Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

A cél, hogy mindenki hazaérjen

2019. április 12. 14:29
Második alkalommal rendezte meg a Veszprémi Rendőrkapitányság Fehér péntek elnevezésű baleset-megelőzési programját.

A 2014-ben útjára indult "1 másodpercen múlik az élet" című baleset-megelőzési film és előadás sorozat nagy utat járt be az elmúlt öt évben. Pintér József rendőr főtörzszászlós baleset-helyszínelő a munkája során szerzett tapasztalatait jeleníti meg kisfilm és előadás formájában: a megdöbbentő és elgondolkodtató képsorok a figyelemfelkeltés eszközével mutatják meg a veszélyt, ami akár egy másodperc alatt bekövetkezhet. Elmondható, hogy az új és visszatérő felkérések egész éves programmá váltak.

A második alkalommal megrendezett Fehér péntek most elsősorban nem a fiataloknak szólt, hanem egyfajta számvetése volt az elmúlt öt év tapasztalatainak, azzal a céllal, hogy még hatékonyabbá válhasson a baleset-megelőzés, így azokat az embereket hívták meg, akik a program sikeréhez hozzájárultak.

Porga Gyula polgármester szerint büszkék lehetünk a város sikereire, ám ezek is jelentőségüket vesztenék, ha a legalapvetőbb feltételek nem teljesülnének: “semmit nem érne egy beruházásunk sem, ha a gyerekeinket nem mernénk este elengedni a városba vagy, ha gyerekként attól kéne rettegnünk, hogy a lakótelepi lakásban szüleink nincsenek biztonságban."

Hozzáfűzte, hogy szerencsére Veszprém közbiztonság tekintetében még mindig kiemelkedő, első helyet foglal el a megyeszékhelyek között, de a közlekedési balesetek statisztikáit szemlélve országosan is romlott a helyzet az előző évhez képest. Ahogy egyre több a jármű az utakon, úgy a balesetek száma is növekszik.

A polgármester kiemelte, hogy fontos ezen a területen is változásokat elérni, hiszen ahhoz,

hogy a veszprémiek biztonságban, jól érezzék magukat a közlekedésbiztonság is hozzátartozik.

- Nagyon sok szereplője, tényezője van a közlekedésbiztonságnak, a rendőrségnek a rendészeti eszköztára rendelkezésre áll, amelyet azzal a céllal alkalmazunk, hogy biztosítsunk minden lehetőséget a biztonságos közlekedéshez: nekünk az eszközeink használata nem cél csak az, hogy mindenki hazaérjen - fogalmazott Anda György rendőr ezredes.

Anda György elmondta, hogy a rendőrség rendészeti, megelőzési, kommunikációs vonalon is teszi a dolgát, ám egy pillanatra sem állhatnak meg, amíg akár egy halálos baleset is van: mindig keresni kell az innovatív, új lehetőségeket.

Ezt tűzte ki a meghirdetett pályázat is céljául: nézzük meg azokat az okokat, amelyek balesethez vezetnek más szemszögből is. Vajon hogyan látja az „utca embere” a mai közlekedési szokásokat, baleseti helyzetet és miben látná a megoldást a közlekedési balesetek visszaszorítására?

A pályázatra beérkezett tizenegy pályamunka közül négy kiválasztott pályázó kapott lehetőséget véleményének kifejtésére személyesen is, ezzel elindítva a fórumot, ahol a meghívott szakértő közönség hozzászólásait, tapasztalatait, tanácsait várták, ahhoz hogy a cél megvalósuljon és a közlekedésbiztonság jobb lehessen.

A rendezvényen bemutatásra került a 2019-es baleset-megelőzési film is, majd 14 órától technikai bemutatóval folytatódott a program.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.