Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Négynapos szülinapi zsúr lesz a Haszkovón

2019. április 16. 11:57
Jubilál a lakótelep és a nevét viselő helyi focicsapat is, a kettős ünnepet pedig egy négynapos programsorozattal koronázza meg a városrész április 24-28. között: egy Haszkovó kiállítás mellett 27-én, szombaton például egy családi majálist is tartanak a Vasas pályán.

A kettős ünnep ötlete eredendően a Haszkovó FC focsicsapatától származik: a kispályás labdarúgó csapat 20 évvel ezelőtt egy baráti társaságból alakult a telepen, akik azóta is töretlenül összetartanak és szép sikereket érnek el. Nemcsak az összetartásuk állandó azonban, hanem a támogatás is, amit a helyiektől kapnak, ezt pedig Solymosi Zsolt menedzser, valamint Szalai Károly főalapító és Szalai Szabolcs vezető szerették volna egy nagyobb volumenű összejövetellel meghálálni.

A csapat mellett ugyanakkor a lakótelep is jubilál: éppen 40 éve idén, hogy 1979 májusában beköltöztek az utolsó lakók a Haszkovóra. „Ezért aztán azt gondoltuk, legyen ez egy dupla ünnep” – jelentette be a hírt kedden Jung Edina rendezvényszervező.

A Haszkovó 20. Napok összesen négy napot ölel majd fel, kulturális, protokolláris, sport és jótékonysági programokkal. Április 25-én, csütörtökön tizenkét fős delegáció – a bolgár kabinet négy munkatársa és egy kispályás focsicsapat – érkezik Veszprémbe annak tiszteletére, hogy a lakótelep alapjait annak idején lengyel és bolgár vendégmunkások rakták le, illetve nevét is a bulgáriai Haszkovo megye azonos nevű településéről kapta. Még aznap egy kiállítás is nyílik a Városháza aulájában, mely a Haszkovó épülését, történetét mutatja be. A kiállítás egészen május 3-ig lesz megtekinthető.

Pénteken a Veszprémi Lokálpatrióták Egyesületével és Ovádi Péter országgyűlési képviselővel közösen egy koszúrázást tartanak az Építők emlékkövénél, majd szombaton következik a leglátványosabb rész, az egész napos gyermek és felnőtt kispályás focikupa a Vasas pályán többek között a bolgár csapat részvételével. A 8:30-tól 18 óráig tartó Családi Majálison ugyanakkor nem csak a futballrajongók találnak maguknak való izgalmas elfoglaltságot: lesznek ezen kívül például gyermek tánc és ének bemutatók, különböző gyermek és felnőtt ügyességi játékok, arc és testfestés, boxgép, légvár, fénykardozás és katonai szimultációs játékok, street food és design sütik is. Emellett ezen a napon díjazzák azt a 317 ovist és iskolást, akik részt vettek „Az én Haszkovóm” című rajzpályázaton is.

A Haszkovó 20. Napokat vasárnap egy kulturális program, ahol a delegáltak Veszprémet és környékét fedezhetik fel.

A rendezvény maximális támogatást kapott az önkormányzattól is, hiszen ahogy Porga Gyula rámutatott, ezek a kisközösségek a tartópillérei a városnak is, egy ilyen megmozdulás pedig a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa évnek is jó előszele lehet, amelyben a lakótelepnek kiemelt szerepet szánnak. „A mi célunk az, hogy minél inkább erősítsük a Veszprém identitást, egy ilyen focicsapat és az általa elindított rendezvény pedig egyfajta kovászként funkcionálhat ennek a kötődésnek a kialakításában. Szeretnénk, ha 2023-ban egy nagy pikniket szervezhetnénk ide, ez a program akár annak is jó előzménye lehet, s ki tudja, talán éves hagyománnyá is válik” – tette hozzá a polgármester.

Ovádi Péter parlamenti képviselő, a Haszkovó 20. Napok fővédnöke örömét fejezte ki a rendezvény létrejötte miatt, és egyben gratulált, amiért a csapat ilyen régóta képes fennmaradni és folyamatosan új tagokat is bevonzani. A képviselő szerint ez is jól mutatja, milyen fontosak az ilyen baráti kapcsolatok és közösségek, hiszen a város, a lakótelep életének felpezsdítése mellett a bolgár kapcsolatok is egy kicsit fel tudnak frissülni így.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. 2024. július 18. 13:49 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Tizenötödik születésnapját ünnepli a Sobri Jóska Élménypark Tizenötödik születésnapját ünnepli a Sobri Jóska Élménypark Július 11. különleges nap volt a Sobri Jóska Élményparkban, hiszen egy napon ünneplték a helyszín születésnapját, valamint a Nagy Kaland Napját. A rendezvény igencsak jó hangulatúra sikeredett, a pecsétgyűjtő verseny, a kincsvadászat, a tutajhúzás, a hangszersimogató is remek alkalmat adott a kikapcsolódásra. Menet közben pedig maga Sobri Jóska is megérkezett… 2024. július 12. 15:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.