatni a telefont, csak épp nem találtak helyette alternatívát. Eddig. Aztán a főleg fiatal színházi emberekből álló Sztalker Csoporttal létrehozták a POKET zsebkönyv automatákat, ami üstökösként robbant be a fiatalok világába.

Vecsei szerint egyébként amit ők megálmodtak, az elsősorban nem egy olvasásnépszerűsítő projekt (bár kétségtelenül így is funkcionál), hanem egy közösségépítő. Aki vesz egy zsebkönyvet, az POKET-es lesz, így aztán ha látsz valakit, akinek a zsebéből ugyancsak egy POKET zsebkönyv lóg ki, azzal bizonyára lesz közös kapcsolódási pontotok.

Épp csak egy tenyérnyi egy-egy könyvÉpp csak egy tenyérnyi egy-egy könyv

A Hangvillában helyet kapott, a sorban 12., a vidéki megyeszékhelyeken fellelhető automaták közül pedig az első masina egyik híres vásárlója, Porga Gyula polgármester szerint ez a közösségépítés egy város, esetünkben Veszprém lényege is, és az EKF sikerének magja is: az elnyert címnek csak akkor tudunk megfelelni, ha együtt, egy alkotó közösségként gondolkodunk és létezünk.

A sikerhez minden bizonnyal azért az új, EKF logóval ellátott automata is hozzá fog járulni, illetve Vecsei Miklós Hasi, akit a polgármester tiszteletbeli EKF nagykövetté választott az eseményen.

Réti GergelyRéti Gergely

És persze árulkodó az is, ahogy Réti Gergely, a Lovassy László Gimnázium tanulója nyilatkozott az automata beüzemelése kapcsán. „Kosztolányi egyszer azt mondta, egy könyvet mindig ketten alkotnak: az író, aki megírja, és az olvasó, aki elolvassa. Mi diákok hajlamosak vagyunk úgy kezelni az irodalmat, mint egy régi dolgot, amihez nem érezzük közel magunkat, amiről úgy vélekedünk, hogy csak egy tantárgy. Talán azért, mert sokszor rossz formában, rossz helyen és időben találkozunk vele. Pedig az irodalom fő feladata megállítani, leültetni és elcsendesíteni minket ebben a rohanó világban – ahogy ez az automata is teszi. Kapcsolatot nyit közöttünk, a hétköznapok és az irodalom között, amelynek igenis hatása van a jelenünkre és a világunkra, önmagunkra: mert segít megérteni mindezt.”

Sokan dedikáltatták is a frissen megvásárolt darabokatSokan dedikáltatták is a frissen megvásárolt darabokat

A veszprémi POKET zsebkönyvautomatát a Hangvilla előterében, a recepció mellett találjátok.

Bertalan Melinda

További cikkek

Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Régészeti kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban
Nemcsak a természet, de a kulturális élet is egyre több színét mutatja meg az egyébként is pezsgő kínálatból. Szombat délután nyílt kiállítássorozat a Laczkó Dezső Múzeumban, Kincsek utak mentén - Takácsi címmel.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Kezdjünk el lecsendesedni!
Kezdjünk el lecsendesedni!
Beköszöntött az ősz, és miközben az egész természet lenyugvásra int, a vakációkról hazatérve mi általában ilyenkor kezdjük el megint ezerrel taposni a mókuskereket. Pedig régóta halljuk, nagy szükségünk lenne a csendre, a lassításra. A jubileumi, 10. alkalommal jelentkező Csendnapok a Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Egyesület szervezésében ismét remek alkalom erre.
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Saját magát kísérletező embernek tartja, miközben magánéletében és a munkában is stabilitásra és nyugalomra törekszik. Egy ezeréves várost menedzsel a XXI. század kihívásai közt közel egy évtizede. Porga Gyulával, a lépcsők városának, Veszprémnek a polgármesterével beszélgettünk.
Veszprém is bekerült Európa kulturális és kreatív városai közé
Veszprém is bekerült Európa kulturális és kreatív városai közé
Hat magyar város, Budapest, Győr, Veszprém, Pécs, Szeged és Debrecen is bekerült harminc európai ország legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé - közölte az Európai Bizottság kedden.
2019. október 15. // Teréz névnap